ערעור על פסק דין שניתן על ידי בית משפט השלום בנצרת ביום 6.6.2023 בת"א 22238-12-19
כב' השופטת עינב גולומב
ערעור על פסק דין של בית משפט השלום בנצרת (כב' השופטת מיכל ברלינר לוי) מיום 6.6.23, בו נדחתה תביעת פינוי שהגישו המערערים.
עוד קבע בימ"ש קמא, כי מיתקיים התנאי בסעיף 27(2) סיפא לחוק בדבר היות העסק דרוש לקיומו של המשיב, וזאת על יסוד האמור בתצהירי המשיבים כי הנכד מפעיל את העסק לצורך קיומו ופרנסתו ופרנסת האב, ודברים שאמר המשיב בחקירתו.
דיון והכרעה
בטרם אדרש למחלוקת בין הצדדים, אביא להלן את הוראות הדין הרלוואנטיות לענייננו, הן הוראות 23, 26 ו- 27 לחוק הגנת הדייר, שזו לשונן:
"23.(א) דייר של בית עסק שנפטר, יהיה בן-זוגו לדייר, ובילבד שהשנים היו בני-זוג לפחות ששה חדשים סמוך לפטירת הדייר והיו מתגוררים יחד תקופה זו.
מבחינת הסווג הפנימי בקטגוריה זו, ענייננו במי שזיקתו לדייר המקורי היא במעגל הרחוק יותר מתוך אלה המוכרים בחוק, קרי – מי שהוא בגדר יורש עפ"י דין של הדייר המקורי (נכד).
ראו לעניין זה האמור בע"א 10308/06 רבקה שטוב נ' כונס הנכסים הרישמי (פורסם במאגרים) (2009)):
"גם התנאי של היות העסק 'דרוש לקיומם' של היורשים (סעיף 27(2)) לא הוכחה עובדתית, כפי שציין בית המשפט קמא; ברי, כי מעבר לתצהיר, לשם שיכנוע ברצינות הטענה, היה מקום להצגה מפורטת של מצבן הכלכלי של המערערות, וכזו לא נעשתה" (ההדגשה הוספה)
ובאותו הקשר ראו אף ע"א (מחוזי תל-אביב – יפו) 1394-05-11 חנה רוזן נ' יעקב מונטקיו ז"ל ואח' (18.1.12):
"נטל השיכנוע כי המושכר "דרוש לקיומו" מוטל על כתפי של המשיב.
סיכומם של דברים;
הכרה במשיב כדייר מוגן מותנית בקיום תנאי החריג הקבוע בסעיף 27(2) לחוק הגנת הדייר, ובכלל זאת כי העסק במושכר "דרוש לקיומו". נטל ההוכחה בהקשר זה מוטל על המשיב.
...
בנימוקיו שם הפנה בימ"ש קמא לסעיפים בתצהירי הנתבעים בהם נאמר כי העברת העסק מהאב לנכד נעשתה על מנת שיפרנס את משפחתו ואת הסב וכי העסק משמש אותם לקיומם, וכן לאמירתו של המשיב בעדותו כי "אנחנו חיים אני אמא שלי ואבא ואשתי ו 3 ילדים ואוכלים מהעסק הזה שאתה אומר עליו".
סבורני כי מסקנה זו יש קושי לקבל, בהיעדר תשתית ראייתית נדרשת ומספקת לביסוסה.
בנסיבות אלה, המסקנה היא כי למעט אמירות כוללניות מצד המשיב ואביו בעדויותיהם ביחס לנקודה שבמחלוקת, לא הובאו ראיות של ממש להוכחת הטענה.
המסקנה היא כי לא הוכח כי המושכר נשוא דיוננו, המשמש בגדר מחסן, דרוש לקיומו של המשיב, וכי בשל כך יש להכיר בו כדייר מוגן "בגלגול שלישי" בנכס זה.
אשר לטענות המשיב לסעד מן הצדק, הרי שנוכח המסקנה כי אין מדובר בדייר מוגן לפי החוק, אין מקום לדון בעניין זה.
הערעור מתקבל אפוא, ומתקבלת תביעת הפינוי.