מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על התאמות בבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2017 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת חני אופק-גנדלר לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי בבאר שבע (סגן הנשיאה אילן סופר ונציגי הציבור הגב' פסיה מרקוביץ ומר חיים נוסן הנגבי; צו (ב"ש) 59621-02-16‏ מיום 23.4.17; להלן: פסק הדין מושא העירעור או פסק הדין השני), בו נקבע כי זכייתה של גב' ענבל טור שלום בתפקיד היועצת המשפטית לחברת נמל אשדוד (להלן: החברה) – בטלה, וכי תחת זאת על החברה לקיים דיון מחדש בשלוש המועמדויות שהוגשו למכרז המקורי, וזאת בהתאם להנחיות שניתנו בפסק הדין.
וכך נאמר: ".. הנתבעת (המערערת בהליך שלפנינו – ח.א.ג) עבדה בעיקר במימוש משכנתות ומול ההוצאה לפועל. היא לא הופיעה בבית המשפט השלום או המחוזי, אלא לכל היותר התלוותה לעו"ד אבי גיא. נתונים אלו, לו התבררו ע"י הועדה בעת בחינת השאלון או לאחר מכן, היו מאפשרים לה לשקול מחדש אם מוצדק לתת לנתבעת נקוד כאילו באמת נתנה ייעוץ משמעותי לחברות בתחום המסחרי כלכלי, כאשר בפועל עשתה עבודה שאין לה קשר לעבודה של יועץ משפטי פנימי בחברה... אין חולק כי לניסיון זה של הנתבעת לא היתה כל רלוואנטיות לעבודה המיועדת לה, וכפי שהיה נכון במקרה שלה, עבודה זו אינה מזכירה ולו במעט את העבודה שעשתה בהמשך במחלקה המשפטית בנמל אשדוד, ולאחר מכן כממלאת מקום היועמ"ש, עליה קיבלה נקוד ראוי והולם. האבסורד בנקוד זה, שהיא קיבלה נקוד כמו שבעלי המשרד, עו"ד אבי גיא – היה מקבל לו היה מישתתף במיכרז ובכל זאת, עבודתם היתה שונה וברמות אחרות. על כן, לו הועדה היתה מפעילה שיקול דעת, היתה בוחנת אם יש מקום להפחית את הניקוד שהנתבעת קיבלה". משכך, נקבע בפסק הדין הראשון כי "בחירתה של עו"ד ענבל טור-שלום כיועצת המשפטית של חברת נמל אשדוד – בטלה. ועדת האיתור תיתכנס בתוך 30 ימים מהיום ותבדוק מחדש את הניקוד הקשיח, הן בכל הקשור לניסיון המעשי של כל מועמד, בהתאם לחברה בה עבד או נתן לה שירותים ומידת היותו משמעותי בתחום המסחרי כלכלי, והן בבחינת בדיקת המחזור הכספי של החברות. לאחר בדיקה זו, יחושב מחדש הניקוד הקשיח שאליו יצורף הניקוד בקריטריונים הרכים ובשיקלול יבחר המועמד המתאים" (פיסקה 85).
במסגרת פסק הדין היתייחס בית הדין קמא גם לנפקות המידע שהגיע לחברה (סעיף 51 לפסק הדין), וכך נאמר: "טענה אחרת של הנתבעים נוגעת לאמינות התובע, עת לא חשף בפני הועדה כי הורשע ע"י ועדת האתיקה של לישכת עורכי הדין.
החברה טענה בערעורה כי שגה בית הדין קמא בכך שהחליף את שיקול דעת ועדת האיתור בשקול דעתו ביחס לנקודת המחלוקת העיקרית בהליך, קרי הניקוד שניתן על ידי כל אחד מארבעת חברי ועדת האיתור בגין הניסיון המקצועי והמשמעותי שצברה המערערת בחמש השנים בהן הועסקה במשרד עורכי דין פרטי ועסקה בתחום מסחרי כלכלי.
לענין זה ניתן להקיש – מכוח קל וחומר – מהדברים שנאמרו בבג"צ 7505/98‏ קורינאלדי נ' לישכת עורכי-הדין בישראל ‏, פ''ד נג(1) 153 בהקשר להקף הבקורת השיפוטית על החלטת הוועדה הבוחנת לדחות השגה על שאלה שנכללה בבחינות ההסמכה מטעם לישכת עורכי הדין, לפיהם "הכלל הוא שבית-המשפט אינו נוטה להתערב בשקול-הדעת של מי שהוסמך לבחון את הכשירות המקצועית, אלא אם הוכח לו כי שיקול-הדעת לוקה בפגם של שיקולים זרים או בפגם אחר מן הפגמים שיש בהם כדי לפסול שיקול-דעת מנהלי. ... זה הכלל גם בתחום המשפטים, ואין בכך כדי לשנות שבתחום זה מצוי בידי בית-המשפט ידע מקצועי, כך במיוחד כאשר הסמכות לבחור את השאלות בבחינה, לקבוע מה התשובות הנכונות לשאלות אלה, ולהחליט מי עמד בבחינה, הופקדה על-ידי החוק בידי גוף בעל כשירות מקצועית גבוהה, כמו הועדה הבוחנת". לסיכומן של ההלכות בנושא ראו גם עעמ 989/15 לישכת עוה"ד בישראל נ' מוחמד סובח (13.4.2015) (הגם שבנסיבות המקרה שם הוושט סעד מסוים).
...
בהתייחס לטענת המדינה בנוגע לאמירתו של בית הדין האזורי בגוף פסק הדין (סעיף 73) כי על הוועדה לבדוק את הרלוונטיות של הניסיון המעשי לתפקיד, ולטענתה כי אין מקום לבחינת מידת הרלוונטיות של הנתונים לתפקיד המדובר בשלב הניקוד של "הקריטריונים הקשיחים", אלא רק בשלב הניקוד של ה"קריטריונים הרכים": אנו סבורים כי מדובר למעשה באותה דרישה, כפי שקבע בית הדין האזורי, בדבר היותו של הניסיון משמעותי לתפקיד.
נוכח דחיית ערעורה של המערערת והערעור שכנגד של מר וולף, ונוכח קבלתו אך באופן חלקי של ערעור החברה – אנו מחליטים כי החברה, המערערת ומר וולף יישאו כל אחד בהוצאותיהם.
אשר למר טיבי אנו סבורים כי נוכח מהות הפגם תישא החברה בלבד בהוצאותיו של מר טיבי בסך 7,500 ₪.
סוף דבר – ערעור המערערת, והערעור שכנגד שהגיש מר וולף – נדחים.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מנהליים עע"מ 3897/18 לפני: כבוד השופט י' עמית כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופט ג' קרא המערער: פלוני נ ג ד המשיבות: 1. לישכת עורכי הדין בישראל 2. ועדת הבחינות של לישכת עורכי הדין בישראל ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בתיק עת"מ 30673-02-18 שניתן ביום 4.5.2018 על ידי כב' השופט אלי אברבנאל תאריך הישיבה: כ"ג בסיון התשע"ח (6.6.18) בשם המערער: בעצמו בשם המשיבים: עו"ד דוד יצחק, עו"ד מירית שלו פסק-דין
רקע בחודש דצמבר 2017 נערכה לראשונה בחינת ההסמכה של לישכת עורכי הדין (להלן: בחינת ההסמכה או הבחינה) במתכונת חדשה, בהתאם לתיקון חוק לישכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 ותקנות לישכת עורכי הדין (סדרי בחינות בדיני מדינת ישראל, באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים ובבחינת ההסמכה לעריכת דין), התשכ"ג-1962 (להלן: התקנות).
עובר למועד הבחינה, פנה המערער לועדה הבוחנת של לישכת עורכי הדין (להלן: הועדה) באמצעות לישכת עורכי הדין (להלן יחד: המשיבות), בבקשה לקבל תנאי בחינה מותאמים.
...
עם כל ההבנה והאמפתיה למצבו, אין בידינו לתת את הסעד המבוקש, כך שדין הערעור להידחות.
מכל מקום, ייתכן כי כמו בעניין אסד ניתן לומר כי "במבחן המעשה, יש בסיס למסקנה כי שלא במכוון תנאי הבחינה היו קשים יותר עבור אלו שהיה מקום להקל עימם..." (שם, בפסקה 8), שכן היה מקום ליתן למערער תוספת זמן מוגדלת, לאפשר לו להשתמש במחשב ולקבל התאמות נוספות כפי שאושרו לו כעת לפנים משורת הדין.
אי לכך, הערעור נדחה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותרים טענו כי יש לפסול את שאלות 37, 39 ו-41 לחלק הדיוני בבחינה בעילה של חריגה מסמכות, מאחר שאלה חורגות מחומר הלימודים המוגדר בתקנה 18 לתקנות לישכת עורכי הדין (סדרי בחינות בדיני מדינת ישראל, באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים ובבחינת ההסמכה לעריכת דין), התשכ"ג-1962 (להלן: "התקנות") או מערבות ידע מהותי במסגרת שאלות הנכללות בתחום הדיוני; ולפסול את שאלות 5 ו-22 בחלק הדיוני בשל חריגתן ממיתחם הסבירות.
בהקשר זה הבהרתי כי: "כפי שהובהר לעיל, קבע בית המשפט העליון בדעת רוב בהילכת פומס כי אל לו לבית המשפט לבחון את השאלות שבבחינה לגופן, לצלול לעומקה של הלכה ולשבת כערכאת ערעור על החלטות המשיבה 2. בהילכת פומס נסקרה ההלכה בסוגיה זו בהרחבה, ונשנתה בה הקביעה לפיה על בית המשפט לעניינים מנהליים לגדור עצמו בדיון בסוגיות השאובות מתחום המשפט המנהלי, דוגמאת קיומם של שיקולים זרים, חריגה מסמכות וכיוצא באלה. קביעות אלה של דעת הרוב הולכות בתלם של קביעות קודמות של בית המשפט העליון, ומבהירות כי אף אם בעבר קירב בית המשפט מבטו אל השאלות לגופן, אל לו לעשות כן אך בשל 'מומחיותנו (היחסית) בתחום המשפט'. יוער שנראה כי כל מסקנה אחרת מעוררת קושי של ממש. ועדת הבחינות, שהוקמה בהתאם להוראת סעיף 40 לחוק לישכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, דנה ב-5,744 העררים שהוגשו על 51 מתוך 85 השאלות רבות-הברירה, תוך שהיא מקיימת דיונים לעומק בנוגע לשאלות אלה. ועדה זו מורכבת ממשפטנים בעלי שיעור קומה. בין היתר נכללים בה שני שופטים מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שבודאי שאין מקום להנחה א-פריורית שהידע שלהם במשפטים נופל מהידע של שופט מנהלי בבית משפט מחוזי אחר; שופטת בית משפט שלום; מרצים למשפטים; ופרקליטים בכירים. קיים קושי בהנחה – המובנית בגישה הרואה את בית המשפט המנהלי כמי שאמור לבחון את הכרעות הועדה לגופן – ולפיה רוחב והקף ידיעותיו של היושב לדין בבית המשפט המנהלי עולה על הידע המשפטי המצטבר של ועדה זו. גם מטעם זה על בית המשפט המנהלי להמנע מהכרעה בשאלות לגופן, ועליו לגדור עצמו לדיון בסוגיות מהמשפט המנהלי ולהן בלבד.
אלא שקביעה מעין זו, אף שתעביר את ההכרעה בשאלות משפטיות לידי הגוף בעל הסמכות המשפטית העליונה להכריע בכל סוגיה פרשנית, תביא להעדפה לא ראויה של בחינות ההסמכה של לישכת עורכי הדין על בחינות ההסמכה של כל מיקצוע אחר, תוך העמסת הקף עבודה נוסף ובלתי סביר על מערכת המשפט.
בעיניין כהן הוספתי וציינתי כי יש לדחות את הבקשה לבדיקת מטלות הכתיבה גם מהטעמים שפורטו בעע"מ 3717/18 פרץ נ' הועדה הבוחנת של לישכת עורכי הדין בישראל, מיום 10.6.18, בפיסקה 13 לפסק-הדין, לפיהם "הלשון, התוכן והארגון, הם שלושה ממדים השלובים ושזורים במטלת הכתיבה. מטבע הדברים, הבדיקה של מטלת הכתיבה היא הוליסטית ואינה יכולה להתבצע בדרך של בדיקת כל ממד במנותק מהממדים האחרים. כפי שיודע כל מי שבדק מטלת כתיבה, הציון ניתן מתוך ראייה כוללת של טיב הבחינה או העבודה, ולא תמיד ניתן לפרוט לפרוטות או לשים את האצבע על נקודה כזו או אחרת בגינה הופחתו נקודות". ממכלול טעמים אלה יש לדחות גם את הבקשה הנוכחית לעריכת "השוואה" בין מטלות הכתיבה למחוון, שאינה אלא בדיקת מטלה לכל דבר ועניין, תוך נסיון להיתחקות אחר אומד דעתו של הבוחן הסביר, לאמוד את הציון המתאים בגין כל סוגיה הנזכרת במחוון, ולבצע הערכה כללית מחודשת של הציון הראוי.
...
דין הטענה להידחות.
המסקנה מכל האמור לעיל היא כי אין לשעות לטענות העותרים גם ביחס לשאלה 41 לחלק הדיוני.
סוף דבר לנוכח כל האמור לעיל הגעתי לכלל מסקנה לפיה דין העתירה להידחות, על כל חלקיה.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מנהליים עע"מ 7021/18 לפני: כבוד השופט נ' הנדל כבוד השופטת ע' ברון כבוד השופט ד' מינץ המערער: צבי חיימוביץ נ ג ד המשיבים: 1. לישכת עורכי הדין בישראל 2. הוועדה הבוחנת של לישכת עורכי הדין ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים מיום 08.07.2018 בעת"מ 18100-01-18 שניתן על ידי כבוד השופט א' אברבנאל בשם המערער: עו"ד אייל נון; עו"ד חגי וגנפלד בשם המשיבות: עו"ד גלעד וקסלר ][]פסק-דין
]השופט נ' הנדל: שאלה אחת בבחינת ההסמכה של לישכת עורכי הדין היא שעומדת בדרכו של המערער מלהצטרף לקהילת עורכי הדין בישראל.
המשיבות אף טוענות כי מכיוון שהנימוק מתאים לתשובה ג', המסקנה היא שהמערער התבלבל כאשר כתב את המשפט "על כן, תשובה ב' נכונה". גם אם טענה זו נכונה אין בה בכדי להועיל למשיבות מכיוון שהדבר יהיה דומה למצב שתואר לעיל בו נבחן מסמן בטעות את התשובה שמתבררת לבסוף כנכונה.
...
ודוקו, לא מדובר במקרה שבו אין מנוס ממסקנה אחת ויחידה, לפיה ברור שחסרה לנבחן נקודה אחת בלבד כדי לעבור את הבחינה.
הנסיבות הייחודיות של המקרה, והאופן בו היה ניתן למנוע את המחלוקת על ידי מתן הוראות ברורות, מושכות להעדפת עמדת המערער במקרה זה. סיכומו של דבר, המשיבות העניקו למערער הקלות בביצוע הבחינה.
התוצאה היא כי המערער עבר את המבחן.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בהקשר אחר – בגדרי היתערבות בית משפט זה לגבי שאלות בבחינת הסמיכה ללישכת עורכי הדין, אמרתי: "כיד אומנותו הטובה, 'ניסחף' חברי [השופט עמית] קמעא, ובא בעובי הקורה לגבי שאלה 44 בבחינה, חקר ובדק אם ב'החלטה אחרת' עסקינן; אם ערעור על החלטה בבקשה לתיקון סופר בקשר עם טעות בחישוב סכום הוצאות משפט שנקבע בפסק דין, הוא בזכות, או ברשות; בקעה להתגדר בה ליודעי דת ודין – לנתח את ההלכה הפסוקה, לעיין באסמכתאות, לחקור ולדרוש בדברי מלומדים – כפי שעשה חברי. ברם, זהו בדיוק ה'סחף' שמפניו עלינו להישמר. אל לה, למומחיותנו (היחסית) בתחום המשפט, לקלקל את השורה, ולקרבנו אל מושא הבקורת השיפוטית יתר על המידה שבה נעביר תחת שבט ביקורתנו בחינות הסמיכה במקצועות הרוקחות, הרפואה, האופטומטריה, השמאות, ההנדסה וכיוצא באלה מקצועות ומלאכות. איננו באים בנעלי הגוף המקצועי הסטאטוטורי המוסמך, ולא נתערב בתחום מומחיותו שעליו הופקד, אלא אם חרג מסמכותו או שנפל פגם משפטי בעשייתו" (עע"ם 8281/18 לישכת עורכי הדין נ' פומס (11.12.2018)).
לרוב היה מדובר בטעמים של התאמת כלל הנסיבות להעמדה לדין (אז: "עניין לציבור". ראו למשל בג"ץ 425/89 צופאן נ' הפרקליט הצבאי הראשי, פ"ד מג(4) 718 (1989); בג"ץ 935/89 גנור נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד מד(2) 485 (1990); בג"ץ 7195/08 אבו רחמה נ' הפרקליט הצבאי הראשי, פ"ד סג(2) 325 (2009); בג"ץ 4869/01 פלונית נ' הפרקליט הצבאי הראשי, פ"ד נו(3) 944 (2002)).
...
שיקולים אלו מחזקים את המסקנה שאין לסגור את דלתות בית המשפט במקרה זה באמצעות אי-העמדה לדין.
סוף דבר הצטברות הפגמים והליקויים שנפלו בהחלטה בערר מלמדת כי מדובר בהחלטה הסוטה משמעותית ממתחם הסבירות.
דין העתירה להתקבל, כך שייקבע כי על היועמ"ש להעמיד לדין את השוטר היורה בגין גרימת מותו של המנוח, כמפורט בפסקאות 25 ו-31 לחוות דעתו של חברי השופט ע' גרוסקופף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו