מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על סמכות הוועדה המקומית לתקן שומת היטל השבחה

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נושא העירעור: ערעור על החלטת ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה מיום 8.3.2016 בה אימצה ועדת הערר את עמדות השמאי המכריע שמונה בעיניין, ודחתה את רוב טענות המערערת כי יש להפחית מהיטל ההשבחה שנקבע.
במסגרת העירעור מבוקש לבטל את החלטתה של ועדת הערר ולהורות על תיקון שומת היטל ההשבחה בהתאם.
ביום 4.9.2012 הנפיקה הועדה המקומית דרישה לתשלום היטל השבחה על שם המערערת בסכום של 27,411,904 ₪, בגין אישורה של התכנית החדשה, בהתאם לשומה מיום 2.9.2012 שנערכה על-ידי השמאי מר אפרים מרגלית (מוצג 3 לערעור).
כמו כן אין בידי לקבל את טענת המערערת לפיה בשל החלטתו של שר הפנים (משנת 1982), מתוקף סמכותו על פי סעיף 188 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965, להכיר בבתי אבות ודיור מוגן כ'שימוש צבורי', יש לראות בכך אישור לשימוש מיטבי לדיור מוגן בנכס.
...
בעניין זה נקבע בעת"מ (י-ם) 8415/08 ציון וייצמן נ' הוועדה המחוזית לתכנון ובניה ירושלים (פורסם בנבו, 23.12.2008): "אני סבור שהסדרי השימור הנכללים בחוק הם הסדרים ממצים, שאינם מאפשרים הטלת מגבלות תכנוניות מטעמי שימור שלא במסגרת ההסדרים הסטטוטוריים הקבועים בחוק, היינו שלא במסגרת תכנית...
ועדת הערר ציטטה בהסכמה קטע זו מהשומה המכרעת, והוסיפה כי היא אינה מקבלת את "טענות העוררת לפיה נושא השימור עלה אך ורק במסגרת הליכי אישורה של תכנית זו". אין בידי לקבל קביעה זו של ועדת הערר, שכן אין כל נפקות לשאלה האם נכלל הנכס כבניין לשימור ברשימת השימור, אם לאו.
סוף דבר: הערעור מתקבל בחלקו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ועדת הערר קיבלה את טענות הערר שהוגש על ידי המשיבה, פסו רומי ניהול שיווק ופקוח בע"מ (להלן: "המשיבה" או "פסו רומי"), וקבעה כי הוועדה המקומית לא הייתה מוסמכת לתקן את שומת היטל ההשבחה שהוצאה לפסו רומי, בגין מימוש בדרך של קבלת היתר בניה, בהתייחס להקמת מרכז מסחרי במקרקעין, נשוא העירעור.
לטענת המשיבה מחתה, בפני המערערת על משלוח השומה החדשה – השנייה, ולטענתה השיב לה מנהל מחלקת היטלי פיתוח בעריית אור יהודה כי "עלי לציין כאן, כאשר יזם יוזם פגישה במעמד ראש העיר, מעלה השגות ביחס למרכיבי השומה ומבקש לבחון אותה הוא מערער" (סעיף 4 לסיכומי המשיבה).
נראה כי אכן, בעיניין קרן, נקבע במפורש כי התיקונים היחידים שרשאית הועדה המקומית להכניס בשומה שהועברה לנישום, הם תיקונים טכניים כאמור "עילות טכניות באופיין, כאלה שאינן קשורות לעבודתו המקצועית של השמאי...". ועדת הערר, בדחותה את טענות המערערת, בדבר סמכותה לתקן את השומה, קבעה כי בעת שערך השמאי את השומה הראשונה, ידע על דבר התוכנית החדשה, ועל כך שבין עיקריה מצוי שינוי בדרישות החניה.
...
עוד נראה לי כי יש לקבל, לחלוטין, את עמדת ועדת הערר לפיה אין להשלים עם כך שהוועדה המקומית תתקן שומה, בלא פירוט מתאים.
סוף דבר מקובלת עלי עמדת ועדת הערר, לפיה הוועדה המקומית לא הייתה מוסמכת לתקן את שומתה.
על כל אלה, סבורה אני כי יש לדחות את הערעור והערעור נדחה.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בר"ם 1621/18 לפני: כבוד השופט ע' פוגלמן כבוד השופטת ד' ברק-ארז כבוד השופט י' אלרון המבקשת: אטבליסמנט סמונד נ ג ד המשיבה: הועדה המקומית לתיכנון ובניה שרונים צד קשור: היועץ המשפטי לממשלה המבקש להצטרף: מרכז השילטון המקומי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים מיום 29.1.2018 בעמ"ן 68170-01-17 שניתן על-ידי כבוד השופט א' שוורץ תאריך הישיבה: כ"ה בשבט התשע"ט 31.1.2019 בשם המבקשת: עו"ד יצחק גלזנר בשם המשיבה: עו"ד ליאורה אפרתי, עו"ד מיכל גלר בשם היועץ המשפטי לממשלה: עו"ד רן רוזנברג בשם המבקש להצטרף: עו"ד אלי וילצ'יק, עו"ד אריאל פל ][]פסק-דין
בהמשך לכך, הוציאה המשיבה, הועדה המקומית לתיכנון ולבניה שרונים (להלן: הועדה המקומית), שומות היטל השבחה למערערת.
סמכותה של ועדה מקומית לתיכנון ולבניה לגבות היטל השבחה מעוגנת בסעיף 196א לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק התיכנון והבניה או החוק).
מהבחינה העקרונית, בית המשפט המחוזי ציין כי קיימת הצדקה לכלול את רכיב המע"מ במסגרת שומת המקרקעין ממספר טעמים: האחד – מאחר שבתנאים של שוק משוכלל יהיה מחיר אחיד למקרקעין, בין שהקונה הוא גורם פרטי ובין שהוא עוסק מורשה; השני – מאחר שמדובר בעיסקה רעיונית בקרקע למגורים, לגביה מכריע מחיר השוק במועד הקובע (וזאת חרף העובדה שבסופו של דבר המקרקעין נמכרו בפועל לעוסק); השלישי – בשל כך שלפי הפסיקה מחירו החוזי של נכס כולל מע"מ. בית המשפט המחוזי ציין כי לא נעלמה מעיניו טענתה של המערערת באשר לתקן 11, שממנו עולה כי הכלל החל בשוק מעורב הוא שהשומה לא תיכלול את רכיב המע"מ. לצד זאת, הוא הוסיף כי תקן 11 עצמו מאפשר לסטות מכלל זה בכפוף להנמקה, וכי בנסיבות העניין השמאי המכריע נימק את סטייתו מהתקינה בהתבססותו על המצב המשפטי, בהתאם לפסק הדין בעיניין הקופה לתגמולים.
...
מהבחינה העקרונית, בית המשפט המחוזי ציין כי קיימת הצדקה לכלול את רכיב המע"מ במסגרת שומת המקרקעין ממספר טעמים: האחד – מאחר שבתנאים של שוק משוכלל יהיה מחיר אחיד למקרקעין, בין שהקונה הוא גורם פרטי ובין שהוא עוסק מורשה; השני – מאחר שמדובר בעסקה רעיונית בקרקע למגורים, לגביה מכריע מחיר השוק במועד הקובע (וזאת חרף העובדה שבסופו של דבר המקרקעין נמכרו בפועל לעוסק); השלישי – בשל כך שלפי הפסיקה מחירו החוזי של נכס כולל מע"מ. בית המשפט המחוזי ציין כי לא נעלמה מעיניו טענתה של המערערת באשר לתקן 11, שממנו עולה כי הכלל החל בשוק מעורב הוא שהשומה לא תכלול את רכיב המע"מ. לצד זאת, הוא הוסיף כי תקן 11 עצמו מאפשר לסטות מכלל זה בכפוף להנמקה, וכי בנסיבות העניין השמאי המכריע נימק את סטייתו מהתקינה בהתבססותו על המצב המשפטי, בהתאם לפסק הדין בעניין הקופה לתגמולים.
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את הנושא אני סבורה כי דין הערעור להתקבל.
בהתאם לכך, אני סבורה כי הכלל המעוגן בתקן 11, הוא כלל שראוי לנהוג לפיו.
סוף דבר: דין הערעור להתקבל במובן זה שבנסיבות העניין לא היה מקום לכלול את רכיב המע"מ בחישובו של היטל ההשבחה במסגרת השומה העיקרית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

  העירעור נסב על קביעת ועדת הערר, שניתנה בנגוד להסכמת הצדדים, לפיה חבים המערערים בהיטל השבחה בעקבות אישור תכנית מתאר מקומית תא/3975, שייעדה את מקרקעיהם למגורי סטודנטים.
אחד מעיקרי הוראות התכנית החדשה היה שינוי ייעוד השטח של 150 מ"ר מ"מגורים ב" ל"דיור מיוחד ומבנים ומוסדות ציבור", תוך קביעת מיגרש בניה אחד בייעוד זה. בעקבות מימוש הזכויות בנכס, על דרך בקשה להיתר בניה, חויבו המערערים על ידי המשיבה בתשלום היטל השבחה בסכום של 1,675,800 ₪.
בגדרי הליך הערר, הודיעה המשיבה על הסכמתה לעמדת המערערים, וביום 4.5.2017 הגישו הצדדים הודעה מוסכמת בדבר תיקון השומה, לצד בקשה למחיקת הערר.
ועדת הערר קבעה כי הוראת סעיף 188 בחוק עוסקת במתן סמכות הפקעה לועדה המקומית לצרכי ציבור המוגדרים לצרכי אותו סעיף.
בהחלטה מיום 23.5.2019 אימצה ועדת הערר את השומה המייעצת וקבעה כי היטל ההשבחה יהא כפי שנקבע באותה שומה.
...
מקובלת עלי בהקשר זה עמדת המערערים, כי את שאלת קיומה של עלייה בשווי המקרקעין יש לבחון ביחס למצב שהיה ערב כניסת התכנית החדשה לתוקף (בשונה ממועד אישור התכנית הקודמת).
סוף דבר הערעור מתקבל באופן חלקי, במובן זה שהדיון יושב לוועדת הערר על מנת שתשלים את החלטתה, כמפורט לעיל.
לאור תוצאת הדיון ומכלול נסיבות העניין, אני מחייב את המשיבה בהוצאות המערערים על הצד הנמוך ובסכום כולל של 5,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המערערת אינה מכחישה כי בסעיף 11(ד) לתכנית 2783 נקבע תנאי להוצאת היתרי בניה, כדלקמן: "אישור לוח הקצאות וטבלת איזון בתכנית מפורטת נפרדת בסמכות הוועדה המקומית" המערערת אף אינה מכחישה, כי כאשר חישבו את היטל ההשבחה בגין תכנית 2783 הפחיתו מהשווי במצב החדש עקב העידר זמינות, כאשר מקדם הזמינות נקבע על סך של 0.665 וזאת לאור תחשיב של עיכוב צפוי של 7 שנים בשיעור הוון של 6 אחוזים.
" ור' גם בעיניין רע"א 3002/12 הועדה המקומית לתיכנון ובניה גבעתיים נ' אליק רון [פורסם בנבו] (15.07.2014) (להלן: "עניין אליק רון"): "למשל, בע"א 1341/93 סי אנד סאן ביץ' הוטלס בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, תל אביב יפו, פ"ד נב(5) 715 (1999). נקבע כי תכנית שהסירה מחסום נורמאטיבי ועקב כך נתאפשרה הקדמת קבלתם של היתרי בנייה, אף מבלי שהתכנית עצמה הביאה להגדלה של אחוזי הבניה במקרקעין (אשר נשארו כפי שהיו בתכנית קודמת), מהוה השבחה אשר יש לחייב בגינה בהיטל (ראו נמדר, שם))" אציין כי גם בעיניין בר"מ 2090/16 הועדה המקומית לתיכנון ובנייה הרצליה נ' אקרו בע"מ [פורסם במאגר נבו] (6.2.017), היה מקובל, הן על דעת הרוב והן על דעת המיעוט, כי ניתן לגבות היטל השבחה כתוצאה מהקניית זמינות למקרקעין, ובילבד כי הזמינות תוקנה באקט תיכנוני המפורט בתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה.
למעשה, המערערת אינה חולקת על כך, כי עת שנערכה השומה מכוח תכנית 2783 הופחת שווי המצב החדש עקב העידר זמינות, ר' סעיף 31 לכתב העירעור: "לפי שומה זו (שומת 2783 – ג.ה.) נקבע שווי המקרקעין במצב חדש לפי מלוא הזכויות שהקנתה התכנית (קרי 26 קוטג'ים), כאשר בשל העובדה שהזכויות אינן זמינות באופן מיידי, אלא כפופות לאישור תכנית לוח הקצאות, נקבע לה מקדם דחיה למימוש של 6% ל- 7 שנים". למרות הסכמתה של המערערת כי שווי המצב החדש בתכנית 2783 הופחת לאור העידר זמינות, טוענת המערערת, כי שולם מלוא היטל ההשבחה בגין הזכויות מכוח תכנית 2738, ומנמקת זאת כדלקמן: "העובדה כי לזכויות שנתנו בתכנית תא/2783 נקבע מקדם דחיה בשל חוסר זמינות מיידי, אינה משקפת הפחתה של החיוב אשר יש להשלים בעתיד לכשתוקנה הזמינות, אלא מייצגת הוון ומחיר הכסף המשתלם לועדה המקומית בערכי יום אישור התכנית למרות שעדיין לא ניתן להוציאה אל הפועל" איני מקבל טענה זו. לטעמי, מקדם הדחיה שנקבע בגין המצב החדש של תכנית תא/2783 אינו מייצג בשום דרך "הוון ומחיר הכסף המשתלם לועדה המקומית", אלא מייצג שווי נמוך יותר של המקרקעין, כאשר הזכויות שמקנה התכנית אינן ניתנות למימוש מידי.
כלומר, אילו אכן הקומה החלקית הייתה כה בעייתית מבחינה נוף, אקוסטיקה, הקטנת שטח המרתף ועוד, עולה השאלה, מדוע היתעקשה המערערת על אישורה? כמובן, כי אין מדובר בטיעון שמאי או משפטי מובהק, אולם לטעמי, היתנהלות המערערת, על פיה היא מבקשת הקלה מהוראות התכנית, ולאחר מכן טוענת כי הקלה שהיא עצמה ביקשה ודרשה, לא רק שלא גורמת השבחה, אלא גורמת ירידת ערך, הנה היתנהלות בעייתית.
...
לפיכך, המערערת נותרה למעשה עם כמעט אותו שטח גג, אלא שכעת ניתן לנצל חלק ממנו כמרפסת גג במפלס הקומה החלקית, אשר קביעת השמאי כי זה שווה יותר משטח גג, ללא גישה ישירה, מקובלת עליי, ומכאן ברור כי קיימת השבחה תכנונית.
סיכום והוצאות לאור האמור והמנומק לעיל, אני דוחה את הערר על כל חלקיו.
אשר על כן, אני קובע כי המערערת תשלם למשיבה שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בסך של 35,000 ₪ (כולל מע"מ).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו