מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על חוב לשפות את קרנית בגין תאונת דרכים

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

במידה ובמסגרת הליך השבוב תחויב קרנית לשפות את המוסד לביטוח לאומי בסכום הנמוך מסך של 50,000 ₪, קרנית תשלם את ההפרש לתובע בתוך 30 ימים ממועד פסק הדין בתביעת השבוב.
התובע הגיש ערעור על פסק הדין שניתן בעיניינו לבית המשפט המחוזי בחיפה (ע"א 64570-09-16) במסגרתו הגיעו הצדדים להסכם פשרה ולפיו קרנית תשלם לתובע סכום נוסף בסך של 15,000 ₪ כנגד דחיית העירעור ללא צו להוצאות.
התובע, שאינו מיוצג, מלין על כך שהנתבע לקח לו כסף מתוך הפצוי שנפסק לזכותו מכח חוק פיצויים נפגעי תאונות דרכים למרות שאין לו חובות כלפי המוסד לביטוח לאומי.
בעניינינו, בפסק הדין שניתן על ידי כב' השופטת הבכירה ג'דעון נקבע גובה סכום הגימלאות ששולמו וישולמו לתובע בגין תאונת הדרכים וכפועל יוצא הוגדר הסכום שיש לנכות מהפצוי שישולם לתובע לצורך העברתו מקרנית למוסד לביטוח לאומי.
...
הסכם הפשרה הוגש ביום 20.6.2017 והערעור נדחה באותו היום בהתאם לבקשת הצדדים.
הנתבע, מצידו, טוען כי יש לדחות את התביעה על הסף מחמת חוסר סמכות עניינית ו/או מחמת מעשה בית דין.
על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים רע"א 22926-05-16 בריק נ' קרנית-קרן לפצוי נפגעי תאונת דרכים תיק חצוני: בפני כבוד השופטת אביגיל כהן המבקש- המערער סובחי בריק ע"י ב"כ עו"ד סאמי אבו ורדה המשיבה קרנית-קרן לפצוי נפגעי תאונת דרכים ע"י עו"ד דוד בן חיים פסק דין
עסקינן בתביעה כספית על סך 153,551 ₪ שהגישה המשיבה (להלן גם: "קרנית") נגד המבקש בבית המשפט השלום בתל אביב לשיפוי בגין פיצוי ששילמה לנפגע בתאונת דרכים מיום 22/9/2011.
באשר לסמכות המקומית נכתב בסעיף 10 לכתב התביעה: "הסמכות המקומית לידון בתביעה הנה לבתי המשפט באיזור תל אביב, בין השאר, לאור מקום מושב התובעת, לאור חובת הנתבע לשלם לתובעת את חובו בכתובתה, וכן בהסתמך על הוראות הסעיפים 44 ו-61 (ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973 ועל פסיקת בית המשפט העליון ברע"א 6920/94 יאיר לוי נ' צבי פולג, פ"ד מט (2) 731". הנתבע – המבקש הגיש בקשה למחיקת התביעה על הסף או להעברתה לבית משפט מוסמך במחוז חיפה וזאת בשל העדר סמכות מקומית לבית המשפט בתל אביב.
לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים, מצאתי לנכון ליתן רשות לערער ולדחות את העירעור לגופו וזאת מהנימוקים כדלקמן: א) בענייננו, דחיית הדיון בהשגה על החלטת ביניים זו לשלב העירעור על פסק הדין, עלולה להשפיע באופן ממשי על זכויות הצדדים ולפיכך מצאתי לנכון ליתן רשות לערער ולדון בנושא כבר עתה.
...
ב) בשל העובדה שהחלטת בית משפט קמא היא נכונה, דין הערעור להידחות לגופו של עניין.
מכל מקום, משמצאתי כי החלטת בית משפט קמא היא נכונה לגופו של עניין ותואמת להוראות הדין ולהלכה הפסוקה, דין הערעור להידחות.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, ניתנת רשות לערער והערעור נדחה לגופו.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפני בקשת החייב מיום 21.03.18 לפיה מבקש החייב להורות למנהל המיוחד לידון מחדש בתביעת החוב שהגישה הנושה "קרנית הקרן לפצויי נפגעי תאונות דרכים" (להלן: "קרנית או הנושה") כנגד החייב זאת מכוח סעיף 150 לפקודת פשיטת רגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 (להלן: "סעיף 150") ואשר אושרה על ידי המנהל המיוחד ביום 10.07.17.
קרנית פיצתה את הנפגע וביום 06.06.2002 הגישה תביעת שיפוי ת"א 157846/02 קרנית נגד בן לולו (להלן: "ההליך האזרחי") שבה החייב לא התגונן וניתן כנגדו פסק דין בהיעדר הגנה ביום 21.05.2002.
החייב טען כי קרנית לא תבעה את הבעלים הרשום, הנושה טענה כי בקשה לפי סעיף 150 לפקודה יש להגישה בתוך תקופה מוגבלת וצרפה החלטה בתיק פש"ר 1484/08 עבד אלנור עמאד ואח' נ' יצחק דהאן ואח' לפיה חייב שמגיש ערעור על הכרעת חוב מכוח סעיף 150 נידרש להגיש ערעור בתוך תקופה אשר דומה לתקופה שמוטלת על נושה בבקשה לערער על הכרעה בתביעת חוב דהיינו תוך 45 ימים.
...
טענה זו מבוססת על הוראת סעיף 184 לפקודה הקובע כי הערעור יוגש תוך 45 ימים מיום מתן ההחלטה, שם נאמר: "מקום שפקודה זו נותנת זכות לערער לפני בית המשפט המחוזי על החלטת הכונס הרשמי, יוגש הערעור תוך ארבעים וחמישה ימים מיום שניתנה ההחלטה שמערערים עליה, והוא יידון ויוחלט בו, ככל האפשר לפי הנסיבות, כאילו היה ערעור מבית משפט שלום." ברע"א 5077/16 שיבר נ' כונס הנכסים הרשמי, פסקה 5 (14.3.2017) קבע בית המשפט העליון: "ואילו וככל שהמבקש נסמך בהגשת הערעורים על סעיף 150 לפקודה, מקובלת עליי קביעתו של בית המשפט המחוזי כי נוכח הוראת סעיף 184 לפקודה, איחר המבקש את המועד להגשת ערעוריו ודינם להידחות על הסף." לעניין מועד הגשת הערעור מטעם החייב , צודק הנושה כי המועד להגשת הערעור בהתאם לסעיף 150 לפקודה חלף כאשר הבקשה הוגשה ביום 21.03.18 בעוד הכרעת הנאמן ניתנה ביום .
אני סבור כי מניין 45 הימים בו רשאים היו החייבים להגיש ערעור על הכרעת בעל התפקיד הוא 45 יום ממועד מסירת ההכרעה לידיהם.
אי לכך החלטתי לקבל את בקשת החייב בהתאם לתקנה 95 (גם אם לא הוכתרה בכותרת זו) ומורה לבעל התפקיד לבדוק בשנית את תביעת החוב ויכריע בה תוך 45 ימים מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

אמיר גיהאט יפית גיהאט נתנאל גיהאט כולם ע"י ב"כ עו"ד זיו מנדלוביץ ואח' פסק דין לפניי תביעת שיפוי של קרנית-קרן לנפגעי תאונות דרכים על סך 317,304 ₪ שהוגשה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה 1975 (להלן: "חוק הפיצויים"), בגין תאונת דרכים מיום 21.4.2008, במסגרתה נפגעו נתבע 1 כנהג אופנוע, ונוסעת שהורכבה על אופנועו.
טוענת התובעת, כי בנהיגת הנתבע על האופנוע חסר הביטוח, הפרו הן הנתבע כנהג והן המנוחה כבעלים ומתירת שימוש, חובות חקוקות, בכלל זה: הוראות פקודת התעבורה, תקנות התעבורה ופקודת ביטוח רכב מנועי, ומשכך צריכים לשפות את התובעת ביחד ולחוד על מלוא סכום התביעה.
מצאתי לנכון להדגיש את המבחן הדו-שלבי הנ"ל על מנת להבהיר כי בחינה דו שלבית זו כוללת בחובה למעשה את המבחן אותו מבקשים המערערים ליישם בנסיבות העניין- הוא מבחן הבעלות בפועל שכן במסגרת בחינת האשם בוחנים את מידת הקרבה והשליטה של מתיר השמוש ברכב ורק מקום בו יוכח אשם המתבטא בידיעה, פזיזות עצימת עיניים או רשלנות רק אז תקום זכותה של קרנית לשיפוי ממתיר השמוש.
ראה סעיף 4 לפסק דינו של כב' השופט שנלר בפרשת יעקבי וכן ההלכה בעיניין רע"א 10386/08 אטיאס נ' קרנית (19/4/09): " במישור היחסים שבין קרנית לבין כל אחד מן החייבים, חייב כל אחד מהם לשפות את קרנית בגין מלוא סכום הפיצויים ששילמה. קביעת "חלקו" של כל חייב היא אך במישור היחסים שבין החייבים לבין עצמם" סוף דבר התביעה כנגד הנתבעים 1-4 בהיותם יורשי עיזבון המנוחה מתקבלת (על סך 175,000 ₪ כאמור בסעיף 5 לעיל).
...
מטעם זה ובהצטרף לגרסאות הסותרות ולעיתים המתחמקות של הנתבע בעניין זה (ראה שתיקתו בעיצומה של החקירה בנושא זה בעמ' 25 לפרוטוקול), דין טענת הנתבעים להיעדר ידיעת המנוחה בכל הנוגע להעברת הבעלות על האופנוע על שמה, להידחות.
שאלת החלוקה בין חבותה של המנוחה ביחס לחבותו של הנתבע לאור המקובץ לעיל, באתי למסקנה כי מידת האשם של המנוחה הינה בדרגה נמוכה בהרבה מזו של הנתבע החובש שני "כובעים פורמליים": מחזיק האופנוע ונהגו "וכובע לא פורמלי": בעליו הקנייני של האופנוע.
ראה סעיף 4 לפסק דינו של כב' השופט שנלר בפרשת יעקבי וכן ההלכה בעניין רע"א 10386/08 אטיאס נ' קרנית (19/4/09): " במישור היחסים שבין קרנית לבין כל אחד מן החייבים, חייב כל אחד מהם לשפות את קרנית בגין מלוא סכום הפיצויים ששילמה. קביעת "חלקו" של כל חייב היא אך במישור היחסים שבין החייבים לבין עצמם" סוף דבר התביעה כנגד הנתבעים 1-4 בהיותם יורשי עזבון המנוחה מתקבלת (על סך 175,000 ₪ כאמור בסעיף 5 לעיל).

בהליך ערעור חדלות פירעון (עחדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

החוב הראשון והעיקרי הנו חוב לקרנית- קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים, בסך של 648,260 ₪ בגין תביעת שיפוי שהגישה עקב תשלומה לפצויי פלת"ד להולך רגל, קטין בן 9 שנים (להלן: "הנפגע") שניפגע מהרכב שהיה נהוג ע"י המערער; ושלושת החובות הנוספים הנם חובות לשלושה נושים פרטיים בגין פיצוי כספי שנפסק להם על דרך הפשרה, במסגרת ת"א (שלום חדרה) 2505/05 מישפחת סואלחה נגד מישפחת חשאן (מיום 21/7/11), עקב מעורבות המערער במעשי תקיפה נגדם שגרמו להם לניזקי גוף.
לשם בירור הסוגיה, נידרש המערער להמציא לידי הנאמן עותק מכתב האישום שהוגש כנגדו בעקבות תאונת הדרכים נשוא החוב לקרנית, עותק מהכרעת הדין ומגזר הדין וכן עותק מכתב האישום ומגזר הדין המתייחס לבני מישפחת סואלחה.
פתוחה בפני המשיב החלופה יתרה מזו, אציין כי אמנם, החייב כבר שילם את חובו לחברה במסגרת העונש הפלילי שהוטל עליו.יחד עם זאת, שוכנעתי כי אין מקום להפטירו מהחוב לקרנית שנבע מארוע התאונה בו היה המערער מעורב במסגרתו ביצע מעשיו החמורים, לרבות הפקרת הנפגע לאחר התאונה, כפי שפורטו בסעיף 7 לעיל ולא ניתן לאלץ את קרנית לוותר על האפשרות לנסות לגבות את החוב הנ"ל בהליכים מחוץ להליך הפש"ר. אדגיש כי, אי תחולת ההפטר על חוב זה נובעת מהפגם המוסרי החמור שדבק בנסיבות יצירת החוב ומההלכה כי במקרים חריגים שכאלו, תקנת הציבור תגבר על המטרה השיקומית שבהליך הפש"ר. מכל המקובץ לעיל, דין העירעור להדחות, ללא צו להוצאות.
...
גם ב"כ הממונה הצטרפה לעמדתו העדכנית של הנאמן והבהירה כי: "עמדתנו ניתנה ברוח פקודת הפש"ר במסגרתה התייחסנו לחוב של קרנית כחוב אזרחי. לאחר שעיינו בתגובת קרנית ונחשפנו לפסק הדין שניתן על ידי מותב זה, ביצענו חשיבה מחודשת במשרדינו בנוגע לעמדתנו ביחס לשאלת ההפטר על החוב של קרנית ובנסיבות הספציפיות של התיק הזה. כפי שחברי ציין היחיד הורשע בעבירת תקיפה. מדובר בעבירה שחוסה תחת החריגים של סעיף 175 לחוק, בנסיבות אלו אנו חוזרים בנו מעמדתנו וסבורים שמדובר בחוב שאינו בר הפטר. אבקש לציין כי לא מדובר בעמדה גורפת לכלל תביעות החוב המוגשות על ידי קרנית, אלא שיש צורך בבחינת כל מקרה לגופו, לרבות בחינת העבירות בהן הורשע היחיד והאם הן חוסות תחת סעיף 175" (ראה עמ' 3 לפרוטוקול מיום 28/04/2022, שורות 19-25).
יוצא אפוא, כי תאונה בה היה מעורב נהג וביצע את העבירות המפורטות בסעיפים 64 ו/או 64 א לפקודת התעבורה, שתחשבנה כעבירת אלימות חמורה, ונוצר חוב ליחיד, תביא לתחולתו של סעיף 175(א)(2) לחוק חדלות פירעון אין נפקא מינה אם הנושה הינו הנפגע עצמו שנפגע ישירות מביצוע העבירות נשוא סעיף 175(א)(2) או הינה קרנית, שנכנסת בנעליו של הנפגע, בשל העדר כיסוי ביטוחי, על אף שהחוב נפסק בהליך אזרחי במסגרת תביעה שהוגשה ע"י הנפגע , שתבע את המערער כנהג הרכב ואת קרנית בשל העדר כיסוי ביטוחי, כך שהחוב נשוא תיק זה מקורו במעשיו של המערער שפגע בהולך הרגל והפקיר אותו לאחר הפגיעה, מעשה שהינו מסוג המעשים שלא מוצדק לפטור את החייב מחובות שנוצרות בשל ביצוען נוכח העדפת האינטרס הציבורי ולאור העובדה שחובות אלה מבחינה מוסרית וחברתית לא מוצדק שההפטר יחול עליהם.
המחוקק הכיר כיום במקרים בהם המטרה השיקומית נסוגה בפני תקנת הציבור הכללית, עת קבע מפורשות כי לא יינתן הפטר מחוב שנוצר בעבירת אלימות חמורה –ראו והשוו לדברים שנאמרו בפש"ר 14911-07-12, שם נאמר כי: "חומרת העבירות, חוסר המוסריות שדבקה בהן, מגיעים לכדי אי חוקיות של ממש באופן שהתכליות העומדות ביסוד דיני פקודת פשיטת הרגל, ובכלל זה האינטרס של החייב בשיקומו, נדחות ונדחקות מפאת חומרתן של העבירות המגיעה לכדי פגיעה מהותית בתקנת הציבור" – ראו גם פש"ר 32757-12-16 טורג'מן נ' כונס נכסים רשמי באר שבע והדרום ואח'.
פתוחה בפני המשיב החלופה יתרה מזו, אציין כי אמנם, החייב כבר שילם את חובו לחברה במסגרת העונש הפלילי שהוטל עליו.יחד עם זאת, שוכנעתי כי אין מקום להפטירו מהחוב לקרנית שנבע מאירוע התאונה בו היה המערער מעורב במסגרתו ביצע מעשיו החמורים, לרבות הפקרת הנפגע לאחר התאונה, כפי שפורטו בסעיף 7 לעיל ולא ניתן לאלץ את קרנית לוותר על האפשרות לנסות לגבות את החוב הנ"ל בהליכים מחוץ להליך הפש"ר. אדגיש כי, אי תחולת ההפטר על חוב זה נובעת מהפגם המוסרי החמור שדבק בנסיבות יצירת החוב ומההלכה כי במקרים חריגים שכאלו, תקנת הציבור תגבר על המטרה השיקומית שבהליך הפש"ר. מכל המקובץ לעיל, דין הערעור להידחות, ללא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו