מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על מזונות ילדים נמוכים מדי

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1984 בעליון נפסק כדקלמן:

הערעור מופנה נגד שיעור המזונות, שהוא, לפי הטענה, נמוך מדיי, ועל כך שבית המשפט הטיל חלק מן החיוב על האם.
לו היה מדובר אך ורק בצורכי המינימום ההכרחיים של המערערת, היה מקום למסקנה, כי לפי הדין האישי מתמקד החיוב רק בחובתו של האב, שהרי חובת האם קמה לפי הדין האישי מדין צדקה בלבד; אולם לאור נוסח הדברים שבפסק הדין אין מקום למסקנה, שבית המשפט לא נתן דעתו למכלול הצרכים, כאשר דן במזונות הקטינה, אלא היפוכו של דבר הוא העולה מנוסח הכתוב; מכאן, כי רשאי היה בית המשפט לפנות גם אל האם, אף אם ביקש להשתית מסקנותיו על הדין האישי בלבד (ראה גם: ע"א 386/78 בעמ' 594 מול אותיות השוליים ה-ו; פרופ' מ' שאוה, "מזונות ילדים קטינים: היחס בין תחולת דיני הצדקה שבמשפט העברי לבין תחולת חוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), תשי"ט-1959" דיני ישראל ד (תשל"ג) 181, 191 ואילך).
...
לו היה מדובר אך ורק בצורכי המינימום ההכרחיים של המערערת, היה מקום למסקנה, כי לפי הדין האישי מיתמקד החיוב רק בחובתו של האב, שהרי חובת האם קמה לפי הדין האישי מדין צדקה בלבד; אולם לאור נוסח הדברים שבפסק הדין אין מקום למסקנה, שבית המשפט לא נתן דעתו למכלול הצרכים, כאשר דן במזונות הקטינה, אלא הפוכו של דבר הוא העולה מנוסח הכתוב; מכאן, כי רשאי היה בית המשפט לפנות גם אל האם, אף אם ביקש להשתית מסקנותיו על הדין האישי בלבד (ראה גם: ע"א 386/78 בעמ' 594 מול אותיות השוליים ה-ו; פרופ' מ' שאוה, "מזונות ילדים קטינים: היחס בין תחולת דיני הצדקה שבמשפט העברי לבין תחולת חוק לתיקון דיני מישפחה (מזונות), תשי"ט-1959" דיני ישראל ד (תשל"ג) 181, 191 ואילך).
לאור מסקנה זו אין ממילא צורך שנשוב ונדון בשאלה המעניינת, מהי מיד תחולתו של סעיף 3א(א) מן החוק הנ"ל לגבי נסיבות כגון אלה שלפנינו, היינו, האם חל סעיף 3א(א) גם במקרים, בהם חל על החייב במזונות דין אישי, כאמור בסעיף 3(א) לחוק (ע"א 756/77 בעמ' 475 ע"א 13/78; ע"א 591/81 הנ"ל; פרופ' מ' שאוה, "הקף תחולת חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) (תיקון מס' 2), התשמ"א-1981" מחקרי משפט ב (תשמ"ב) 219, 227).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1985 בעליון נפסק כדקלמן:

(א) הערעור של האשה והילדים מופנה, בראש ובראשונה, נגד שיעור המזונות, אותו הם רואים נמוך מדיי, וזאת בעיק עקב גובה ההוצאה למעון, בו צריכים המערערים לשאת; הוצאה זו מכלה את חלק הארי של סכום המזונות.
בית המשפט קמא קבע לעניין זה, כי במקרה של פיגור בתשלום המזונות בעתיד על המערערים לפנות ללשכת ההוצאה לפועל; אין לראות בכך אלא הפניה לדרך המקובלת.
...
החיוב במזונות הזמניים מכוח החלטתי מיום 14.4.81 יעמוד בעינו עד יום 17.2.84.
הנתבע ישלם בהישתתפות בהוצאות התובעים ושכ"ט עוה"ד בסך של-.
אין ממש בטענה זו לאור מימצאיו של בית המשפט קמא, כפי שאין גם ממש בטענת המערער שכנג, כאילו לא הסיק בית המשפט קמא מסקנה בעניין עילת העזיבה של המערערים: המערערים (המשיבים בעירעור שכנגד) זכאים למדור שליו, ומדברי בית המשפט המחוזי נבע, כי סבר, שיש לאישה אמתלה מבוררת, וכי התנאים, שנוצרו בביתם המשותף של בני הזוג, הם כאלה, שאין לאישה ולילדיה אפשרות להמשיך ולשהות שם. המערער שכנגד מלין על כך, שבית המשפט לא קבע תקופה קצובה, אשר תתוה גבולות לחיובו בתשלום המדור.
ראשית, אין הדבר דומה לנסיבות, בהן מצוה בית המשפט על איסור כניסתו של הבעל לדירתו ומותיר אותו ללא מדור: במקרים כגון אלו קבענו לא אחת, כי איסור כאמור מן הראוי שיהיה מראש קצוב מבחינת הזמן, אם כי הנסיבות יכולות, כמובן, גם אז להבחן מחדש, לצורך הסקת מסקנה לחיוב או שלילה, לקראת חלוף הזמן הקצוב.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1993 בעליון נפסק כדקלמן:

הנשיא: ערעורים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו, אשר לפיו חוייב נ' ק' במזונות שלושת ילדיו, שניים קטינים והשלישי בגיר, שהוא עתודאי בדחיית שירות הלומד בטכניון.
בשל הנחה זו, קבע בית המשפט המחוזי למזונות הילדים רק סך 1,400 ש"ח, אשר מתוכם 600 ש"ח מיועדים לתשלום המעון עבור הקטין א', כך שיתרת המזונות מסתכמים, הלכה למעשה, ב-800 ש"ח בלבד.
בעיניין הבן א' שהוא מקטני קטנים, הרי לאור הוצאות המעון נותרים לו 200 ש"ח בלבד מן הסכום של 800 ש"ח שנפסק לו. אשר לבן ג', הרי הסכום שנפסק (100 ש"ח לחודש), אף הוא נמוך מדי.
...

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1974 בעליון נפסק כדקלמן:

הערעור מכוון נגד גובה המזונות, שנפסקו על-ידי בית-המשפט המחוזי נגד המשיב בסך 175 ל"י לחודש, בטענה שהם נמוכים מדי, וכן נגד הפסק של שיפוי מלא לפי הודעה לצד ג', ששלח המשיב לאמה של הקטינה, משמעותו של פסק-הדין לשיפוי הוא.
גם האב טען שהתצהיר שעשה לא נעשה מרצונו הטוב, אך השופט המלומד אמר בפסק-דינו שהיה מגיע למסקנה שיש לחייב את המשיב במזונות הקטין כמולידו אף אלמלא תצהירו.
טענתה של המערערת ביחס להתחייבות לשיפוי היא, שלא היתה תמורה להתחייבותה זו. השופט המלומד קבע, שהתמורה היא בהתחייבותו של המשיב שבפיסקה 3 לתצהירו הנ"ל: "שהילד אשר יוולד ישא את שמו. לפי סעיף 3 בחוק השמות, תשט"ז-1956, ילד שנולד שלא מנישואין נושא את שם אמו ורק בהסכמת אביו הוא נושא את שם אביו. הסכמה זו אין האב חייב לתת לפי החוק אפילו כשאין מחלוקת בענין האבהות כלל. משנתן הנתבע את הסכמתו שהילד ישא את שמו הרי עשה דבר שלא היה חייב לפי החוק לעשותו, ועשה זאת לפי בקשתה המפורשת של צד ג'.
אני מסכים גם שיש לקבל את ערעורה של המערערת מס' 2 שהוגש נגד חיובה לשפות את המשיב על כל סכום שישולם על-ידו למזונות המערערת מס' 1, אך הייתי מעדיף להשתית את קבלת ערעורה על ההלכה שנפסקה ב-ע"א 310/54, (2), לפיה בטלה התחייבותה של אם הקטינה לשפות את אביה כל עוד מילויה של התחייבות זו פוגע בטובת הקטין.
...
לכן, לפי דעתי, יש לדחות את ערעורן של המערערות או יותר נכון-של הקטינה על גובה המזונות, לקבל את ערעורה של אם הקטינה בדבר חיוב השיפוי ולבטל את חיוב השיפוי שבפסק-הדין ולדחות את ההודעה לצד ג' של המשיב נגד אם הקטינה.
השופט אשר: אני מסכים, בכל הכבוד, לדעתו של חברי הנכבד השופט קיסטר, כי יש לדחות את ערעורה של המערערת מס' 1 על גובה המזונות.
אני מסכים גם שיש לקבל את ערעורה של המערערת מס' 2 שהוגש נגד חיובה לשפות את המשיב על כל סכום שישולם על-ידו למזונות המערערת מס' 1, אך הייתי מעדיף להשתית את קבלת ערעורה על ההלכה שנפסקה ב-ע"א 310/54, (2), לפיה בטלה היתחייבותה של אם הקטינה לשפות את אביה כל עוד מילויה של התחייבות זו פוגע בטובת הקטין.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1977 בעליון נפסק כדקלמן:

בהסכם גירושין שנערך ביום 7.5.1975 קבעו המשיב והאם סכום מזונות של 250 ל"י, שישולמו למערערת על-ידי המשיב.
במילים אחרות, האם מחייב פסק-הדין את הילד אם לא היה בו רק משום אישור של הסכם גירושין בין ההורים, הכולל גם התייחסות למזונות הקטין, אלא באותו משפט גם נדונה תביעה מצד הילד? אומר על כך השופט ברנזון ב-ע"א 404/70, שדבריו צוטטו לעיל, כי רק תביעה של הילד שתידון בנפרד, יש בה כדי להקנות תוקף להסדר: לפי סברתו צריכים ליצור חיץ מוחשי בין מזונות הילדים לבין הענינים שבמחלוקת בין ההורים ומזונות הקטין צריכים להידון בדרך של תביעה נפרדת.
הנימוק היחידי שניתן להגשת בקשה חדשה זו כעבור זמן קצר כל כך אחרי ההסכם היה שסכום המזונות שנקבע בהסכם הוא נמוך מדי והוא נקבע כך מאחר והאם נאלצה לחתום על ההסכם בעקבות "לחצים והטרדות" מצד המשיב.
אינני חושב שעלינו להכביד עוד יותר על השופטים הדנים במשפטי המזונות על-ידי הבעת אי-אמון בכשרם להבחין ולשמור על טובתו של הילד, להבדיל מהאינטרסים של ההורים.
...
" סיכומו של דבר, אם ההורים מתדיינים בינם לבין עצמם בענין גירושיהם ומגיעים לידי הסכם המפרט את הפיתרון המוסכם לבעיות הכרוכות עם הגירושין ובכלל זה ענין המזונות של הילדים, הרי אין בהסכם בענין המזונות כדי לחייב את הילד.
סיכומו של דבר, הדרישה כי תחילה יקויים משפט בין ההורים וכי רק לאחר מכן יקויים משפט נפרד ומיוחד בענינו של הקטין (דעת הרוב ב-ע"א 404/70, הנ"ל) יש בה לא רק טיפוח של כפל הדיון, אלא יש בה, כאמור לעיל, מידה רבה של פיקציה, כי גם התביעה הנפרדת של הקטין שהתנהלה יחד עם משפט הגירושין וגם התביעה הנפרדת המוגשת לאחר מתן פסק-הדין במשפט הגירושין, מוגשים על-ידי אחד מן ההורים.
בדרישה להגשת משפט נוסף יש גם כדי להגביר את התופעה של אי-כיבוד התחייבויות, אשר איננה נעדרת מן המציאות שלנו גם בלאו הכי: ניתנת גושפנקה לכך שהורה כולל תניה המתייחסת לזכויותיו של הקטין בהסכם המאושר לאחר מכן בפסק-דינו של בית-המשפט וכאשר טרם יבשה הדיו על פסק-הדין, רשאי אותו הורה ליזום הליכים חדשים, הפעם בשם הקטין, בהם הוא תוקף את ההסכם אשר הוא היה צד לו ואשר אותו הביא לאישורו של בית-המשפט, שנענה לבקשה ועשה כן. לאור האמור לעיל איננה מקובלת עלי, עם כל הכבוד, דעת הרוב ב-ע"א 404/70, הנ"ל, במידה ועולה ממנה כי לעולם אין תוקף לפסק-דין מזונות שניתן בתביעתו של קטין, אם הדיון בתביעה זו נכרך יחד עם הדיון בהסכם גירשין בין ההורים, אשר בו היתה כלולה גם תניה בקשר לדמי-המזונות.
גם אני סבור כי מן הנכון שבית-המשפט יקיים דיון נפרד בענינו של הקטין לאחר תום ההליכים בין ההורים, ולכך בעצם התכוון גם בית-המשפט ב-ע"א 404/70,.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו