דיון
קביעת מיתחם העונש ההולם
בגזירת הדין יש להבטיח קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם, ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו.
לאחר הרפורמה, הקינטור אינו מהוה עוד יסוד בעבירת הרצח, אלא ניתן לבחנו בשני אופנים: האחד, כנסיבה במסגרת עבירת המתה בנסיבות של אחריות מופחתת, לרבות רצח באדישות [לפי סעיף 300ב(ב)(1)(א) לחוק העונשין], כשנדרש בין היתר קושי במידה ניכרת לשליטה עצמית [ראו ע"פ 1130/19 שווא נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] פסקה 27 (27.12.2020)].
המערער 2 באותו מקרה הורשע בסיוע לעבירה זו. באותו ארוע, ועל רקע סיכסוך קודם של מה בכך, הצטיידו המערערים בנשק מאולתר ותרו אחר נפגעי העבירה וכשראו אותם ברכב בשולי הדרך ירה לעברם המערער בכוונה להטיל בהם מום או נכות או לגרום להם חבלה חמורה, כשהוא שווה נפש לאפשרות גרימת מותם.
על כן נקבע כי מיתחם העונש שנקבע מקל ואינו הולם את חומרת המעשים, וכי העונש שנגזר על המערער 1 מקל ומצדיק היתערבות ערכאת העירעור; ועונשו של המערער 1 הוחמר ל- 22 שנות מאסר בפועל.
בית המשפט העליון דחה את ערעור המערער על חומרת העונש וקיבל את ערעור המדינה על קולת העונש, תוך קביעה כי מיתחם העונש שנקבע מקל עם המערער יתר על המידה וכי יש לקבוע מיתחם עונש הולם שבין 20 ל- 24 שנות מאסר.
...
גזירת הדין בתוך מתחם העונש ההולם
בתוך מתחם העונש ההולם יש לשקול את נסיבותיו האישיות של הנאשם, אם כי נפסק כי נסיבות אלו נבחנות למול עצמת הפגיעה בערכים המוגנים בעבירת הרצח, וכי לא בנקל ייגזר דינו של המורשע ברצח ברף התחתון של מתחם העונש ההולם גם בעבירה של רצח באדישות; וכי למול הפגיעה בערך חיי האדם, נסיבותיו האישיות של נאשם בעבירת הרצח יהיו בעלות משקל מוגבל [עניין חוג'יראת לעיל, פסקה 20].
בשים לב לכל אלו, מצאנו לגזור את דינו של הנאשם בשליש התחתון של מתחם העונש ההולם.
סוף דבר
אשר על כן, אנו גוזרים על הנאשם את העונשים הבאים:
19 שנות מאסר בפועל, אשר יימנו ממועד מעצרו בהליך זה לפי רישומי שב"ס;
12 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור עבירת אלימות מסוג פשע, במשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר;
פיצוי בסך של 258,000 ₪, למשפחת המנוח, שיחולק בהתאם להודעת פמ"ד שתוגש תוך 14 ימים.