רקע והשתלשלות העניינים
בשנת 1995 התקשרו המשיבות בחוזה חכירה עם רשות מקרקעי ישראל, מכוחו הוקנו להן זכויות חכירה בקרקע הידועה כגוש 5616, חלקה 56, תת-חלקה 10, המצויה במיתחם המרינה בהרצליה (להלן: המקרקעין ו-המיתחם, בהתאמה), ואשר עליה הוקם הבניין.
לטענת המערערים, הואיל והבניין לא נרשם כבית משותף, חרף התחייבות המשיבות בהסכמי המכר לעשות כן (הגם שלבסוף הוסדרו הזכויות בבניין בדרך של רישום חכירות), חלות על הבניין הוראות פרק ו'1 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן: חוק המקרקעין) שעניינן "בתים שאינם רשומים כבתים משותפים". מבין הוראות אלו, חל סעיף 77א לחוק המקרקעין, הקובע כי "רכוש משותף" כולל את "כל חלקי הבית חוץ מהדירות ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדריגות, מעליות, מקלטים וכן מתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסויימת". לסברת המערערים, החניות והמחסנים שבמחלוקת, מעצם טיבם, אינם עונים על הגדרת "דירה", ועל כן נחשבים "רכוש משותף" על פי הגדרתו השיורית שבסעיף 77א לחוק המקרקעין – החניות, משום שלגביהן לא מיתקיים היסוד הפיזי של "דירה", המחייב שטח בנוי, מקורה ומוקף מכל צידיו בקירות; והמחסנים – הואיל ואלו אינם יחידות עצמאיות ונפרדות, כנדרש לשיטתם בהגדרת "דירה", לא לפי ייעודם בהיתרי הבנייה ולא כפי שנלמד מהיתנהגות הצדדים לאור השמוש שנעשה בהם בפועל.
כך, בהסכם הפשרה, אשר קיבל תוקף של פסק דין, נקבע מפורשות כי החניות והמחסנים אינם חלק מהרכוש המשותף, ואילו פרשנות המערערים את הסכם הפשרה האמור, כך נפסק על ידי בית המשפט קמא, אינה מתיישבת עם לשונו והוראותיו ומנוגדת היא להיגיון.
בעוד המערערים אינם מתייחסים לטעמי הסף העומדים בבסיסו של פסק הדין, לדבריהם בית המשפט קמא היתעלם מטענותיהם לגופו של עניין בנוגע למחסנים וכן מחוות הדעת, על אף שזו לא הייתה שנויה במחלוקת לשיטתם.
דחיית התביעה על בסיס הדוקטרינה של השתק עילה מייתרת את הצורך לידון לגופן בטענות המשפטיות שמעלים המערערים, לפיהן פרק ו'1 לחוק המקרקעין חל גם על ביניין שהוסדר על דרך של רישום חכירות (כפי שנעשה בעניינינו), ועל כן אין להשלים עם מצב בו המחסנים מצויים בבעלות המשיבות, מאחר שאין הן בעלות דירה בבניין (משהשלימו את מכירת כל יחידות הנופש).
...
עוד יצוין כי החל משנת 2002 הפעילו המשיבות בבניין בית מלון ב-48 יחידות הנופש שטרם נמכרו ונותרו בבעלותן באותה עת.
על רקע האמור, ביום 2.6.2004, הוגשה תובענה בהמרצת פתיחה לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו על ידי שניים מבעלי הדירות בבניין (וביניהם המערער 4) ונציגות הבניין – נציגות הבית המשותף ברחוב השונית 10, הרצליה (המערערת 5.
בנסיבות אלה, סבורני כי לא ניתן לראות במערערים 3-1 צדדים זרים להליך התביעה הראשונה.
ואולם, אין בכך כדי לשלול את המסקנה כי בנסיבות המקרה בו עסקינן, קיימת קרבה משפטית לצורך החלת כללי מעשה בית דין בין כלל המערערים (ובכלל זה אלה שלא היו צד פורמאלי לתביעה הראשונה), לבין נציגות הבית המשותף ואותם דיירים שהיו צד לתביעה הראשונה (והמערער 4 ביניהם).
סוף דבר: אם תישמע דעתי, אציע לחבריי לדחות את הערעור.