לטענת המערערת, היא מוכרת כמלכ"ר על פי חוק מס ערך מוסף, התשל"ד-1975 (להלן: "חוק מס ערך מוסף"), וכן מוכרת כמוסד ציבורי לצורך פטור ממס שבח מקרקעין, זאת על פי חוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "חוק מסוי מקרקעין").
דרישה זו של המשיבה היא בבסיס ערעור זה.
במאמר מוסגר יצוין שהמערערת הפקידה בידי המשיבה ערבות בגין ההיטל על פי תקנות התכנון והבניה (ערובות להבטחת תשלום היטל השבחה ודחיית תשלומים), התשמ"א-1981 (להלן: "הערובה"), ולאחר הפקדת הערובה הוצא היתר הבניה.
" (ההדגשות במקור – ל. צ.) אין חולק על כך שהמערערת הנה מוסד אשר נותן שירותי סעד ובריאות, ועם זאת, והגם שהמערערת מוכרת כמלכ"ר לפי חוק מס ערך מוסף וחוק מסוי מקרקעין, עדיין ברור לחלוטין שהפעילות שלה בתוספת איננה פעילות של מלכ"ר, וזאת בשים לב לכך שאחת ממטרות פעילות זו היא גם עשיית רווח וקבלת רווח מאותה פעילות. פשיטא, שהמערערת לא הרימה את הנטל המוטל עליה לסתור את טענת המשיבה, ולהוכיח שאין עיסוקה – לגבי התוספת ובבית האבות – לשם קבלת רווחים. כפי שציינו לעיל, בסופו של יום המערערת לא הכחישה קבלת רווחים, שכן בסיכומיה מודה היא כי הפעילות שמתבצעת בבית האבות ושתמורתה היא גובה תשלום, איננה פעילות על פי המסגרת שקובע החוק, ועם זאת היא טוענת שכיוון שזו פעילות של סעד, אזי היא עומדת במסגרת הפטור. אלא מאי? כפי שקבענו לעיל, על המערערת לעמוד בכל תנאי סעיף הפטור על מנת שתהא זכאית לקבל הפטור, מה שאין כך במקרה דנן.
...
אין בידי לקבל טענה זו של המערערת, שכן הגם שעקרונית ולצורך פעילויותיה האחרות היא מלכ"ר, עדיין הפעילות בתוספת ובבית האבות היא על פניה פעילות עסקית, כמו פעילותו העסקית של בית אבות פרטי, ולכן לא בית האבות הפרטי ולא המערערת זכאים לפטור, וזאת בשל המטרה לעשות רווחים ועשייתם בפועל.
זאת ועוד, גם הפסיקה שקדמה לפסקי הדין הנ"ל, כגון ע"א 767/87 עמותת "בשערייך ירושלים" נ' מנהל המכס ומע"מ, מובילה למסקנה שאין המערערת זכאית לפטור מתשלום ההיטל, שכן אין היא עומדת בכל הקריטריונים שמתווה בית המשפט לצורך קבלת הפטור.
סוף דבר – משכשלה המערערת בנטל להוכיח שהיא עומדת בתנאי סעיף הפטור, פשיטא, שאין היא זכאית לפטור מתשלום ההיטל.