מונחת בפנינו תביעה למתן סעד הצהרתי הקובע כי התובע הוא מציל דור ב' קבוע בעריית אשדוד (להלן: "הערייה"), החל מחודש נובמבר 2012, ולכל המאוחר החל מיום 1.8.2016; ובהתאם להורות לעירייה לשלם את תנאי שכרו של התובע כמציל קבוע דור ב' לפי ההסכמים הקבוציים החל ממועד ההכרה בו כמציל קבוע דור ב', ולשלם לו את מלוא הפרישי השכר ותוספות השכר הנובעים מההעסקה בתקופה בה לא הוכר מעמדו כדין; לאסור על הערייה להתנהל כלפי התובע בצורה מאיימת וטורדנית ולהורות לנתבעת להמנע מכל היתנכלות ו/או הפלייה כלפי התובע ולהעסיקו בהתאם למעמדו כ"מציל דור ב' קבוע".
בעונות הרחצה 2008 ו-2009 עבר התובע כעובד קבלן אחר – חברת פרח השקד בע"מ.
לאחר בחירתו של מר סויסה כמציל ים בערייה, שובץ מר סויסה הן כמציל והן בתפקידים נוספים (מחלקת בטחון מקלטים, מחלקת שיטור משולב, מחלקת פקוח ערוני).
בסעיף 29 להחלטה נקבע: "בשלב זה לא התרשמנו, אף לא לכאורה, כי מעמדו של המבקש הנו כמציל קבוע (דור ב'), והמסגרת הנכונה לידון בטענות המבקש בהרחבה היא במסגרת התביעה העיקרית שהוגשה".
המבקש הגיש בר"ע על החלטה זו (בר"ע 29734-05-18), בקשת רשות העירעור נדחתה כמפורט בהחלטת כב' השופט רועי פוליאק מיום 22.5.18.
23.2 לאורך כל התצהיר ובחקירה הנגדית, טען התובע כי לא פנה אל הערייה לקבלת קביעות, על אף שלטענתו היה זכאי לקבל קביעות כמציל במעמד דור ב' קבוע החל מחודש 11/2012 ואילך, וזאת מאחר ופחד שיפגעו בו ויתנכלו לו, אלא שהתנהלות התובע בפועל מגלה כי הוא ידע לעמוד על שלו כשרצה, ידע להביע את מורת רוחו כשדברים מסויימים לא ניראו לו, וידע לדאוג לאינטרסים שלו, היתנהלות הסותרת את הטענה כי פחד לפנות ולעמוד על זכויותיו.
עוד טען התובע כי גם הוכיח כי מר רימון כלל לא עבר מיכרז לתפקיד מציל ים. על רקע כל נתוניו של התובע ואלו שהוכחו במסגרת ההליך, על הערייה היה להעניק לתובע באותו מועד את המעמד של מציל דור ב' קבוע, שכן כבר במועד זה עמד בתנאים הנדרשים לקבלת מעמד זה, אלא שהעירייה לא פעלה לעשות כן.
מנגד, טענה הערייה, כי העובדים רועי ברקוביץ' ואסף רימון התקבלו לעירייה כמצילי דור ב', במעמד קבוע, לאחר קיומה של ועדה פריטטית בעיניינם, אשר קבעה כי הם יהיו זכאים להיות מצילי דור ב' במעמד קבוע, החל מסוף עונת הרחצה 2016.
...
ברם, בענייננו, הרים התובע נטל זה המוטל עליו, הן באמצעות הראיה שהגיש – הקלטת השיחה ותמלול השיחה מיום 22.8.18, והן רצף האירועים על ציר הזמן, והעדויות שנפרשו בפנינו, מובילים למסקנה הנ"ל.
כללו של דבר: מהעדויות ומכלול הנתונים שהובאו בפנינו, השתכנענו כי הרקע לתלונות כנגד התובע, והרקע לאי הכרה בתובע כמציל דור ב' קבוע, נעשו בשל מניעים זרים, לאחר שהתובע "העז" שלא להצטרף או להשתייך למחנה "הנכון".
סיכום ביניים
לא ניתן להמעיט מהחומרה שיש לייחס לדרך הפעולה שאימצה הנתבעת בהליך זה. דרך פעולה שבחרה להתכחש לעובדות ולהעלות טענות סרק.
לטעמנו, התנהלות זו חמורה שבעתיים, מקום שהיא באה מצד רשות ציבורית, והיא צריכה התייחסות של גורמי המנהל השונים ובפרט של גורמי הפיקוח הרגולטוריים, שהרי רשות ציבורית איננה אחוזתו הפרטית של מנכ"ל העירייה, ותפקידו של המנכ"ל ברשות ציבורית איננה לבחור כמצילי דור ב' קבועים מועמדים בהתאם למחנות וקשרים אישיים, אלא לתת ביטוי לאינטרס הציבורי ולפעול בהתאם להסכמים הקיבוציים הרלוונטיים באופן אובייקטיבי, ולא בשל העדפה אישית של מנכ"ל העירייה.
אחרית דבר
לאחר שנתנו דעתנו לטענות הצדדים, ונוכח התרשמתנו מהראיות והעדויות שהונחו בפנינו, הגענו לכלל מסקנה כי יש לקבל את תביעת התובע לסעד הצהרתי לפיו, התובע זכאי למעמד של מציל דור ב' קבוע החל מתום עונת הרחצה של שנת 2012.