ראשית, לעובדים המגישים באיחור את תביעות החוב לצורך אישורן בידי המפרק נוצר אינטרס הסתמכות לגיטימי על החלטתו להאריך את המועד להגשתן, שכן מדובר בבעל תפקיד אשר משמש כזרועו הארוכה של בית המשפט וממלא תפקיד מעין שפוטי בכובעו כמכריע בתביעות החוב (ע"א 255/89 **** פרדו נ' מדינת ישראל, פ"ד מו(5) 641, בפיסקה 8 (1992); רע"א 5388/97 יוסי ינוב נ' דן אחיעזר עו"ד, פ"ד נב(1) 199, בפיסקה 6 (1998); בש"א (מחוזי י-ם) 7013/09 אברהים אבו ג'האלין נ' עו"ד ד"ר משה כהן, המנהל המיוחד לבדיקת תביעות החוב כנגד חברת ש. בראשי בע"מ, בפיסקה 4 (נבו 26.5.2011); פש"ר (מחוזי חי') 51284-01-14 גבריאל אבוטבול נ' כונס הנכסים הרישמי, בפיסקה 13 (נבו 29.4.2014)).
מתוך הפסיקה (שעסקה בעצם העירעור על החלטת בעל התפקיד בתביעות החוב לגופן, להבדיל מהחלטתו להארכת המועד להגשתן) עולה כי הנטייה היא להחיל במקרים כאלה את תקנה 95 לתקנות פשיטת הרגל, שכותרתה היא "ביטול תביעה או הפחתתה", ואינה קוצבת זמן להגשת הבקשה לביטול החלטת הנאמן.
...
היעלה על הדעת ששיקול הדעת של המל"ל בעניינים כאלה רחב הרבה יותר מזה של בית המשפט?
מטעמים אלה אין בידי לקבל את התיזה הפרשנית אותה הציג הכנ"ר בעמדתו, לפיה המפרק מוסמך להאריך תביעות חוב עד לתקופה של 12 חודשים ממועד צו הפירוק, ואילו המל"ל מוסמך להאריך מועד להגשת תביעות חוב מעבר לתקופה של 12 חודשים.
יחד עם זאת, השאלה הנשאלת כאן היא לא האם המנהלים המיוחדים פעלו כדין כאשר האריכו את המועד באופן קולקטיבי ושלא על פי החלטה מנומקת בכתב, אלא האם המל"ל היה רשאי לעשות דין לעצמו ולקבוע שתביעות החוב נדחות על הסף מחמת האיחור בהגשתן.
סיכומו של דבר, הואיל והמל"ל לא פנה לבית המשפט בבקשה לבטל את החלטת המנהלים המיוחדים להאריך את המועד להגשת תביעות החוב של המבקשים, אלא סילק אותן על הסף תוך חריגה מסמכותו, יש לבטל את החלטת המל"ל לסילוק על הסף, ולהחזיר את תביעות החוב לשם בדיקתן לגופו של עניין בידי פקיד התביעות.