לטענת המערער הוא מנהל מוסך פחחות רכב במקצועו, ולא ידע על הסכם הפשרה בין החברה והמנוח בולוס מצד אחד, לבין מנהל מקרקעי ישראל מצד שני, בגדריו הוקצתה לחברה אופציה לחכירתם של 13 מגרשים מרשות מקרקעי ישראל בגוש 16531 ובגוש 16533 שבנצרת, וכן הוסכם, שהמנוח בולוס ינהל את המגעים למכירת הזכויות במגרשים מול קונים פוטנציאליים בלווי המפרק, והכספים שיתקבלו ממכירת המגרשים יופקדו, לאחר אישור ההסכמים על ידי בית המשפט, בקופת הפרוק.
כמו כן תמימי דעים אנו עם קביעתו של בית משפט קמא (פסקה 41 של פסק הדין) כי "ניסוח הסכם בעסקת מקרקעין, עבור צד בהסכם ... מהוה מתן שירות משפטי...", וזאת גם בהיעדרו של ייפוי כח חתום על ידי המערער, ומה גם, כפי שהעיר בית משפט קמא, שהמשיב לא טען שהוא הציג ייפוי כח בפני המערער ושהמערער סרב לחתום עליו, ואף לא נשללת האפשרות שמא המשיב עצמו כלל לא דרש לקבל את חתימת המערער על ייפוי הכוח.
כב' השופט י' עמית מציין, בין יתר הדברים, שיש להבחין בין מעשה אסור העומד בליבת ההיתקשרות ומהוה את תכליתה או אלמנט חיוני להשגתה (כגון, למשל, חוזה לבצוע שוד, או חוזה שנועד לשמש בסיס להנפקת חשבוניות מס פיקטיביות) לבין אי-חוקיות משנית או אגבית לחוזה, כגון, חוזה למכירת מקרקעין שסכום התמורה הנקוב בו נמוך מן הסכום האמִתי.
...
יחד עם זאת, איננו סבורים שעל המשיבים לשאת במלוא הנזק שנגרם למערער הואיל, והוא נושא בתרומת רשלנות, כטענת המשיבים, וכפי שאף ציין בית משפט קמא בפסקה 60 של פסק הדין: "... סבורני כי אכן התנהלות התובע, היא אחד מהגורמים שהובילו לאי-אישור עסקת המכר".
עוד ביום 26.1.09 (משמע, כשנה לאחר ביצוע תשלום הסך של 110,000 דולר לבולוס) אישר בית המשפט של פירוק (פש"ר 947/05), מפי כב' השופט ג' גינת, את מכירת המגרש למערער בתמורה לסך של 159,000 דולר והורה, שהתמורה תופקד בידיו הנאמנות של עו"ד שי טויסטר.
בנסיבות אלה סבורים אנו, שיש להטיל על המערער תרומת רשלנות בשיעור של 50%, כך שכל צד (המערער מחד גיסא, והמשיב מאידך גיסא) יישא במחצית הנזק, דהיינו: מחצית מן הסכום של 110,000 דולר ארה"ב.
עיינו לעניין זה, בין היתר, גם ב-ע"א 391/90 EXIMIN S.A. תאגיד בלגי נ' טקסטיל והנעלה איטל סטייל פראררי בע"מ, פ"ד מ"ז(4) 65, בעמ' 79 מול האותיות ד'-ה', ובעמ' 90 מול האות ה').
התוצאה מכל האמור לעיל היא, שאנו מקבלים את הערעור חלקית בלבד, מבטלים את פסק-דינו של בית משפט קמא, ומחייבים את שני המשיבים, ביחד ולחוד, לשלם למערער את הסכום בשקלים השווה בערכו ל-55,000 דולר ארה"ב, לפי השער היציג של הדולר ארה"ב לעומת השקל ביום 25.2.08.