מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על גזר דין בעבירות מס הכנסה ומע"מ

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בע"פ 3151/13 הנ"ל נדחה ערעור על גזר דין בו הושת עונש הכולל 42 חודשי מאסר בפועל, קנס בסך 100,000 ₪ ומאסר מותנה בגין עבירות על חוק מע"מ, פקודת מס הכנסה ועבירת זיוף מיסמך, כאשר המס הגלום בסך החשבוניות שזויפו ונכללו בדוחות הנו 3,787,413 ₪.
...
היקף העבירות, משכן, השיטתיות שבהן, וסכומי העתק אשר במעשיו, במרמתו ובתחכומו גזל המערער מהקופה הציבורית, מביאים למסקנה כי זהו הסדר הכולל הקלה משמעותית בעונשו, וכאשר נגזר אף עונש הנמוך מהרף המקסימאלי בהסדר שכזה, יש לדחות את הערעור.
במקרה זה, גם בשים לב לסוג העבירה וחרף חומרתה הברורה ועל רקע יתר הנסיבות, סבורני כי ראוי לתת לחלוף הזמן ולשיהוי בהגשת כתב האישום משקל נכבד, המטה את הכף לצד הטלת עונש מאסר שיכול וירוצה בעבודות שירות, וזאת בשים לב למעמדו ולתפקידו של המערער בביצוע העבירות.
מעמדו של המערער בעבירות בהן הורשע והשוואה לעונש שהוטל על העבריין העיקרי, אשר לטובתו בוצעו העבירות, תומכים במסקנה שעלתה לנוכח כלל הנסיבות, לרבות שיתוף הפעולה של המערער והודאתו, ובמיוחד על רקע חלוף הזמן הארוך והשיהוי הכבד בהגשת כתב האישום, לפיה יש להטיל על המערער עונש מאסר של 9 חודשים, אשר יכול וירוצה בעבודות שירות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ברע"פ 1717/14 יאיר ליזרוביץ נ' מדינת ישראל (30.3.2014) נאמר בהקשר זה: "...נקבע לא אחת כי יש להתייחס בחומרה יתרה לעבירות המס, בשל הפגיעה באינטרסים חברתיים חשובים כתוצאה מבצוע עבירות אלו, היינו: פגיעה בקופת המדינה ובערך השויון בין האזרחים הנדרשים לשלם מס אמת. חומרה זו הובילה לגישה לפיה בעבירות המס יש ליתן משקל מכריע לאנטרס הצבורי, ובכלל זה לשיקולי ההרתעה, ולהעדיף אותו על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם...". (בעמוד 5) ברע"פ 9004/18 מאיר יצחקי נ' מדינת ישראל (31.12.18), צוין: "בית משפט זה חזר ועמד על חומרתה של עבריינות המס, אשר נובעת מפגיעתה הקשה במשק, בכלכלה ובמגוון היבטים חברתיים הנוגעים לנטל תשלום המיסים, כמו גם מהקושי הרב שבחשיפתה. נפסק לא אחת, כי יש ליתן לחומרה זו ביטוי ממשי במסגרת גזירת עונשו של מי שהורשע בעבירות אלה, תוך מתן עדיפות לשיקולי הרתעה ולאנטרס הצבורי שבהחמרת הענישה על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם, וכאשר נקודת המוצא היא כי העונש ההולם בעבירות אלה הוא מאסר בפועל..." (בעמוד 8) עם זאת ניכר שגם בעבירות אלו קיימים טווחי ענישה רחבים המשתנים בהתאם לנסיבות הקונקרטיות של כל מקרה, ונגזרים בין היתר מסכומי העבירות, מידת התחכום והתכנון בביצוען, הסרת המחדלים ועוד, כפי שנקבע בעפ"ג (מחוזי ירושלים) 800-05-15 מחמד גולאני נ' מדינת ישראל (24.08.15): "כבר נפסק, לא אחת, כי בעבירות כלכליות – בכלל, ובעבירות מס – בפרט, גובר משקלם של האנטרס הצבורי שבהחמרה בענישה ושל שקולי ההרתעה, על-פני נסיבותיו האישיות של הנאשם... נוכח חומרת העבירות הנדונות, הנזק שהן מסבות לאוצר המדינה, קלות ביצוען והקושי בחשיפתן ובאיתור מבצעיהן – מן הראוי להטיל בגינן עונשי מאסר בפועל ממושכים בצד קנסות כבדים. עמדה עונשית זו מתחייבת בעיקר משקולי גמול והרתעה... זאת אף אם מדובר בנאשמים ללא הרשעות קודמות ובמי שהתנהלו באופן נורמאטיבי במהלך השנים... עם זאת, גם במסגרת מדיניות הענישה המחמירה האמורה, נידרש בית-המשפט בגדרה של הענישה האינדיבידואלית, לאזן בין שקולי הכלל לבין שקולי הפרט... בנוסף, יש להיתחשב לקולא בעיניינם של נאשמים המודים בבצוע העבירות, מביעים חרטה עליהן ומביאים לחיסכון ניכר בזמן שפוטי; וכן, ובעיקר, כאשר הללו מסירים את המחדל ומסלקים חובם לרשויות המס עד ליום גזר-הדין... אם כי הסרת המחדל היא גורם מקל אך לא מכריע, שכן אין מדובר במעשה חסד שעשו הנאשמים אלא בפרעון של חוב שניתן היה לגבות מהם גם בדרכים אחרות... מדיניות ענישה מחמירה זו, המחייבת הטלת מאסרים בפועל, בצד קנסות מכבידים, מיושמת הן בעבירות של העלמות מס לפי פקודת מס הכנסה והן בעבירות על חוק מס ערך מוסף. על-רקע האמור, מוטלים בדרך כלל עונשי מאסר ממושכים בגין עבירות מס; כאשר מובן, כי כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבות הקונקרטיות שלו ולנסיבותיו האישיות של הנאשם". (עמוד 6 ו- 7) ואכן, גם במקרים אחרים של עבירות מס אשר יש בנסיבותיהם ובהיקפם של סכומי ההשמטה דמיון מסוים לענייננו, ניתן למצוא עונשים שונים כמשתקף מהפסיקה העניפה שהציגו הצדדים, כשכל צד הביא כמובן את המקרים התומכים בטיעוניו - המאשימה שהפנתה למקרים דומים בהם הוטלו עונשי מאסר בפועל (שבחלקם לא הוסרו מחדלי הנאשמים), ואילו ב"כ הנאשם שהפנה לגזרי דין שהסתפקו בענישה של מאסר לריצוי בעבודות שירות: בת"פ (שלום י-ם) 51262-10-12 מדינת ישראל נ' תורקי כונבר (01.07.15) הנאשם הורשע על פי הודאתו בבצוע עבירות רבות לפי פקודת מס הכנסה.
בע"פ 3591/17 לירז רז נ' מדינת ישראל (10.04.18) הורשעה המערערת על יסוד הודאתה ב-9 אישומים שכללו בין היתר, עבירות של קבלת דבר במירמה, הלבנת הון וזיוף (שאינם רלוואנטיים לענייננו), ובעבירות נוספות על פי פקודת מס הכנסה ופקודת הפש"ר. המערערת היא אשה עוורת שהתחזתה לאשת עסקים, ובאישומים השמיני והתשיעי תואר כי במהלך כשלוש שנים השמיטה הכנסה בסך של כשני מיליון וחצי ₪, ובזמן שהתנהל נגדה הליך פש"ר העלימה הכנסות ונכסים בסך העולה על 2.5 מיליון ש"ח. בית המשפט המחוזי ציין כי למרות שמדובר בסדרת אירועים שנמשכו על פני שנים יש לראות בכך מירמה מתמשכת אחת, ובגין עבירות המס נקבע מיתחם הנע בין 1 -3 שנות מאסר בפועל (בגין יתר העבירות נקבעו מתחמים נוספים אחרים ללא היתייחסות ספציפית לעבירות הפש"ר), המערערת החזירה חלק מהכספים ובית המשפט העליון דחה את ערעורה על המאסר בפועל, אך ביטל את רכיב הקנס שהוטל עליה בסך 100,000 ₪, נוכח סכום הפיצויים הגבוה ותקופת המאסר הממושכת שנגזרו על המערערת, ובהיתחשב בלקות הראיה שלה.
...
ברע"פ 1717/14 יאיר ליזרוביץ נ' מדינת ישראל (30.3.2014) נאמר בהקשר זה: "...נקבע לא אחת כי יש להתייחס בחומרה יתרה לעבירות המס, בשל הפגיעה באינטרסים חברתיים חשובים כתוצאה מביצוע עבירות אלו, היינו: פגיעה בקופת המדינה ובערך השוויון בין האזרחים הנדרשים לשלם מס אמת. חומרה זו הובילה לגישה לפיה בעבירות המס יש ליתן משקל מכריע לאינטרס הציבורי, ובכלל זה לשיקולי ההרתעה, ולהעדיף אותו על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם...". (בעמוד 5) ברע"פ 9004/18 מאיר יצחקי נ' מדינת ישראל (31.12.18), צוין: "בית משפט זה חזר ועמד על חומרתה של עבריינות המס, אשר נובעת מפגיעתה הקשה במשק, בכלכלה ובמגוון היבטים חברתיים הנוגעים לנטל תשלום המיסים, כמו גם מהקושי הרב שבחשיפתה. נפסק לא אחת, כי יש ליתן לחומרה זו ביטוי ממשי במסגרת גזירת עונשו של מי שהורשע בעבירות אלה, תוך מתן עדיפות לשיקולי הרתעה ולאינטרס הציבורי שבהחמרת הענישה על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם, וכאשר נקודת המוצא היא כי העונש ההולם בעבירות אלה הוא מאסר בפועל..." (בעמוד 8) עם זאת ניכר שגם בעבירות אלו קיימים טווחי ענישה רחבים המשתנים בהתאם לנסיבות הקונקרטיות של כל מקרה, ונגזרים בין היתר מסכומי העבירות, מידת התחכום והתכנון בביצוען, הסרת המחדלים ועוד, כפי שנקבע בעפ"ג (מחוזי ירושלים) 800-05-15 מחמד גולאני נ' מדינת ישראל (24.08.15): "כבר נפסק, לא אחת, כי בעבירות כלכליות – בכלל, ובעבירות מס – בפרט, גובר משקלם של האינטרס הציבורי שבהחמרה בענישה ושל שיקולי ההרתעה, על-פני נסיבותיו האישיות של הנאשם... נוכח חומרת העבירות הנדונות, הנזק שהן מסבות לאוצר המדינה, קלות ביצוען והקושי בחשיפתן ובאיתור מבצעיהן – מן הראוי להטיל בגינן עונשי מאסר בפועל ממושכים בצד קנסות כבדים. עמדה עונשית זו מתחייבת בעיקר משיקולי גמול והרתעה... זאת אף אם מדובר בנאשמים ללא הרשעות קודמות ובמי שהתנהלו באופן נורמטיבי במהלך השנים... עם זאת, גם במסגרת מדיניות הענישה המחמירה האמורה, נדרש בית-המשפט בגדרה של הענישה האינדיבידואלית, לאזן בין שיקולי הכלל לבין שיקולי הפרט... בנוסף, יש להתחשב לקולא בעניינם של נאשמים המודים בביצוע העבירות, מביעים חרטה עליהן ומביאים לחסכון ניכר בזמן שיפוטי; וכן, ובעיקר, כאשר הללו מסירים את המחדל ומסלקים חובם לרשויות המס עד ליום גזר-הדין... אם כי הסרת המחדל היא גורם מקל אך לא מכריע, שכן אין מדובר במעשה חסד שעשו הנאשמים אלא בפירעון של חוב שניתן היה לגבות מהם גם בדרכים אחרות... מדיניות ענישה מחמירה זו, המחייבת הטלת מאסרים בפועל, בצד קנסות מכבידים, מיושמת הן בעבירות של העלמות מס לפי פקודת מס הכנסה והן בעבירות על חוק מס ערך מוסף. על-רקע האמור, מוטלים בדרך כלל עונשי מאסר ממושכים בגין עבירות מס; כאשר מובן, כי כל מקרה נבחן בהתאם לנסיבות הקונקרטיות שלו ולנסיבותיו האישיות של הנאשם". (עמוד 6 ו- 7) ואכן, גם במקרים אחרים של עבירות מס אשר יש בנסיבותיהם ובהיקפם של סכומי ההשמטה דמיון מסוים לענייננו, ניתן למצוא עונשים שונים כמשתקף מהפסיקה הענפה שהציגו הצדדים, כשכל צד הביא כמובן את המקרים התומכים בטיעוניו - המאשימה שהפנתה למקרים דומים בהם הוטלו עונשי מאסר בפועל (שבחלקם לא הוסרו מחדלי הנאשמים), ואילו ב"כ הנאשם שהפנה לגזרי דין שהסתפקו בענישה של מאסר לריצוי בעבודות שירות: בת"פ (שלום י-ם) 51262-10-12 מדינת ישראל נ' תורקי כונבר (01.07.15) הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות רבות לפי פקודת מס הכנסה.
לאור כל האמור, בשים לב למקבץ העבירות בהן הורשע הנאשם, בהתחשב בנסיבות הקשורות בביצוע העבירות, בערכים החברתיים שנפגעו ומידת הפגיעה בהם, כמו גם מדיניות הענישה בעיקר בעבירות המס, אני קובעת כי מתחם הענישה ההולם בנסיבות אלו נע בין 12 – 36 חודשי מאסר בפועל לא מצאתי כי יש לסטות מהמתחם לעיל מטעמי שיקומו של הנאשם והפרוגנוזה החיובית עליה הצביע שירות המבחן.
לאור כל האמור, בהתחשב בטיב העבירות ובנסיבותיהן, במתחם הענישה שנקבע לעיל, בנתוניו האישיים של הנאשם ובתסקירי שירות המבחן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: א. 14 חודשי מאסר בפועל.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

ראו והשוו: ברע"פ 7760/18 זוהר מזרחי נ' מדינת ישראל (16/5/19) – נדונו שני ערעורים על גזר דין אשר הוטל על נאשם אשר הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום המחזיק שלושה אישומים, במוקדם פעילות "הברחת ביצים" לישראל.
ברע"פ 528/18 ספדי נ' מדינת ישראל (11/2/18) - אושר מיתחם ענישה הנע בין 8 ל-24 חודשי מאסר בפועל, ביחס לנאשם אשר במסגרת שתי חברות שונות ביצע עבירות מירמה לפי פקודת מס הכנסה וחוק המע"מ, ובין היתר כלל בספריו חשבוניות הוצאה כוזבות בהקף של כ-3 מיליון שקלים (סך ההשמטות בתיק הסתכם בלמעלה מ-4.3 מיליון שקלים).
...
דין טענות ההגנה בדבר עצם הוצאת ההוצאות בפועל, בשיעור התואם ממילא לגובה החשבוניות הכוזבות, באופן שלכאורה לא נגרם נזק לקופה הציבורית - להידחות.
לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, בחנתי את ההסדר המוסכם אל מול מתחם העונש ההולם והבאתי בחשבון גם את האינטרסים שאינם כלולים בתיקון 113 – עידוד עריכת וקבלת הסדרי טיעון; השיקולים שעמדו בבסיס ההסדר; והציפיה של הנאשמים כי ההסדר יכובד - הגעתי למסקנה כי הענישה לה עותרת המאשימה אינה חורגת מן הענישה הראויה.
בהתייחס לכל האמור לעיל, אני מוצאת כי הסדר הטיעון עומד במבחן האיזון והסבירות ומשכך יש לכבדו.
אשר על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים: 8 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות בכבאות והצלה, רחוב חטיבה 9 עפולה כמפורט בחוות דעת הממונה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

המאשימה צירפה את: ת"פ (מחוזי-י-ם) 967/05 מדינת ישראל נ' מיכאל מזרחי (פורסם בנבו, 11.3.2008) בו גזר בית המשפט המחוזי על נאשם שהורשע בארבעה אישומים, לאחר ניהול הליך הוכחות, בעבירות שעניינן עריכת הגרלות והימורים, החזקה וניהול של מקום משחקים אסורים בנוסף לעבירות כלכליות של שימוש במירמה ובתחבולה בכוונה להיתחמק מתשלום מס הכנסה ומע"מ, הלבנת הון ופעולה ברכוש אסור עונש של 18 חודשי מאסר.
יצוין כי ערעור שהגיש הנאשם על גזר הדין (ע"פ 4091/20 טוני ברגיג נ' מדינת ישראל) נמחק לבקשתו בהמלצת בית המשפט; עפ"ג (מחוזי-מרכז) 50933-01-14 בסון נ' מדינת ישראל (פורסם בתקדין, 16.12.2014) בו קיבל בית המשפט המחוזי את ערעור המאשימה ודחה את העירעור שכנגד והטיל על נאשם שהורשע בעבירות של איסור הגרלות והימורים, איסור ביצוע פעולה ברכוש אסור, ועבירות לפי פקודת מס הכנסה עונש של 9 חודשי מאסר בפועל חלף 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות שהשית עליו בית משפט השלום בשל שקולי שקום.
...
סבורני שיש לקבל בעניין זה את טענות המאשימה.
מכל מקום, אף אם הייתי מקבל האמור בחוות הדעת, ואינני מקבל, החומרה במעשיו של הנאשם עודנה קיימת וגם בנסיבות אלה לא ניתן היה להסתפק בענישה לה עתר בא-כוחו.
לאור כל האמור לעיל אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: 20 חודשי מאסר בניכוי ימי מעצר בגין תיק זה. 10 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים מיום השחרור מן המאסר, שהנאשם לא יעבור עבירת מס מסוג פשע או עבירה הקשורה בארגון או בעריכת הימורים, הגרלות ומשחקים אסורים.

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על גזר דין שניתן בבית משפט השלום בירושלים (כבוד סגן הנשיא, השופט ירון מינטקביץ) מיום 12.12.22 בת"פ 26150-07-20.
במסגרת הסדר טיעון הורשעו המערער, רואה חשבון, וחברה למתן שירותים חשבונאיים שבבעלותו והוא מנהלה הפעיל היחיד בה, על-פי הודאת המערער בשמו ובשם החברה, בעבירה של ניכוי מס תשומות בלי שיש לו לגביו מיסמך כאמור בסעיף 38 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, לפי סעיף 117(ב)(5) יחד עם סעיף 117(ב2)(3) לחוק מס ערך מוסף.
לפי עובדות כתב האישום, על מנת להקטין את הכנסותיה החייבות במע"מ, הגישה החברה באמצעות המערער, בשנים 2017-2013 דוחות תקופתיים שבהם ניכו מס תשומות בסך 1,541,468 ₪ בלא שיש לה לגביו חשבוניות מס כדין; ובכך השתמטו מתשלום מס בסכום העולה על כפל הסכום הקבוע כקנס בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
אלא שאין אנו מוצאים כי קמה הצדקה לסטות לקולא מן המיתחם כטענת ב"כ המערער, וזאת בשים לב לחומרתן המיוחדת של עבירות מס המצדיקה מתן משקל מכריע לאנטרס הצבורי, ובכלל זה שקולי הרתעה, ולהעדיפו על פני נסיבותיו האישיות של הנאשם.
...
ב"כ המערער עדכן שבינתיים המחדל הוסר לחלוטין, ומצאנו כי עובדה זו שהיא מרשימה בשים לב לגובה המחדל וחריגה בתיקים כגון דא, שוקלת בהחלט לזכות המערער.
אף לא מצאנו כי יש להורות על נשיאת עונש המאסר בדרך של עבודות שירות, נוכח ההלכה שעליה עמד גם בית משפט קמא ושלפיה "ככלל, הרשעה בעבירות מס תגרור אחריה הטלת עונש מאסר מאחורי סורג ובריח לצד הטלתו של קנס כספי, אשר נועד לפגוע בכדאיות הכלכלית של ביצוע העבירות" (רע"פ 7964/13 רובינשטיין נ' מדינת ישראל, פסקה 9 להחלטת כבוד השופט א' שהם (31.12.2013)).
לאור כל האמור מצאנו לקבל את הערעור בחלקו, באופן שרכיב המאסר בפועל שנקבע בגזר הדין יעמוד על 9 חודשים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו