מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על דחיית תביעת מזונות עבר

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כמו כן נטען כי אין מקום לאפשר לנושה להגדיל את החוב בתיק ההוצל"פ בגין ההפרשים הנוצרים בין סכום קציבת המזונות לסכום החיוב הפסוק במזונות ולנושה אין כל זכויות לפעול לגביית הפרשים אלו כל עוד החייב בהליך ולפיכך דרשה המנהלת המיוחדת לדחות את בקשות הנושה ולפעול כנגד החייב במסגרת הליך ההוצל"פ, וכן התבקש להורות לנושה להשיב לקופת הכנוס סך של 10,000 ₪ ששולמו לה ביתר במסגרת תיק ההוצל"פ. דיון והכרעה: לאחר עיון במכלול טענות הצדדים אתייחס תחילה לענייניה של הנושה ואני מורה לה לחדול מניהול ההליכים כנגד החייב בלישכת ההוצל"פ, ולהגיש עד ליום 20.1.22 בקשה למחיקת כל בקשותיה להגדלת קרן החוב בתיק ההוצל"פ. בכל הנוגע לחובות עבר של החייב בגין מזונות, עד ליום צו הכנוס 3.2.16, חובות שהנם "ברי תביעה" בהליך הפש"ר ושבגינם אושר לחייבת חוב בדין קדימה בסך של 139,590 ₪, אף הנושה מודה כי היה עליה להגיש בקשה להגדלת תביעת החוב למנהלת המיוחדת.
יותר מכך, כפי שנקבע ב"ענין פלוני", לזכאי המזונות שמורה הזכות לגבות לאחר תום הליך הפש"ר את ההפרש שנצבר במהלך ההליך בין סכום קציבת המזונות שנקבע על פי סעיף 128 לפקודה (סך עדכני של 1,500 ₪ כפי שנקבע בהחלטתי מיום 17.1.19) לבין חיוב המזונות הפסוק (סך של 2,000 ₪ כפי שאושר בעירעור החייב שנידחה).
...
לפיכך ועל מנת לנסות וליצור סדר מחודש בתשלומי החייב ובהליכים אותן נוקטת הנושה במקביל להליך הפש"ר, אני מורה כאמור לנושה למחוק את כל בקשותיה בתיק ההוצל"פ, כולל בקשתה להגדלת קרן החוב בחיוב השוטף הפסוק שנקבע לחייב, וההליכים בתיק ההוצל"פ יוקפאו עד לגמר הליך הפש"ר. בגמר הליך הפש"ר, תהיה הנושה רשאית לפעול לגביית ההפרש שנוצר בין חיוב המזונות הפסוק לבין חיוב המזונות הקצוב (הפרש של 500 ₪ לחודש), וכן תהיה זכאית לפעול לגביית כל יתרת חוב עבר שלא תפרע באמצעות הדיבידנד שתקבל הנושה בהליך הפש"ר, זאת כמובן ככל שלא יקבע כי צו ההפטר יחול גם על חוב מזונות עבר.
בשים לב לכך שעסקינן בסיכומו של דבר בחיובי מזונות שנדרש החייב לשלם ובשים לב להיקף תביעת חוב מזונות עבר שאושרה בדין קדימה לנושה והמשקפת חיוב בגין תשלומי מזונות שלא שולמו על ידי החייב במשך שנים, ובשים לב לכך שבסיכומו של דבר אכן החייב הוא שבחר לשלם תשלומים עודפים, אני מורה כי הסך של 10,000 ₪ יופחת מכל תשלום שישולם לנושה מקופת ההליך בעתיד כדיבידנד, לרבות במקרה של ביטול ההליך.
לאור ההליכים המשפטיים המתמשכים בין החייב והנושה אינני רואה סיכוי להסדר בין שני צדדים אלו ואולם אני סבור כי לצורך קביעה ,אם בכלל, של תכנית פירעון בתיק יש מקום כי החייב יעשה כל מאמץ להגיע להסדר לכל הפחות עם המל"ל. בנסיבות אלו אני מתיר לחייב לפנות בכתב למל"ל בבקשה לעריכת הסדר ביחס לחוב מזונות עבר של החייב, ואולם יודגש כי על החייב להביא לידיעת המל"ל כי בנוסף למל"ל גם הנושה הינה נושה מזונות בדין קדימה, ולפיכך לא ניתן יהיה לערוך הסדר עם המל"ל שלא יקח בחשבון גם את זכויות הנושה.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהמשך ביום 02/04/2020 דחיתי את ערעור גרושת החייב על החלטת הנאמנת לדחות את בקשתה להארכת מועד להגשת תביעת חוב בגין מזונות עבר.
...
מבלי לקבוע מסמרות, כנגד כל ההנחות המיטיבות עם גרושת החייב, אני סבור כי קיים בסיס משפטי של ממש לטענה לפיה יש להפחית מהסכומים הנתבעים על ידי גרושת החייב את החיסכון שחסכה גרושת החייב בכך שהשתמשה בכל השנים במחצית הדירה השייכת לחייב מבלי לשלם דבר על כך. ההיגיון המשפטי הבסיסי מצביע לכאורה על כך שתשלומי חלקו של החייב במשכנתא היוו למעשה את "דמי השימוש" ששילמה גרושת החייב עבור חלקו ובהתאם אין מקום לאשר לה לקזז את התשלומים ששילמה מחלקו של החייב בתמורת המכירה.
לפיכך, אני דוחה את בקשת גרושת החייב לפדיון חלקו של החייב בדירה בתמורה לסך של 220,000 ₪.
לאור העיכוב הגדול שבמתן החלטתי שאינו באשמת גרושת החייב, אני מאריך את המועד שעד אליו תוכל גרושת החייב למכור במכר עצמי את הדירה עד ליום 01/03/2022, זאת כאמור בתיאום ובאישור הנאמנת ובאישור בית המשפט אשר יהווה תנאי לכל מכירה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

כתב העירעור מעלה כמה טענות ותהיות כבדות משקל לכאורה נגד פסק הדין הן בכל הנוגע לשאלה העקרונית אם יש מקום לחייב אב במזונות ביתו, לא כל שכן בלימודיה – ולפי הנראה מדובר בלימודים על־תיכוניים ('סמינר', לפי הנראה מגיל הבת ומהסכום מדובר ב'כיתות הסמינר' גם אם הללו נלמדות באותו מוסד שבו נלמדו לימודי התיכון וכמקובל במיגזר החרדי שאליו משתייכים הצדדים – כיתה י"ג או י"ד אליבא דכתבי הטענות, אם כי חובתי להעיר כי אם אפילו מקצת מהנטען בדברי המערער באשר ליחסן של בנותיו אליו נכון הוא, ועיון בתיק מלמד לכאורה כי דברים בגו, ויהיו הסיבות או התירוצים לכך אשר יהיו, איני יודע איזו 'חרדיות' היא זו) – גם לאחר גיל שמונה־עשרה (ובעניין זה ייאמר כי אומנם חיובים שמדין צדקה ייתכן שישנם גם בגיל זה, ואולי לעניינם יפים נימוקי בית הדין בהחלטתו שניתנה לפני פסק הדין ובה צוין המקובל במיגזר החרדי, אך בהיעדר תקנה של הרבנות הראשית מעבר לגיל זה קמה וגם ניצבה השאלה אם אפשר לכוף על צדקה זו, ואין כאן מקום להאריך בזה); הן בנוגע לשאלת סמכותו של בית הדין לפסוק מזונות שמעל גיל זה בכלל ובתביעה שבין האם לאב בפרט (ושלא במסגרת מזונות אשה ומדין 'ארחי פרחי', ואין כאן מקום להאריך), שהלוא אין תביעה עצמאית של הבת ואף הוראת פסק הדין היא לשלם את המזונות לאם; הן השאלה אם יש מקום לפסוק מזונות בכלל, ומזונות כאלה – היינו חינוך על־תיכוני שאינו בגדר ההכרח הקיומי – בפרט שעה שקיים לכאורה נתק חמור, בלשון המעטה, בין הבת לאביה, כשקיימת טענה לניכור הורי, וכשגם מדברי המשיבה עולה כי היחסים בין האב לבת אינם שפירים אלא שלדידה לא בה האשם; אומנם ייתכן שיש חיוב על האב בגדר חיובו 'ללמד בנו מלאכה', והארכתי בזה בעבר בפסק דין בבית הדין נתניה.
לטענת המשיבה פסק הדין האמור אינו אלא החלטת ביניים המצריכה בקשת רשות ערעור, שלא הוגשה לבית דיננו ובנוסף לכך – המועד להגשתה חלף עבר בעת הגשת העירעור עצמו, ועל כן יש לדחות את העירעור על הסף.
...
באשר לבקשת עיכוב הביצוע הגיש בא כוח המשיבה בקשה למתן ארכה קצרה, מסיבות אישיות שפורטו בגוף הבקשה, והחתום מטה נעתר לה. אשר לערעור עצמו הגישה המשיבה, באמצעות בא כוחה, עוד קודם לכן בקשה למחיקתו של הערעור על הסף, בקשה שכללה גם טיעונים לגופו של עניין אף שהודגש בה כי אין היא בבחינת תשובה לערעור עצמו.
לטענת המשיבה פסק הדין האמור אינו אלא החלטת ביניים המצריכה בקשת רשות ערעור, שלא הוגשה לבית דיננו ובנוסף לכך – המועד להגשתה חלף עבר בעת הגשת הערעור עצמו, ועל כן יש לדחות את הערעור על הסף.
דינן של טענות אלה להידחות: פסק הדין גמר את הדיון בבקשה שבנוגע לחיוב המדובר, וראוי לציין שהוא אף נושא את הכותרת 'פסק דין' (ולא 'החלטה'), אף שלא הכותרת עיקר אלא התוכן, ואין בו כל אמירה בדבר היותו זמני.
מסקנות והוראות נוכח כל האמור אני מורה כי מזכירות בית הדין תקבע מועד לדיון בערעור.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2019 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על סעיף ב' בפסיקת בית הדין האיזורי (שניתנה ביום כ' באדר א' התשע"ט – 25.2.2019) כדלהלן: "בנוגע לתביעת האשה לפסיקת מזונות עבר: התביעה נדחית". פרטי המקרה בי"ט בתמוז תשע"ו (25.7.2016) הגיש האב בקשה ליישוב סיכסוך בבית הדין הרבני.
...
לפנינו ערעור על סעיף ב' בפסיקת בית הדין האזורי (שניתנה ביום כ' באדר א' התשע"ט – 25.2.2019) כדלהלן: "בנוגע לתביעת האישה לפסיקת מזונות עבר: התביעה נדחית". פרטי המקרה בי"ט בתמוז תשע"ו (25.7.2016) הגיש האב בקשה ליישוב סכסוך בבית הדין הרבני.
פסק דינו של בית הדין האזורי בית הדין האזורי קבע בפסק דינו המובא לעיל כי תביעת המזונות נדחית, ואלה דברי בית הדין קמא: בנוגע לתביעת מזונות הקטינים באת כוח האם תובעת שהאב ישלם מזונות הקטינים מיום כ"ז בתמוז תשע"ו (2.8.16) ועד ליום ז' בתמוז תשע"ז (1.7.17) היות שהאב לא שילם מזונות.
ומשכך אין ביד בית הדין לחייב את האב ותביעת האם נדחית.
  פסק דין אשר על כן הערעור מתקבל.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה לאחר שבית הדין שמע את הצדדים ובאי כוחם ועיין בחומר הרב שבתיקים הכולל פרוטוקולים והחלטות של בית הדין קמא ופרוטוקולים והחלטות של בית הדין הגדול ושל בית המשפט, עמדת בית הדין היא שיש לדחות את טיעוני העירעור, ברם יש לקבל את העירעור גופו ולהורות על קיום דיון בבית הדין בתביעת המערערת למזונות עבר.
נמצא איפוא שהמערערת היתנערה מכך שהסכימה להסדר של בית הדין לסגירת התיקים בהוצאה לפועל, ועל כך הגישה את העירעור שכאמור נדחה על ידי בית הדין הגדול.
...
וראה עוד שו"ת במראה הבזק (חלק ז תשובה קיא, פורסמה גם בעלון חמדת ימים היוצא לאור על ידי כולל ארץ חמדה, בשלח תשע"א) – התייחסותם של גדולי הרבנים לסוגיה זו. המסקנה היא שאין חולק שהיכן שיש צדדים לכאן ולכאן בתביעה מעין זו יש לנקוט משנה זהירות בבואנו לדון בה. ומכאן למקרה דנן שבו נראה שמעשיה של המערערת והודאתה בכתב הערעור שהגישה הם ראיה שאכן התייחסה למתווה/ הסכם שציין בית הדין בהחלטתו כנטול משמעות כלפיה, ומשכך יש לתת את המשקל הראוי בבואנו לדון לגופה של התביעה.
אף הפונה לערכאות אם לא דנו או שהחוב ברור בית דין נזקקים לו ולכאורה היה מקום לדחות ולקבוע שבית דין לא יזדקק לתביעותיה מחמת דברי הרמ"א (בחושן משפט סימן כו סעיף א) וזה לשונו: "מי שהלך בערכאות של עובדי כוכבים ונתחייב בדיניהם ואחר כך חזר ותבעו לפני דייני ישראל – יש אומרים שאין נזקקין לו (מהרי"ק שורש קפז), ויש אומרים דנזקקין לו (מרדכי בפרק הגוזל בתרא) אם לא שגרם הפסד לבעל דינו לפני עובדי כוכבים (מהר"ם מירזברק). והסברא ראשונה נראה לי עיקר." ברם הרמ"א כתב את דינו רק לגבי דברים שדנו בהם בערכאות ופסקו שם, אבל לא לגבי דברים שלא נידונו ולא נפסקו בערכאות.
ועיין עוד שם בתומים (ס"ק ב) ובנתיבות (ביאורים ס"ק ב) שבמקרה שלנו לא שייך דינו של הרמ"א. מסקנה על כן נראה לי לקבל את הערעור ולקבוע שבית הדין האזורי צריך לדון בתביעות התובעת לגבי חובות העבר וכפי שסוכם בהסכם הגירושין שנערך בבית הדין לעגונות.
הרב יצחק אלמליח פסק דין לאור האמור פוסק בית הדין: הערעור מתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו