מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על חומרת עונש בגין סטייה מנתיב ונהיגה רשלנית

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט נ' הנדל: מונח לפנינו ערעור על חומרת עונש המאסר בפועל שהושת על המערער – ארבע וחצי שנים.
המערער הורשע בעבירת הריגה – תוך כדי נהיגה – לפי סעיף 298 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, ועבירות של נהיגה בקלות ראש וברשלנות לפי סעיף 62(2) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] יחד עם תקנה 38(3) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961.
עקב החסימה נאלצו כלי רכב לסטות מהנתיב הימני לשמאלי על מנת להמנע מהתנגשות במשאית.
כפי שכתב: "רף החומרה במעשיו של הנאשם 1 גבוה, ובא לידי ביטוי בכל אחד מרכיבי היתנהגותו. ראשית, בהיותו נהג מקצועי ובמידת הליקוי בשקול הדעת. שנית, בהובילו ברגע נתון 32 טונות של סלעים. שלישית, בבצוע המעשים בכביש מהיר. רביעית, בבצוע המעשים חרף קיומה של תנועה ערה. חמישית, בכך שבכל פסע ופסע מהתהליך יכול היה הנאשם 1 להתעשת ולמנוע את היתרחשות התאונה הטרגית, אולם היתעקש להמשיך ולנסוע לאחור על אף שחסם יותר ויותר את נתיב הנסיעה עצמו". אכן, דרגת ההתעלמות מהמודעות חריפה ביותר במקרה דנן.
...
צר לי לומר זאת – אך אין מנוס אלא לומר – כי חיי אדם קופחו מכיוון שהמערער לא היה מוכן "להטריח את עצמו" ולאבד זמן בנסיעה ופניה בהמשך הדרך.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

שם קבע בית המשפט העליון, כי מיתחם העונש ההולם בגין כל העבירות נע בין 3 שנות מאסר לבין 5 שנות מאסר ובסופו של יום דחה את ערעור המערער על חומרת העונש ואישר עונש מאסר בפועל בן 38 חודשים שהושת על המערער שם. כן ראו ע"פ 4894/13 יחזקאל סלע נ' מדינת ישראל (23.1.14), שם הורשע המערער בעבירות שעניינן סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, שבוש מהלכי משפט ונהיגה בשיכרות וכן צרף שני תיקים שעניינם עבירות של החזקת סם לצריכה עצמית.
כן ראו ת"פ (מח' נצרת) 42744-02-12 מדינת ישראל נ' סאבר אברהים (10.7.13), שם הורשע הנאשם בעבירות שעניינן מעשי פזיזות ורשלנות, נהיגה בפסילה, סטייה מנתיב, עקיפה כשהדרך לא פנויה, עקיפה תוך קו הפרדה רצוף והפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
...
סבורני, כי תלכיד עונשי ראוי ומידתי בעניינו של הנאשם צריך, כי יכלול בחובו השתת ענישה מוחשית בדמות מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח, אשר תיתן ביטוי למכלול נסיבות המקרה דנן, למהות המעשים והחומרה הגלומה בהם ותעלה בקנה אחד עם מיקום העונש הראוי לנאשם במתחם העונש ההולם שקבענו לעיל.
סופו של יום, נוכח כל האמור לעיל, אני משיתה על הנאשם את העונשים כדלקמן: 15 חודשי מאסר בפועל בניכוי התקופה בה שהה הנאשם במעצר מאחורי סורג ובריח בגין ההליכים נשוא תיק זה בהתאם להודעה שתומצא ע"י המאשימה בתוך 7 ימים מהיום.
אני מורה על חילוט רכב מסוג שברולט לבן מ.ר. 16-574-13 וזאת לטובת אוצר המדינה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תאונת הדרכים ומותו של המנוח נגרמו כתוצאה מנהיגתו הרשלנית של הנאשם כמפורט להלן: הנאשם רכב על האופנוע ברשלנות ובחוסר תשומת לב לחיי אדם; הנאשם לא התאים את אופן נהיגתו בכביש לתנאי הדרך, לציבור המשתמשים בדרך ורכב על האופנוע באופן אשר סיכן את כל משתמשי הדרך; הנאשם ניכנס לצומת בנסיעה רציפה מבלי להאט את מהירות נסיעתו באופנוע ומבלי לבדוק שהצומת פנוי מכלי רכב נוסעים; הנאשם לא הבחין במנוח הרכוב על האופנוע אשר חצה את הצומת באור ירוק בנתיב נסיעתו; הנאשם רכב על האופנוע לאחר שצרך סם מסוכן מסוג קאנביס.
בית המשפט העליון דחה בקשת רשות ערעור שהגיש המערער, תוך שעמד על רשלנותו החמורה של המבקש, הצורך במתן ביטוי נכבד לשיקולי ההרתעה והגמול בעבירות תנועה חמורות ולא מצא כי העונש סוטה ממדיניות הענישה המקובלת.
ערעור על חומרת העונש נדחה.
בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורה של המדינה, קבע כי רשלנותה של המבקשת היא ברף העליון והחמיר את עונשה של המבקשת ל- 10 חודשי מאסר בפועל (חלף 6 חודשי עבודות שירות שקבע בית משפט השלום), על בסיס סטייה לקולה ממיתחם הנע בין 12-24 חודשי מאסר, לצד פסילת רישיון נהיגה למשך 12 שנים, פיצוי למשפחת המנוח בסך של 25,000 ₪.
בהקשר זה אפנה לדברי בית המשפט העליון בע"פ 6358/10 קבהא נ' מדינת ישראל (24.3.11): "נוכח ריבוי תאונות הדרכים הקטלניות, המתרחשות כימעט מדי יום ביומו וגובות את חייהם של קורבנות רבים, הביע בית משפט זה את הצורך במדיניות ענישה מחמירה ומרתיעה כלפי אלו הנוהגים ברשלנות ובחוסר אחריות בכבישים... מדיניות הענישה המחמירה והמרתיעה באה לידי ביטוי בכך שעל פי רוב הרשעה בעבירות גרימת מוות ברשלנות בתאונות דרכים מחייבת הטלת עונש מאסר בפועל ופסילת רישיון לתקופה ממושכת... עם זאת, יש לשקול כל מקרה על פי נסיבותיו המיוחדות ונסיבותיו האישיות של הנאשם כאינדיבידואל ולאזן בצורה ראויה ביניהן לבין מדיניות הענישה האמורה". עוד אפנה לדברי בית המשפט העליון בעיניין קורן שאוזכר לעיל על ההכרח הצבורי במיגור תאונות דרכים כתוצאה מנהיגה רשלנית בדרך של ענישה מרתיעה וממשית: "בית משפט זה שב וציין את החומרה שבקיפוח חיי אדם כתוצאה מנהיגה רשלנית, וקבע כי על הגורם למותו של אחר לתת את הדין על מעשיו, וזאת בדרך של מאסר מאחורי סורג ובריח. אמנם מציאות זו אינה קלה, אך היא הכרחית להרתעת נהגים מפני נהיגה רשלנית, וחיונית למיגור תאונות הדרכים בישראל ... תוצאת נהיגתה הרשלנית של המבקשת היא נטילת חייו של המנוח וגרימת חבלות לבני משפחתו שנסעו עמו ברכב. אובדן חיי המנוח מלווה לבטח את משפחתו יום יום, שעה שעה, וכך גם ארוע התאונה הקשה, אשר ייתכן כי נחרט בזכרונם וילווה אותם במשך חייהם. בנסיבות בכללותן כפי שפורטו לעיל, אני סבור כי למרות נסיבותיה האישיות של המבקשת, אין מנוס מהשתת עונש מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח – ועל כן העונש שהושת עליה הולם את התוצאות המצערות של מעשיה". בהתאם לתכליות הענישה גובשו בפסיקה כללים מנחים בענישת עברייני נהיגה רשלנית, וכך נוסחו הדברים בע"פ 10152/17 מדינת ישראל נ' ח'טיב (10.5.18): "על רקע זה התגבשו בפסיקה שלושה כללים מנחים בסוגיית הענישה הראויה בעבירה של גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים קטלנית: האחד, ראוי לגזור על הנאשם עונש חמור, הכולל השתת עונש מאסר בפועל והרחקה מן הכביש לתקופה ארוכה, וזאת משקולי הרתעה ובשל כיבוד עיקרון קדושת החיים. השני, ככלל נסיבותיו האישיות של הנאשם בעבירה זו אינן בעלות משקל כבעבירות אחרות המלוות בכוונה פלילית, הן בשל אופייה המיוחד של העבירה הנדונה והן בשל ביצועה השכיח גם על ידי אנשים נורמאטיביים. השלישי, אמת המידה הקובעת בעבירה זו היא דרגת הרשלנות (ע"פ 6755/09 אלמוג נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (16.11.2009); ע"פ 8464/15 פנזין נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (30.10.2017); רע"פ 9909/17 דרויש נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (1.1.2018))". כפי שהובא לעיל, באי כוח הצדדים, הפנו, כל אחד, לשורה של פסקי דין בהם הוטלו עונשים על מי שהורשעו בעבירות של גרם מוות ברשלנות יחד עם עבירה של נהיגה בשיכרות או ללא עבירה כזו או עבירות נילוות אחרות.
...
המסקנה העולה מתוך סקירת הפסיקה היא שבמקרה שלפני יש להטיל על הנאשם עונש של מאסר בפועל ממש, לא כזה שירוצה בעבודות שירות.
סוף דבר, לאחר שקילת מכלול השיקולים לעונש ההולם בתוך המתחם, אלה הם העונשים שאני גוזר על הנאשם: 12 חודשי מאסר בפועל ויום אחד.
כמו כן, אני מורה להפנות תשומת לב שירות בתי הסוהר כי בעת מיון הנאשם למקום ריצוי המאסר חשוב להציב הנאשם בחברת עוברי חוק מתחום התעבורה והימנעות מהצבתו עם בעלי התנהגות עבריינית.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

על הפסיקה מדיניות הענישה הנוהגת ניתן ללמוד מפסקי הדין הבאים: רע"פ 8612/20 יורם גבאי נ' מדינת ישראל (12.1.21): העבירות בהן הורשע המבקש: נהיגה בחוסר זהירות, סטיה מנתיב נסיעה וגרימת תאונת דרכים שתוצאותיה חבלות של ממש.
רע"פ 7208/14 יהושוע מרגוליס נ' מדינת ישראל (12.11.14): העבירות בהן הורשע המבקש: נהיגה רשלנית, סטייה מנתיב נסיעה וגרימת תאונת דרכים.
בית המשפט המחוזי דחה את העירעור על הכרעת הדין, קיבל את העירעור על חומרת העונש והעמיד את עונש הפסילה על 8 חודשים בפועל.
עפ"ת (מחוזי חיפה) 2068-03-17 מדינת ישראל נ' דורון נוימרק (מיום 05/06/17): העבירות בהן הורשע המערער: נהיגה בקלות ראש בכך שסטה מנתיב נסיעתו לימין הדרך, פגע במעקה בטיחות, חזר לכביש ופגע ברוכב קטנוע.
...
נתתי דעתי לטענתו של הנאשם כי נסע בפקק במהירות נמוכה, לא שמר מרחק ולכן נדרש לסטות למסלול הנגדי בפתאומיות ואין בידי לקבל טענה זו העומדת בסתירה לעובדות כתב האישום בהן הודה הנאשם באמצעות בא כוחו, ועדיין, אין בפני נתונים לגבי מהירות נסיעתו עובר לתאונה.
נמצאנו למדים כי הן המאשימה והן הנאשם הפנו לפסקי הדין הנוחים להם, ומהפסיקה אשר הוגשה ע"י הצדדים, לא ניתן להסתייע בקביעת מתחם הענישה.
אני סבור שעל אף מצבו הכלכלי הקשה של הנאשם, לאור הסכמתו ולאור החבלות שנגרמו למתלונן, יש מקום לפסוק פיצוי סמלי למתלונן שזכאי אמנם לפיצוי מלא מכח דיני הנזיקין, ואולם דומני שפיצוי כזה, חלף הקנס, יתרום לנאשם עצמו.
לאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים לעונש ושקלתי את חומרת העבירות, את מתחם העונש ההולם, את נסיבותיו האישיות של הנאשם ואת עברו התעבורתי, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: תשלום פיצוי למתלונן עזאלדין ערמין ת.ז. 086917283 - בסך של 2,000 ₪.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

ואולם, קריאת פסק הדין מעלה כי בית המשפט המחוזי קיבל ערעור על חומרת העונש, העמיד את רכיב המאסר על 50 ימי עבודות שירות ואת רכיב הפסילה על 14 חודשים! כמו כן, המדובר הוא בתאונה שארעה על מעבר חציה.
רף הרשלנות, חומרת החבלות והשפעתן על הנפגעים יקבעו את משך הפסילה הנאותה בנסיבות אלו והאם יש לצרף רכיבי ענישה נוספים, כגון רכיב מאסר כלשהוא או של"צ. רע"פ 11917/05‏ ‏ סיוון צפריר מ"י – נדחתה בקשת רשות ערעור במקרה בו הורשע המבקש בעבירות של גרימת נזק לאדם או לרכוש, נהיגה ברשלנות, סטייה מנתיב וגרימת חבלה של ממש.
...
אשר על כן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: פסילה בת 9 חודשים בניכוי 60 ימי הפסילה המנהלית אותה רצה הנאשם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו