כללי
ערעור זה מופנה נגד החלטת ועדת הערר לתיכנון ובניה מחוז דרום מיום 7.3.2021, בתיק אשק/8008/0319, בגדרה בוטל חיוב המשיבה בתשלום היטל השבחה בגין אישור תכנית בינוי שבעקבותיו הופק למשיבה היתר המתייחס למקרקעין המשמשים את רכבת ישראל בגוש 1166 חלקות 75 ו-106; בגוש 1220 חלקה 69; ובגוש 1222 חלקה 96 (להלן: "המקרקעין").
המשיבה סומכת את ידיה על החלטת וועדת הערר וטוענת, בעיקר, שבמקרה זה לא היתקיים כל ארוע משביח, המצדיק חיוב בהיטל השבחה; ושתכנית הבינוי אינה מהוה "תכנית" כמובנה בחוק התיכנון והבניה; ושמכל מקום עומדת לה טענת פטור, בהיות המקרקעין "דרך" או "מסילת ברזל".
דיון והכרעה
עיינתי בכתבי טענות הצדדים, כאן ובמסגרת הערר; בסיכומי הצדדים; בהשלמת טענותיהם; ובכל הנספחים שהוגשו; ושמעתי את טיעוני הצדדים; והחלטתי לקבל את העירעור.
...
הדברים הבאים של היועץ המשפטי של הוועדה בישיבת הוועדה מיום 6.11.2017, מתארים היטב את מצב הדברים –
"... התכנית משנת חמישים או מה שלא יהיה, היא היתה מאוד מאוד לא מפורטת ומאוד כללית. ... בזמנו עלתה השאלה אם אפשר לאשר מכוחה היתרי בנייה, כי אי אפשר לאשר היתרי בנייה מכח תכנית שהיא לא מספיק מפורטת, כדי להוציא מכוחה היתרי בנייה. ... בזמנו הדר הלכה למשרד המשפטים ועל דעת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הוחלט שמצד אחד התכנית לא אי אפשר ישר להוציא מכוחה היתרי בנייה... אבל לא צריך לאשר תכנית אחרת, אלא משהו באמצע."
ובסופו של דבר, בהתייעצות עם מי שהיה בזמנו המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, נקבע מתווה, שהתקבל על דעת הרכבת, במסגרתו הרכבת תגיש תכנית בינוי מפורטת, עם נספח סביבתי בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה; יתקיים דיון בוועדה המקומית ויבוצע פרסום לשמיעת התנגדויות; הוועדה המקומית תדון בהתנגדויות ובהמלצתה לוועדה המחוזית על אישור תכנית הבינוי; יתקיים דיון בוועדה המחוזית בתכנית הבינוי ותתקבל החלטה; ובסופו של דבר יוצא היתר בניה ברשות הרישוי המקומית, תוך התחייבות הרכבת לשיפוי הוועדה המקומית במקרה של תביעה לפי סעיף 197 בחוק התכנון והבניה, והסכמת הרכבת שלצורך תביעות לפי סעיף 197 יראו באישור תכנית הבינוי כאישור תכנית, והמועד הקובע להגשת התביעות יהיה מועד אישור תכנית הבינוי.
אני מקבל אפוא את הערעור וקובע שאישור תכנית הבינוי מחייב עקרונית את המשיבה בתשלום היטל השבחה.
נוכח החלטתי שבנסיבות הענין המשיבה חייבת עקרונית בהיטל השבחה, הדיון יוחזר לוועדה המחוזית על מנת שתבחן את טענות הפטור ותכריע בהן.
בסופו של דבר מדובר בגופים ציבוריים, האמונים על הסדרת מחלוקות ביניהם בדרך של שיח במסגרת מנגנונים קיימים המשמשים לצורך זה, שרק בלית ברירה מעבירים את ענייניהם להכרעת בית המשפט.