בית הדין האיזורי לעבודה נצרת
ע"ר 60489-08-23
לפני:
כב' השופטת רויטל טרנר
נציג ציבור (עובדים) מר סאלם חסן
נציג ציבור (מעסיקים) מר מיכאל גנות
המערערת:
קבוץ בית הערבה
ע"י ב"כ: עו"ד דוד רבי ועו"ד אסף זיגלר
המשיב:
מוחמד ראמז אבו ערה
ע"י ב"כ: עו"ד סעיד נעאמנה
פסק דין
לפנינו ערעור על החלטת כב' הרשמת מירב ניר שלו שדחתה את בקשת המערערת לחיוב בהפקדת ערובה.
המשיב מנגד טוען כי לא נפל פגם בהחלטת הרשמת מהטעמים הבאים: ראשית, בנגוד לנטען על ידי המערערת, בית הדין הארצי בפסק דין גרינברג קבע כי יש לצרף תצהיר לתמיכה בטענות שעולות על ידי הצדדים; שנית, לא נפל פגם בהחלטת הרשמת שיש לראות בתצהירו ראשית ראייה, כפי שנקבע גם בסע"ש (ת"א) 46172-03-18 נינגבאי - מי-טל הנדסה ושרותים בע"מ (28.02.2021) שם בדומה לעניינו הסתפק בית הדין בתצהיר כראשית ראיה; שלישית, לא נפל פגם בקביעה שהבקשה הוגשה בשיהוי ניכר שכן הוגשה לאחר הגשת תצהיר עדות ראשית, היתנהלות שמעידה על חוסר תום לב. בנוסף חזר המשיב על טענותיו בהליך שהתקיים בפני הרשמת והסביר שיש לראות בו תושב מדינת ישראל משום שמקום מגוריו נמצא תחת ריבונית ביטחונית ישראלית, כך שלרשויות החוק יש גישה למקום מגוריו, ויכולת לפרוע את חובותיו.
...
עם זאת, כך נקבע בפרשת אבו מוחסן: "כאמור, אחד ממאפייני העסקת תובעים עליהם חלה התקנה הוא העדר תיעוד מסודר מזמן אמת של תנאי עבודתם, מתכונת עבודתם, התשלומים ששולמו להם ועוד. עמדנו על כך שככל שהפרת החובות הרישומיות על פי דין מעבירה אל המעסיק את נטל ההוכחה, הרי ככל שהתקיימו התנאים להעברת נטל ההוכחה אל המעסיק, ואין בידי המעסיק להציג את התיעוד אותו הוא חייב לנהל על פי חוק (הודעה לעובד, רישומי נוכחות בהתאם להוראות החוק, תלושי שכר, פנקס חופשה וכיו"ב) יש לראות את העובד-התובע כמי ש"הראה ראשית ראייה להוכחת תביעתו". אנו סבורים כי גם באותם עניינים שבהם נטל ההוכחה מוטל על העובד התובע, אולם הפרת החובות הרישומיות מקשה עליו את הוכחת תביעתו (כגון – הוכחת תקופת העבודה ורציפותה ככל שהנטל לא חל על המעסיק, תביעה לשכר בעד שעות עבודה נוספות מעבר לחזקה על פי חוק הגנת השכר) יש ליתן משקל לכך שהמעסיק הפר את חובותיו הרישומיות.
אין בידינו לקבל טענה זו. בית הדין הארצי בפסק דין אבו מוחסן הסביר כי התמונה הנדרשת להכרעה בבקשה לחיוב בערובה היא כפי שמופיעה בכתב התביעה ובכתב ההגנה: "את השאלה אם התובע הראה ראשית ראייה להוכחת תביעתו יש לבחון על רקע חזית המחלוקת בהליך. נוכח האמור, ככלל וככל שהנתבע לא הציג טעמים המצדיקים לנהוג אחרת, הדיון בבקשה לחיוב תובע בהפקדת ערובה יתקיים לאחר שהנתבע הגיש כתב הגנה, שכן קודם להגשת כתב הגנה אין בידי בית הדין תמונה מלאה על חזית המחלוקת בין הצדדים, שלאורה יש לבחון אם התובע הראה ראשית ראייה להוכחת תביעתו". במקרה דנן, כתב ההגנה הוגש ביום 21.11.21, בעוד הבקשה לחיוב בערובה הוגשה רק ביום 12.2.23, כלומר כשנה ושלושה חודשים לאחר מכן, ומכתב ההגנה עולה כי המערערת הבינה כבר במועד הגשתו שעליה להגיש את הבקשה לחיוב בערובה, אלא שמסיבה לא ברורה בחרה שלא לעשות זאת תקופה ארוכה.
סוף דבר
לאור כל האמור, לא מצאנו הצדקה להתערבות בהחלטת הרשמת, והערעור נדחה.