מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על ניכוי הוצאה עבור "חוב תלוי" בשומת מס הכנסה

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

בשם העותרת: עו"ד א' רפאל בשם המשיב 1: עו"ד י' ליבליין ][]החלטה בפני עתירה לדיון נוסף בפסק דינו של בית המשפט העליון בע"א 9391/01, שבו נדחתה עמדת העותרת באשר למספר סוגיות מס. בפסק הדין נשוא העתירה, קבע בית משפט זה (מפי השופטת ע' ארבל ובהסכמת הנשיא (בדימ') א' ברק והשופטת א' חיות) כי אין להתיר לעותרת לנכות הוצאות שערוך של פקדונות שהתקבלו מלקוחותיה, ודחה את הפרשנות שהציעה לתקנות מס הכנסה (ניכוי לחברת גז), התשמ"ז-1987.
בין היתר, טענה העותרת כי נוצר עוות כלכלי בעטיה של תוספת בגין אינפלאציה עבור נכסים קבועים שניקנו בכספי הפקדונות, בעוד שמנגד לא מתאפשר לה לנכות את ההוצאה המקבילה של הפרישי השיערוך.
בית המשפט המחוזי פסק כי הפקדונות הם בבחינת חוב תלוי, אשר ההוצאות בגינם – קרי: השיערוך – לא מותרות בנכוי.
הנימוק העקרי לסיווג המקדמות כהכנסה ולא כהתחייבות, כך נקבע, הוא הסיכוי הזעום להשבת המקדמות ללקוחות: דבר לא נעשה על ידי המערערת על מנת לשכנעני בנתונים מספריים או אחרת, כי המקדמות ככלל, הוחזרו לציבור הלקוחות במלואן וסופית, בשלב כלשהוא; אף לא כי קיים היה צפי ממשי להחזרתן ללקוחות באופן מלא בתוך זמן סביר.
העותרת סבורה כי פסק דין זה ראוי לו שיובא לדיון נוסף בפני הרכב מורחב של בית משפט זה. טענתה המרכזית של העותרת היא שפסק דינו של בית המשפט העליון בעירעור נשוא בקשה זו מהוה סתירה ל"הילכת העקיבה", לפיה על דיני המס לעקוב אחרי כללי החשבונאות המקובלים אלא אם נקבע אחרת בפקודת מס הכנסה (ראו לדוגמא ע"א 494/87 חברת קבוצת השומרים שמירה נ' פקיד השומה, פ"ד מו(4) 795 (1992)).
...
העותרת חוזרת על טענותיה ביחס לחוק התיאומים ולתקנות הגז ולפיהן אי התרת ניכוי הפרשי שיערוך, בשילוב עם תקנות הגז, יוצרת כפל מס. דין העתירה לדיון נוסף להידחות.
בית המשפט העליון אימץ מסקנה זו. זוהי קביעה עובדתית שאינה ממין הטענות המצדיקות דיון נוסף בפסק דין של בית משפט זה, בהתאם לתנאים הקבועים בסעיף 30(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984.
אשר על כן, העתירה, ככל שהיא נוגעת להשגות העותרת הזו, נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערת טוענת כי גם אם ייקבע שמדובר בחוב תלוי, מתקיימים התנאים להתרת ההוצאות בנכוי: קיימת ודאות מוחלטת שהחוב ימומש – אם בדרך של מימוש שוטף (באופן של שחיקת 2% מהפקדון מידי שנה והכרה בהכנסה בגין הרכיב שנשחק) אם בדרך של השבת הפקדון ללקוח בעזיבתו או בפטירתו; ניתן לחשב את גובה החוב שנותר בכל שנה בחישוב אריתמטי פשוט והמועדים שבהם מוחזר החוב ידועים.
לשיטתו, המערערת לא יכולה לנכות כהוצאה את "הריבית הרעיונית" (כאילו נטלה הלוואה בריבית שוק) כיוון שאם חסכה היא בהוצאה, ממילא אין להתיר לה הוצאה שלא נשאה בה. עוד טוען המשיב כי בנוסף להטבת הריבית הגלומה בפקדונות, נהנתה המערערת מטובת הנאה כלכלית נוספת – חסכון בעלויות נוספות שבהן היתה נושאת אילו לקחה הלוואה מבנק, כגון: פערי התיווך של הבנק, עמלות וערבויות (עלויות שהיו נתפסות ברשת המס כהכנסות בידי הבנק).
משכך, ההכנסה בשווה-כסף שיש לייחס למערערת בגין מתן שירותי דיור לדיירים זהה בגובהה להוצאה בשווה-כסף שיש לייחס לה בגין תשלום ריבית שוק בעבור הפקדונות – "תשלום" שנעשה, כאמור, בעין, בדרך של מתן שירותי דיור.
מדובר אכן בחוב תלוי והשאלה היא אם מתקיימים בעניינינו שלושת התנאים הנדרשים להתרה בנכוי הוצאה בגין חוב כזה (ראו ע"א 6557/01 פז גז חברה לשיווק בע"מ נ' פקיד השומה למפעלים גדולים (טרם פורסם, 20.11.2006).
לצורך הוכחת טענה זו היה על המערערת להוכיח כי הנכוי החלקי עומד בתנאים הדרושים להתרה בנכוי של הוצאות בגין חוב תלוי.
...
התרה בניכוי של חלק מסוים מהוצאות השיערוך, אשר הוצעה על ידי המערערת כטענה חלופית, לא בוססה די הצורך ודינה להידחות.
לא מצאנו מקום להתערב גם בתוצאה שאליה הגיע בית המשפט המחוזי ביחס ליישום חוק התיאומים בענייננו.
סוף דבר הערעור מתקבל בחלקו, בסוגיות הנוגעות לזקיפת הכנסה חייבת נוספת לפי סעיף 3(ט) ולמיסוי רכיב הפיקדון שנשחק בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

במכתב המערער לפקיד השומה, מאותו היום, ביקש המערער שלא לשלם מקדמה על רווח ההון שנצמח לו בעסקת החלפת המניות, מאחר שמחק את חוב החברה כלפיו, מה שיצר אצלו הפסד הון שניתן לקזזו כנגד רווח ההון בעסקת החלפת המניות, מכוח סעיף 92(א)(1) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן: הפקודה), המתיר קזוז הפסד הון כנגד רווח הון והקובע כדלקמן: קזוז הפסד הון (א)(1) סכום הפסד הון שהיה לאדם בשנת מס פלונית ואילו היה ריווח הון היה מתחייב עליו במס, יקוזז תחילה כנגד ריווח ההון הריאלי וכל שקל חדש של היתרה יקוזז כנגד שלושה וחצי שקלים חדשים של סכום אינפלאציוני חייב; לענין זה רואים שבח והפסד כמשמעותם בחוק מסוי מקרקעין, תשכ"ג-1963, כאילו היו ריווח הון או הפסד הון, לפי הענין; המשיב קבע כי מחילת החוב לחברה נעשתה ללא טעם מסחרי ונועדה אך ורק להפחית את המס בגין רווח ההון שצמח למערער בעסקת החלפת המניות.
לאור האמור לעיל, עומדת על כנה מסקנתו של בית משפט קמא כי "מחילת החוב לא נבעה מאנטרס של החברה אלא מאנטרס של המערער לרשום הפסד הון כנגד ריווח הון מהחלפת המניות בשנת 1997". נוסף על האמור לעיל, ומבלי לקבוע מסמרות, דומה כי יש טעם בטענת המשיב כי המחילה על הלוואת הבעלים לא הוותה הפסד כלכלי אמיתי עבור המבקש, אלא למעשה העלתה את ערך מניות החברה שבבעלותו המלאה: "בין אנשי מיקצוע מקובל, שמחילת בעל מניות לחברתו איננה בבחינת הפסד הון, אלא תוספת להשקעתו בחברה [...] במקביל, לא נרשמת המחילה בחברה כהכנסה, אלא כתוספת להשקעת בעל המניות בהון החברה" (אברהם אלתר "מחילת חובות היבטי מסוי" מיסים יט(2) פס' 3.10 (2005)).
באותו מקרה החיל בית המשפט על דרך ההקש את הכללים שגובשו לגבי הכרה בהוצאות פירותיות על פי סעיף 17(4) לפקודה - לגבי חובות אבודים (חובות רעים) וחובות מסופקים - גם על קזוז הפסדים הוניים לפי סעיף 92 לפקודה, נוכח הדמיון בין ההסדרים.
אודות המבחנים להכרה בחובות רעים או חובות מסופקים בהתאם לסעיף 17(4) לפקודה, ראו אהרן נמדר מס הכנסה – יסודות ועיקרים (מהדורה רביעית, 2013); ליאור נוימן ואופיר קפלן "מה בין 'חוב אבוד', 'חוב תלוי' ו'מחילת חוב'?" מיסים יט(2) (2005)).
...
סוף דבר על פי מכלול הנסיבות והראיות עולה כי מחילת החוב היא בגדר עסקה מלאכותית, במובן סעיף 86 לפקודה, אשר תכליתה המרכזית הייתה להימנע מתשלום מס. משכך, פקיד השומה רשאי היה להתעלם מיתרון המס שביקש המערער להשיג לעצמו בדרך של קיזוז רווח ההון שנצמח לו מעסקת החלפת המניות כנגד הפסד ההון הנטען בשל מחילת החוב, ובדין דחה אפוא בית משפט קמא את ערעור המערער בסוגיה זו. לאור כל זאת אציע לחברי לדחות את הערעור.
אף אני סבורה שלא נגרם למערער הפסד כלכלי אמיתי כתוצאה מהמחילה על הלוואת הבעלים שהעניק לחברה, לנוכח החזקתו במלוא מניות החברה.
מסקנה זו מתחזקת על רקע השינויים שעשה המערער בסכום המחילה לחברה, על מנת שזה יתאים לרווח ההון שנוצר אצלו, אשר מולו ביקש לקזז את הפסד ההון (ראו פסקה 20 לפסק-דינו של חברי), וכן מעיתוי המחילה החופף בקירוב את מועד צמיחת רווח ההון (פסקה 19) .

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1977 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט ויתקון: בערעור זה עלינו לדון בשאלה, אם מותר לחברה המערערת, לצורך שומתה למס הכנסה, לנכות כהוצאה סכום פלוני שהפרישה בחבונותיה עבור "חוב תלוי". על שאלה זו השיבו המשיב והשופט המלומד בשלילה, ומכאן ערעור החברה.
...
נמצא אפוא שהסכום המרבי שאפשר היה לתיר לחברה כהפרשה עבור החוב היה סך 200,000 ל"י ואני סבור שעלינו לנכות מהסכום הזה גם את הסך 100,000 ל"י שהחברה מקוה לקבל מהצד השלישי כהשתתפותה בהפסד זה. בכך נצטמצם תחום המריבה לסך 100,000 ל"י. אמנם טען בא-כוח החברה, שמן הדין להגדיל את הסכום בהיתחשב בסכומי הריבית וההוצאות המשפטיות שהצטרפו אליו בינתיים.
אך פרשנות מילולית כזו, לא זו בלבד שהיא מיתעלמת מהעובדה המילה "שיצאו" באה לתרגם את המילה האנגלית "INCUREED" אלא שהיא עלולה להביא לידי מסקנה שבכלל אין לנהל חשבונות לפי השיטה המסחרית (ACCRUAL BASIS) אלא על בסיס מזומנים בלבד, ואין צריך לומר שאיש לא יציע כדבר הזה.
וכך אנו מחליטים.

בהליך ערעור מסים (ע"מ) שהוגש בשנת 2010 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בפני ערעור המערערת על שומות מס הכנסה שהוצאו לה לשנים 2001/2 וערעור המערער על שומת מס הכנסה שהוצאה לו לשנת 2002.
המשיבה בסיכומיה, ובהגינותה, מסכימה כי הדין עם המערערת לענין זה וזאת מכוח הוראת תקנה 3 לתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות רכב) התשנ"ה-1995.
כמפורט בפתח הדברים "שותפות אור", בה היתה המערערת שותפה ב-20%, ביצעה עבור פ.נ. בע"מ את עבודות הכריה בשטחים בהם היה לכך זכיון לפ.נ. בע"מ. המערערת פנתה איפוא אל עורך דין בשם ירון יטיב-וזה הוציא לבקשתה ביום 29.11.05 את המכתב דלהלן: "כעורך הדין של החברה שבנדון (המערערת) ושל בעל השליטה בה, ולאחר עיון במסמכים הנוגעים לתביעות משפטיות שהתקבלו אצל חברת פ.נ. המשקם-עבודות עפר בע"מ ואשר החברה שבנידון (המערערת-י.א.) הנה חייבת בשיעור של 20% מכל פס"ד שינתן נגד פ.נ., ולאחר בחינת התביעה והמסמכים הקשורים בה, הריני מעריך כי קיים סיכוי ממשי שהחברה שבנידון (המערערת-י.א.) תאלץ לשלם סך של 6,000,000 ₪ לתובעת-מדינת ישראל". מצוידת במכתבו זה של עו"ד יטיב הנ"ל כללה כאמור המערערת בדו"ח המתקן שלה לשנת 2002 (שהוגש כאמור ביום 27.3.06) הוצאה נטענת בגין "חוב תלוי" בסכום של 3,249,242 ₪.
...
בהנתן שליטתו הבלעדית והמוחלטת של המערער במערערת, בהתקיים התהיות הכל כך משמעותיות להסברי ה"הלוואה" שמנסה המערער להציג בענין משיכותיו מהחברה ובהיעדר ראיה איזושהי לתמיכה בטענותיו אלה-איני מוצא פגם במסקנה המתבקשת שהסיק המשיב ולפיה משיכותיו של המערער מכספי המערערת-שבשליטתו המוחלטת-דינן כדין דיבידנד שמשך בעל המניות (היחיד) מהחברה (שבשליטתו הבלעדית והמלאה).
מתוך כל המפורט לעיל אני דוחה את ערעור המערער בע.מ.ה 555/06.
אשר לערעור המערערת בע.מ.ה 554/06-הערעור נדחה על כל מרכיביו למעט ענין תאום הוצאות הרכב בשנים 2001 ו-2002 וזאת כמפורט בסעיפים 2 ו-14 שבפסק דין זה לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו