בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 883/18
לפני:
כבוד השופט מ' מזוז
כבוד השופט י' אלרון
כבוד השופט א' שטיין
המערערים:
אסף עסיס ו-14 אח'
נ ג ד
המשיבים:
1. משרד הפנים
2. משרד החקלאות והפיתוח
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע (השופט י' פרסקי) בת"א 11115-03-17 מיום 17.12.2017
תאריך הישיבה:
כ"ה בתשרי התש"ף
(24.10.2019)
בשם המערערים:
עו"ד אלעד שרון; עו"ד דוד זהבי
בשם המשיבים:
עו"ד לימור פלד
][]פסק-דין
ההיתר שניתן בידי המערערים הוא "היתר להעסקת עובד זר", לפי סעיף 1יג(א) לחוק עובדים זרים, הקובע לאמור:
"(א) לא יקבל אדם עובד זר לעבודה, אלא אם כן הממונה או עובד משרד הפנים מטעמו, התיר בכתב את העסקתו של העובד הזר אצל אותו מעסיק, ובהתאם לתנאי ההיתר; היתר כאמור יכול שיהיה למכסה מסוימת של עובדים זרים שיועסקו אצל אותו מעסיק או לפי רשימה שמית."
היתר זה הוא אקט שילטוני-רגולטורי, אשר כפי ששמו מעיד עליו הוא היתר להעסקה של עובד זר, ואין מדובר בהתחייבות להספקת עובד זר. היתר ההעסקה מתיר עשיית מעשה שבלעדיו הוא אסור – העסקת עובד זר, והוא משלים אשרה ורישיון ישיבה, לפי סעיף 2(ג) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, הניתנים לעובד הזר והמתירים את כניסתו לישראל ועבודתו בישראל.
כך, אין מקום לראות חיקוק, או החלטת מדיניות, או הנחיות פנימיות, או רישיון או היתר שילטוני, כשלעצמם, משום "הבטחה שלטונית". בנוגע לכל אחד ואחת ממעשים שילטוניים אלה קיימות הילכות משפטיות של המשפט המנהלי הקובעות את תוקפם ואת המיגבלות החלות על סטייה מהם.
...
אשר על כן הגענו למסקנה כי דין הערעור להידחות.
כחברי, אף אני סבור כי בנסיבות המקרה דנן אין לאפשר למערערים לתקוף את מדיניות המשיבים, אשר לטענתם הקשתה עליה לממש את היתרי ההעסקה שניתנו להם, במסגרת תובענה אזרחית שהוגשה שנים ארוכות לאחר שאומצה מדיניות זו.
כפי שנקבע לא אחת, בתי המשפט ייטו שלא להעניק סעד במסגרת "תקיפה עקיפה" בהליך אזרחי במקרים בהם הצד התוקף נמנע מלהעמיד את הפגם הנטען לביקורת בשלב מוקדם יותר במסגרת הליך של "תקיפה ישירה" בפני הערכאה המינהלית המוסמכת (ראו למשל: רע"א 2063/16 גליק נ' משטרת ישראל (19.1.2017)).
מכל מקום, אני סבור כי המקרה שלפנינו אינו נמנה עם אותם חריגים – ודי בכך כדי לדחות את תביעתם.