לפני ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב – יפו (כב' השופט אילן רונן) מיום 6.12.2023 בת"א 57750-05-23 ולפיו נמחקה תביעתו של המערער, משלא היתה התייצבות מטעמו לישיבת קדם משפט.
משלא היתה נציגות למערער – התובע בישיבת קדם המשפט, נמחקה התביעה והתובע חויב לשלם לכל נתבעת הוצאות בסך 7,500 ₪.
תקנה 153 (ג) קובעת:
"בקביעת שיעור ההוצאות יתחשב בית המשפט, בין השאר, בשווי הסעד שנפסק וביחס שבינו לבין הסכום שנתבע, בדרך שבה ניהלו בעלי הדין את הדיון, במורכבות ההליך, בהשקעת המשאבים בהכנתו ובניהולו ובסכום ההוצאות שהתבקש".
ה) ב"כ המערער מפנה לפסק הדין שניתן ברע"א 7650/20 Magic Software Enterprises Ltd נ' פאיירפלאי בע"מ (28.12.2020) [להלן: "עניין פאיירפלאי"] זאת על מנת לטעון, ובצדק, כי הבסיס לפסיקת הוצאות אינו עונשי או ניזקי.
נקבע שם בסעיפים 9-10:
"9. ...הבסיס לפסיקת הוצאות אינו עונשי או נזיקי, כי אם חיוב מכוח הדין המקנה שיקול דעת לבית המשפט (ראו פרק ל"ד לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 ותקנה 151 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ח-2018) (להלן: התקנות החדשות)). נקודת המוצא היא כי בעל דין שאינו זוכה בהליך יחויב בהוצאותיו הריאליות של הצד שכנגד שזכה. הדבר נועד למנוע חסרון כיס של הצד הזוכה; להרתיע תובעים בכוח מנקיטת הליכי סרק; ולעודד נתבעים בכוח להמנע מהתגוננות סרק מפני תביעה ראויה (ע"א 9648/16 אורהייטק GIS בע"מ נ' חן אביטן משרד עורכי דין, [פורסם בנבו] פסקה 67 (28.2.2018)). עם זאת, פסיקת הוצאות בשיעור ריאלי כפופה להיותן סבירות, מידתיות והכרחיות לניהול ההליך. הדרישה לסבירות ומידתיות ההוצאות באה למנוע מצב שבו הוצאות גבוהות יתר על המידה שיוטלו יביאו להרתעת יתר של בעלי הדין, ליצירת חוסר שויון, ייקור של ההליכים המשפטיים ולפגיעה בזכות הגישה לערכאות (ע"א 2617/00 מחצבות כינרת (שותפות מוגבלת) נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, נצרת עלית, פ"ד ס(1) 612 (2005)). פסיקת הוצאות משפט מיועדת איפוא לאזן בין זכות הגישה לערכאות לבין שיקולים מוסדיים, ובהם מניעת תביעות סרק, שאיפה למניעת ניהול מכביד של ההליך או שימוש בהליך שלא בתום לב.
...
בערעור מצאה לנכון ב"כ המערער לפרט את טענות המערער בכתב התביעה (עמ' 4-7 לכתב הערעור) ובסעיף 32 לכתב הערעור נכתב:
"לסיכום האמור, מבוקש בזאת מבית המשפט הנכבד לבטל פסק דין ולהפוך את החלטת בית המשפט קמא ולבקש כי יפסקו הוצאות ריאליות ומידתיות לדיון שהתקיים בהיוועדות חזותית ולא התייצבות פיזית של בעלי הדין!!! לאור המקובץ".
דין הערעור להידחות אף ללא צורך בתשובה, וזאת מכוח סמכותי בהתאם לתקנה 138 (א) (1) לתקנות סדר הדין האזרחי תשע"ט – 2018 כיוון שאין לערעור סיכוי להתקבל:
א) טענות המערער בנוגע לצדקת תביעתו בתיק קמא אינן רלוונטיות לעניינינו.
לפיכך, אין מקום להתערבות בשיקול דעת הערכאה הדיונית ודין הערעור להידחות.
לסיכום:
א) לאור האמור לעיל, נדחה הערעור.