החלטה זו עוסקת בשאלת החבות כאשר במסגרתה מתעוררת שאלה אחת ויחידה האם לתובע היה מורשה לנהוג בעת ארוע התאונה.
בת/4 תחת הכותרת "הגבלות והיתרים" צוין:
"רשאי לנהוג בדרגה B עד 4000 ק"ג בישראל."
תחת הכותרת דרגות צוין שהתובע מחזיק ברישיון נהיגה בדרגות " E C B 1".
לאחר ששקלתי את הטענה נחה דעתי כי דינה להדחות וצודק בא כח התובע בטיעוניו בכל הקשור בנקודה זו. ראשית, בהגבלות והיתרים לא צוין כי התובע רשאי לנהוג בדרגה B בלבד.
הנימוק לכך היה כדלקמן:
"המחוקק בחר לסייג את שלילת הזכאות לפיצויים, כאשר רשיון הנהיגה של הנהג אשר נפגע בתאונה פקע מחמת אי תשלום אגרה. מאחורי סייג זה, ניצבת התפיסה המשקפת את תכליתו: הואיל ומדובר בעיניין פיסקאלי-פורמאלי באופיו, אשר אינו משליך על כושרו של הנהג לנהוג, על כן אין טעם טוב לשלול בגינו את זכותו לפיצויים."
ברע"א 4874/04 יצחק רביבו נ. אליהו חברה לביטוח בע"מ היתייחס בית משפט העליון ליחס בין שתי ההוראות הנ"ל בסיטואציה בה חלפו ה- 12 חודשים מפקיעת רישיון הנהיגה ועד ארוע התאונה בקובעו:
"מקובלת עלי העמדה שהביע בית המשפט המחוזי בפסק-הדין נשוא העירעור, לפיה "הסיפא בסעיף 7(3) אינה עומדת לנצח". לדעתי, חלוף הזמן עשוי להפוך מחדל פורמלי של אי-תשלום אגרה למחדל מהותי העולה כדי היתעלמות מעצם הדרישה לנהוג עם רישיון נהיגה תקף.
תקנה 172א לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 משקפת עמדה זו, בקבעה כי "לא יחודש רשיון נהיגה שלא היה לו תוקף במשך תקופה העולה על שנה אחת אלא אם עמד בעליו בבדיקות ובבחינות כאמור בחלק זה כאילו היה מבקש רשיון נהיגה, ובילבד שרשות הרשוי רשאית לפטור אדם כאמור מהבדיקות ומהבחינות, כולן או מקצתן". לאמור, הסעיף מניח כי בחלוף תקופה מסוימת, חידוש רישיון כמוהו כבקשה לרישיון נהיגה, והנחה זו הגיונה בצדה.
הדבר אינו עולה מלשון התקנה ואף אינו עומד בהיגיון מאחורי ההלכה הפסוקה בעיניין זה.
באותו שלב של חידוש רישיון הנהיגה הזמני לא ריחף "סימן שאלה" מבחינת משרד הרשוי באשר לכושרו של התובע לנהוג ויש להתחיל ולמנות את ה- 12 חודשים ממועד פקיעת הרישיון הזמני.
...
לכן גם דינה של טענה זו להידחות.
אינני מקבל את טענת הנתבעת לפיה יש למנות את ה- 12 חודשים מפקיעת הרישיון הקבוע דווקא ויש למנות קופה זו מתום פקיעת הרישיון האחרון שהיה בידי התובע בין אם מדובר ברישיון זמני ובין אם מדובר ברישיון קבוע.
הנימוק לכך היה כדלקמן:
"המחוקק בחר לסייג את שלילת הזכאות לפיצויים, כאשר רשיון הנהיגה של הנהג אשר נפגע בתאונה פקע מחמת אי תשלום אגרה. מאחורי סייג זה, ניצבת התפיסה המשקפת את תכליתו: הואיל ומדובר בעניין פיסקלי-פורמלי באופיו, אשר אינו משליך על כושרו של הנהג לנהוג, על כן אין טעם טוב לשלול בגינו את זכותו לפיצויים."
ברע"א 4874/04 יצחק רביבו נ. אליהו חברה לביטוח בע"מ התייחס בית משפט העליון ליחס בין שתי ההוראות הנ"ל בסיטואציה בה חלפו ה- 12 חודשים מפקיעת רישיון הנהיגה ועד אירוע התאונה בקובעו:
"מקובלת עלי העמדה שהביע בית המשפט המחוזי בפסק-הדין נשוא הערעור, לפיה "הסיפא בסעיף 7(3) אינה עומדת לנצח". לדעתי, חלוף הזמן עשוי להפוך מחדל פורמאלי של אי-תשלום אגרה למחדל מהותי העולה כדי התעלמות מעצם הדרישה לנהוג עם רישיון נהיגה תקף.