בבית המשפט העליון
רע"א 5875/22
לפני:
כבוד השופט י' עמית
המבקש:
פלוני
נ ג ד
המשיבים:
1. הכשרה חברה לביטוח בע"מ
2. קרנית -קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים
3. פלוני
4. המוסד לביטוח לאומי
בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד (כב' השופטים צ' ויצמן, ח' קיציס ו-ר' חיימוביץ) מיום 29.06.2022 בת"א 30218-10-21
תאריך הישיבה:
י"ח בכסלו התשפ"ג
(12.12.2022)
בשם המבקש:
עו"ד אבי זהר
בשם המשיבה 1:
עו"ד אירית מושיוב
בשם המשיבה 2:
עו"ד אייר מנדלבאום-צל
][]החלטה
המבקש הבהיר כי ביחס למוניות שבהן משתמשים יותר משני נהגים הוא רכש פוליסת "כל נהג" המפורטת בסעיף 7(א) לפוליסת ביטוח רכב חובה שבתוספת הראשונה להוראות הפיקוח על שירותים פינאנסיים (ביטוח) (תנאי חוזה לביטוח חובה של רכב מנועי), התש"ע-2010 (להלן: הפוליסה התקנית ו-הוראות הפיקוח, בהתאמה).
אף טענתו החלופית של המבקש נדחתה, ונקבע כי אין תחולה להילכת פיקאלי בתביעות לניזקי גוף לפי חוק הפלת"ד, דבר העולה בקנה אחד עם תכלית החוק; וכי אף אם נניח שהילכת פיקאלי אכן חלה במקרה הנידון, לפי דעת הרוב בפסק הדין, היתנהלות מתמשכת של המבוטח מהוה "כוונת מירמה" השוללת את הכסוי הבטוחי, ובעניינינו הובהר על ידי המבקש כי הוא פועל כך כדבר שבשיגרה.
בתגובתה טענה הכשרה, בין היתר, כי מדובר בבקשה בגילגול שלישי שאינה עומדת באמות המידה לקבלתה, שכן אינה מעוררת כל שאלה משפטית עקרונית ואין צורך לקבלה כדי למנוע עוות דין; כי טענות המבקש באשר לאי הבנת מהות הפוליסה או העדר תאום ציפיות מול סוכן הכשרה, לא הועלו בהליך העקרי ומהוות הרחבת חזית אסורה, וכך גם באשר לטענות הנוגעות ללשון הפוליסה התקנית ולשון תעודת הביטוח (סעיפים 23-4 לבקשה); כי המבקש, כבעלים של 30 מוניות, בחר לרכוש פוליסת "נהג נקוב בשם" מטעמים כלכליים גרידא, ונטל על עצמו סיכון עת שנהג ברכב ללא ביטוח; כי תנאי הפוליסה עולים בקנה אחד עם הוראות הפוליסה התקנית המובאות כלשונן בגב תעודת הביטוח; וכי בעל הפוליסה נקוב בתעודת הביטוח אך כבעלים "הקנייני" של הפוליסה, אשר יכול לערוך בה שינויים או לבטלה.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), נקבע בתעודת ביטוח שהוצאה לאופנוע או לרכב המסווג "מונית" ברישיון הרכב, כי חבות המבטח תכסה נהיגה ברכב רק בידי מי ששמו נקוב בתעודת הביטוח, רשאי לנהוג ברכב רק מי ששמו נקוב בתעודת הביטוח כאמור.
הגדרה זו עולה בקנה אחד גם עם המבנה הוויזואלי של תעודת הביטוח, אשר בחלקה הראשון מצוינים פרטי בעל הפוליסה וסוג הרכב המבוטח, ובחלקה השני פרטים אודות הנהג בפועל, ובתוך כך מי הם בני האדם הרשאים לנהוג ברכב ומהו השמוש המותר בו.
למעלה מכך, חזוק נוסף למסקנה זו מצוי בטופס ב' בתוספת הראשונה להוראות הפיקוח העוסק בפוליסה לביטוח סחר – רכב חובה (להלן: פוליסת סחר).
...
הגדרה זו עולה בקנה אחד גם עם המבנה הוויזואלי של תעודת הביטוח, אשר בחלקה הראשון מצוינים פרטי בעל הפוליסה וסוג הרכב המבוטח, ובחלקה השני פרטים אודות הנהג בפועל, ובתוך כך מי הם בני האדם הרשאים לנהוג ברכב ומהו השימוש המותר בו.
למעלה מכך, חיזוק נוסף למסקנה זו מצוי בטופס ב' בתוספת הראשונה להוראות הפיקוח העוסק בפוליסה לביטוח סחר – רכב חובה (להלן: פוליסת סחר).
כמו כן, מסעיף 6 לפוליסת הסחר המגדיר מי הם בני האדם הרשאים לנהוג ברכב – "רק בעל הפוליסה והנהג הנקוב רשאים לנהוג ברכב, בכפוף להוראות סעיף 7(א)(2)", נמצאנו למדים כי מקום שבו רצה המחוקק להחיל את הכיסוי הביטוחי הן על בעל הפוליסה והן על הנהג הנקוב בשם, הוא ציין זאת מפורשות.
סוף דבר – הבקשה נדחית.