בשאלה העקרונית הנוגעת לקיומה של עילת תביעה למי שניפגע מאופן ביצוע פרויקט תשתית כנגד מבצעי הפרויקט וכנגד הערייה היוזמת קבע בית המשפט העליון שאין לחסום תביעות כאמור:
"באשר למטרדים שנגרמו בעת סלילת הכביש, הצדק עם בית המשפט המחוזי כי ניתן עקרונית לפצות את המערערים בגין ראש נזק זה. כאמור לעיל, אין מדובר בנזק הנובע במישרין מן התכנית, אלא במטרדים אירעיים שנגרמו בתקופת הוצאתה של התכנית אל הפועל. מטרדים אלו אינם זהים למטרדים שהתכנית יוצרת ואשר בגינם מוענק הפצוי מכוח סעיף 197, וממילא אין זהות בין התביעה מכוח סעיף זה ותביעת הפצוי בגין מטרדים אלו. באשר למערערים שלא היו זכאים להגיש תביעה מכוח סעיף 197, הרי שלאור העובדה שמערערים אלו אינם באים בשערי הסעיף כלל, אין לשלול מהם לחלוטין את זכות התביעה הנזיקית, בין אם היא מבוססת על עוולת המיטרד, קל וחומר אם היא מבוססת על עוולת רשלנות." (רע"א 6483/15 נתיבי ישראל החברה הלאומית לתשתיות תחבורה בע"מ נ' רות קטן ו- 56 אח' (2.8.16))
וכן ר' החלטה מיום 29.7.15 בת"א (מח' ת"א) 48848-07-15 אוליב קרליבך בע"מ ו-22 אח' נ' נת"ע - נתיבי תחבורה ערוניים להסעת המונים בע"מ, אשר אושרה ברע"א 5267/15 אוליב קרליבך בע"מ ואח' נ' נת"ע בע"מ, וכן החלטה בבקשה לסילוק על הסף מיום 19.10.16, ובנוסף ת"א (מחוזי ת"א) 9310-09-16 בר בריאות ואח' נ' נת"ע - נתיבי תחבורה ערוניים להסעת המונים בע"מ (נבו 12.06.2018).
אולם ייתכן שהגיעה העת לקבוע את זכותו גם של מי שאינו זכאי לפצוי על פי סעיף זה, במסגרת דיני הנזיקין הכלליים (ר' 6483/15, שנזכר לעיל).
עד כה טרם נפסקה הלכה בעיניין חובת הרשות לפצות הפרט בלא אשם מצידה, משום שהטענה לא הועלתה על ידי הניזוקים, ו/או משום שהניזוקים קיבלו פיצוי במסגרת אחרת (בין על פי ס' 197 לחוק התיכנון והבניה, בין על פי החוק ליישום תכנית ההיתנתקות, ובין במסגרת פשרה פרטנית).
...
אמנם, התובע לא החזיק ברישיון עסק תקף למועד תחילת העבודות, אולם שוכנעתי שעיכוב בהוצאות רישיון העסק נבע מהעובדה שעל פי נהלי העיריה לא ניתן לקבל רישיון לעסק לפני תחילת הפעלתו, ועקב הסגרים התכופים והאטת הפעילות במשק בשל משבר הקורונה, במועד תחילת העבודות בפרויקט התובע לא החזיק ברישיון תקף.
לסיכום, כאמור לעיל, אני סבורה שעל הנתבעות מוטלת החובה לפצות את התובע בגין מקצת נזקיו, וזאת עקב אופן ביצוע הפרויקט, ואופן החסימה של הכניסה לבית העסק.
בנסיבות אלה, ובשים לב לסכום התביעה, אני סבורה שנכון וראוי לפצות את התובע בסכום של 16,000 ₪.