בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
ת"פ 58332-09-19 מדינת ישראל נ' ניניו ואח'
לפני
כבוד השופט ירון לוי
המאשימה
מדינת ישראל
הנאשם
1.רפאל ניניו
גזר דין
עקרונות הצדק – לפי הטענה, יש לגזור את עונשו של הנאשם באופן יחסי לנאשם אחר בפרשה, יורם מלבסקי, שהורשע במעשים המזכירים, לפי הטענה, את מעשי הנאשם ואשר בעיניינו הומרו עבירות התיווך בשוחד שיוחסו לו בכתב האישום המקורי, לעבירות של הפרת אמונים בצוותא וקשירת קשר.
המערער הורשע, במסגרת הסדר טיעון, בשלוש עבירות מתן שוחד ושלוש עבירות של קשירת קשר, בכך שנתן שוחד לבעל תפקיד ביחידת המסתננים ברשות ההגירה במשרד הפנים, בסך כולל של 20,000 ₪, על מנת שינפיק עבורו אשרות שהייה לארבעה נתינים זרים.
לאור האמור, ועל מנת להמנע מפגיעה זו, סבורני שיש ליתן לטענה זו משקל מסוים לקולה בקביעת עונשו של הנאשם, מכוח טענת ההגנה מן הצדק, הקבועה בסעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, מפי כב' השופט נ' הנדל בפרשת גוטסדינר:
"מהו הקשר איפוא בין טענה להגנה מן הצדק ותיקון 113 לחוק העונשין? התשובה לכך כפולה – מהותית ופורמלית. במובן המהותי, יש חפיפה מסוימת בין שתי המסגרות והעניין מעיד על אחידות בתפיסה העונשית. מכאן נסיק שכשם שהגישה העונשית בשיטה הישראלית היא אינדיבידואלית, כך גם יישום טענת הגנה מן הצדק. ואולם לצד החפיפה החלקית, יש הבדלים מהותיים בין שתי המסגרות. החלת הדוקטרינה משמעותה היא, כפי שציינתי, שעוצמת הנסיבות העוטפות את רגע הארוע היא כזו שיש בה כדי להשפיע לא רק על הנסיבות שאינן קשורות בבצוע העבירה, אלא אף על מעשה העבירה עצמו. במובן הפורמלי, הדבר בא לידי ביטוי בכך שבעוד שההתחשבות בנסיבות העבירה שאינן קשורות בביצועה, על פי תיקון 113 לחוק העונשין, עשויה להשפיע רק על גזירת העונש בתוך המיתחם שנקבע; החלת הגנה מן הצדק עשויה להשפיע אף על קביעת מיתחם העונש עצמו, או ליתר דיוק, על נקודת ההתחלה ואף על נקודת הסוף של התוצאה העונשית" (ע"פ 7621/14 גוטסדינר נ' מדינת ישראל (1.3.17), פ' 50.
...
אין חולק שחלקו של הנאשם הוא החמור מבין הנאשמים נותני השוחד, ואלמלא ההסדרים המקלים המתוארים, לא הייתי מהסס להשית עליו עונש חמור משמעותית מזה שייגזר עליו, בסופו של דבר.
לאור האמור, בתוך מתחם העונש ההולם שנקבע ביחס לכל אחד מהאירועים, אני גוזר על הנאשם את עונשי המאסר הבאים:
אירוע ראשון, מתן שוחד לפטחוב – 18 חודשי מאסר לריצוי בפועל;
אירוע שני, מתן שוחד לשמיט - 8 חודשי מאסר בפועל;
אירוע שלישי, תיווך בשוחד – 8 חודשי מאסר בפועל;
אירוע רביעי, סיוע להפרת אמונים (לבינסקי) – 5 חודשי מאסר;
אירוע חמישי, סיוע להפרת אמונים (שימברג) – 5 חודשי מאסר;
אירוע שישי, סיוע להפרת אמונים (עשור) – 5 חודשי מאסר;
אירוע שביעי, סיוע להפרת אמונים (אור) – 4 חודשי מאסר.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
30 חודשי מאסר לריצוי בפועל, בניכוי ימי מעצרו מיום 19.9.2017 ועד יום 29.7.2017.