פתח דבר
עניינה של העתירה מיתמקד במחלוקת בדבר פרשנות סעיף 49(א) לחוק רשוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016 (להלן – החוק), המורה כי "יבואן ישיר ייתן את האחריות שנתן יצרן הרכב לכל רכב שהוא מייבא ויממש את האחריות כאמור לכל רכב מתוצר שהוא מייבא". סעיף זה מחייב, איפוא, יבואנים ישירים של כלי רכב לישראל לממש את האחריות שנתן יצרן הרכב בחו"ל לכל רכב מתוצר שהם מייבאים, גם אם יובא לישראל על-ידי גורם אחר – יבואן עקיף או יבואן זעיר או נרכש ביבוא אישי.
בנוסף, בסמכות המנהל להטיל עיצומים כספיים; ובהקשר זה קובע סעיף 198(12) לחוק, כי הוא רשאי להטיל עיצום כספי בגובה הסכום הבסיסי (1,013,900 ש"ח) על "יבואן ישיר שלא נתן לכל רכב שהוא מייבא את האחריות שנתן יצרן הרכב ולא מימש את האחריות כאמור לכל רכב מתוצר שהוא מייבא, בנגוד להוראות לפי סעיף 49(א)". הטלת עיצום כספי מחייבת, לפי סעיף 204 לחוק, משלוח הודעה על כוונה להטיל עיצום ומתן זכות טיעון; והחלטת המנהל ניתנת לערעור לבית משפט השלום בירושלים – כאמור בסעיף 214 לחוק.
עותרת 2 השיבה למשרד התחבורה ביום 16.8.17, כי האחריות שניתנה לרכב תקפה רק במדינת המקור, ופקעה עם יציאתו של הרכב ממדינת המקור; ומשכך לא מוטלת עליה, כיבואן ישיר, חובה לממש אחריות זו.
ביום 3.12.17 שלח משרד התחבורה לעותרת 2 הודעה, לפי סעיף 204(א) לחוק, שלפיה הוא שוקל להטיל עליה עיצום כספי בסכום של כמיליון ש"ח, לפי העילה הקבועה בסעיף 198(12) לחוק, בשל הפרתה את חובתה לפי סעיף 49(א) לחוק.
על-מנת שתכלית זו תתממש, בפרט בעיניין סעיפי האחריות, אין אלא לקבל את פרשנות המשיבים, שכן כדי להסיר את החסם העקרי המונע כניסת מתחרים חדשים לענף הרכב, חסם מימוש האחריות, יש להטיל על היבואן הישיר את חובת מימוש האחריות של היצרן, ובכך לנטרל את היתרון הטמון בקשר הרציף שבין היבואן הישיר לבין היצרן.
...
העובדה שבשונה מהצעת החוק, שבגדרה נקבע כי לכל רכב שמיובא לישראל תינתן אחריות, הוסדרה בחוק עצמו האפשרות כי לרכב מיובא לא תהיה אחריות בתוקף כלל – אינה מובילה למסקנה הפרשנית שמעלות העותרות, שלפיה החוק הכיר בהיעדר אחריות מחמת אי- תחולה טריטוריאלית.
לפיכך, העתירה נדחית.
העותרות תשלמנה, יחד ולחוד, לכל אחד מהמשיבים – משרד התחבורה, משיבה 3 ומשיבה 5 – הוצאות בסך כולל של 30,000 ש"ח לכל משיבה.