עמדת העוררים בדבר אי ניכוי פחת משווי הרכישה לצרכי חישוב מס השבח בהקשר של מכירת דירה שהכנסותיה מדמי השכירות היו פטורות, התקבלה על ידי בית המשפט המחוזי בת"צ (מחוזי תל אביב-יפו) 42666-01-20 עו"ד רשף חן נ' מדינת ישראל רשות המיסים (28.4.2021) (להלן: "עניין חן"), ומאחר שבקשת רשות ערעור על החלטת האישור נדחתה על ידי בית המשפט העליון (בר"מ 4519/21 מדינת ישראל רשות המיסים נ' חן רשף (14.7.2022)), הרי שמדובר בהלכה מחייבת.
פטור זה לדמי השכירות, עד גובה התיקרה, מגלם בתוכו את כל הנכויים האפשריים במישור מס ההכנסה, לרבות ניכוי הפחת, ולפיכך אין כל הצדקה למתן אותה הטבה בגין הפחת אף במישור מס השבח, ויש לנכות את סכום הפחת מיתרת שווי הרכישה.
וכך נאמר שם (פסקות 14 – 15):
"הטעם בקיזוז הפחת משווי הרכישה בנסיבות אלה הוא שבעל הנכס נהנה מקיזוז רכיב ההוצאה המגולם בפחת עת שילם מס על הכנסותיו מהנכס לאורך השנים. לפיכך על רכיב הפחת להיות מנוטרל עתה בעת חישוב הרווח ההוני מהנכס, שכן אם לא תעשה כך, ינוכה אותו רכיב הוצאה פעמיים – פעם אחת מההכנסה החייבת של הנישום (בדמות פחת) ופעם נוספת מהשבח שהפיק במכירת המקרקעין (בדמות הכרה במלוא משווי הרכישה, למרות שחלקו נוצל כפחת). כתוצאה מכך הנישום ייהנה מהטבה כפולה בגין אותה הוצאה ... 'ניתן לומר כי המוכר שניכה פחת על הנכס מהכנסתו החייבת כבר 'השתמש' באותה שחיקה בערך הנכס כדי להקטין את חבויות המס שלו ועל כן הוא אינו זכאי ל'השתמש' בה שוב להקטנת חבות המס שלו בעת המכירה.... לעומת זאת, כאשר נימנע הנישום מלעשות שימוש בפחת, ההיגיון האמור אינו חל, שכן אין סכנה להטבה כפולה בגין אותה הוצאה, ועל כן ניכוי הפחת משווי הרכישה אינו נידרש בכדי 'למנוע מצב בו יקבל הנישום ניכוי כפול בשל סכום הוצאה אחד ... "
ובהמשך נאמר (פסקה 30):
"מכל האמור לעיל יצאנו למדים כי תכלית ניכוי הפחת בעת חישוב מס שבח היא מניעת הכרה בהטבה כפולה בגין אותה הוצאה, באופן המקדם מסוי אמת."
אין זאת אלא, כי למקרא פסק הדין בעיניין PIV עולה בבירור כי הטעם המרכזי העומד מאחורי מסקנת בית המשפט העליון לפיה אין לנכות את סכום הפחת משווי הרכישה, בנסיבות שבהן הפחת לא נוכה בפועל, הוא אחד ויחיד: שומת מס אמת; אם המוכר לא נהנה מניכוי הפחת במהלך התקופה שבה הופקו הכנסות מהנכס, אין מקום להקטין את שווי הרכישה, ולהגדיל את השבח ואת המס, אפילו אם אי הנכוי מקורו במחדל של המוכר.
הינה כי כן - בדברי ההסבר להצעת חוק הפטור משנת 1990 (הצעת חוק מס הכנסה (פטור ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים) (הוראת שעה), התש"ן-1990 מיום 25.4.1990), נכתב כדלקמן [ההדגשות הוספו]:
"מגמת ההצעה לעודד בעלי דירות הנמנעים מהשכרת דירות ריקות שבבעלותם, להשכיר אותן, על מנת להקל על מחסור בדירות המתגבר עם קליטת העולים הרבים הבאים ארצה. מוצע להעניק את הפטור ממס רק אם הדירה או הדירות ישמשו למגורים בלבד. תוקפו של החוק המוצע הוא לתקופה מוגבלת...".
במסגרת הצעת החוק משלהי שנת 2006, ערב הפיכתו של חוק הפטור מהוראת שעה לחוק קבוע (הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2007), התשס"ז-2006 מיום 30.10.2006) עמ' 50, צוינו הדברים הבאים:
"תוקפו של חוק מס הכנסה (פטור ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים) (הוראת שעה), התש"ן-1990, הוא עד תום שנת 2006. החוק מעניק פטור ממס להכנסה מהשכרת דירת מגורים עד לסכום של 3,830 שקלים חדשים בחודש. כדי ליצור ודאות ויציבות ולאור עלויות התפעול של מסוי הכנסות מהשכרת דירת מגורים מוצע לתקן את החוק האמור ולהפכו להוראה של קבע".
והינה, בדברי ההסבר להצעת החוק לתיקון מס' 75 פקודת מס הכנסה (מס' 75) התשמ"ז – 1987 (להלן – תיקון מס' 75), ובהתייחס לסעיף 122 נאמרו דברים אלה:
"כיום יש בישראל דירות ריקות רבות שבעליהן אינם משכירים אותן בשל העובדה שהשכרת הדירות וקבלת שכר דירה תחייב אותם להגיש דו"ח שנתי על הכנסתם.
וכדבריו – "לפי היגיון זה [שעמד מאחורי פסק הדין בעיניין PIV – ש.ב.] נישומים בעלי דירות פטורות לפי חוק הפטור שלא ניכו פחת כהוצאה לצורך ייצור הכנסה במסגרת דיני מס הכנסה, לא ינוכה להם פחת משווי הרכישה בבואם לחשב את השבח ממכירת הדירה, שהרי הם לא ניצלו את הפחת לשם הפחתת חבותם במס הכנסה, וממילא אין כאן חשש להטבת מס כפולה בהקשר לפחת". [הדגשה הוספה – ש.ב.]
מסקנתו זו של בית המשפט בעיניין חן, אין בידי לקבל.
...
סוף דבר
הפטור לדמי השכירות בגין דירה שבעליה בחר במסלול הפטור, מגלם בתוכו את ניכוי הפחת.
התוצאה היא כי יש לנכות את הפחת מיתרת שווי הרכישה לצורך חישוב השבח החל במכירת הדירה.
לאור האמור, דינו של הערר להידחות.