מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על ביטול שומת היטל השבחה על קרקע חקלאית

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת תכנית הר/1839, אשר שינתה את יעוד הקרקע מיעוד חקלאי ב ליעוד מגורים א מוגבל, הוקצו 978 מ"ר מהמקרקעין לשצ"פ ודרך.
ביום 29.3.2015 הגיש המערער ערר בפני ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה, בו טען כנגד היטל זה. לטענת המערער, יש להסתמך על שומת בית המשפט בה"פ 1082/08 הקובע כי ערך הקרקע ירד בעקבות תכנית הר/1839, ולכן המדובר בתכנית פוגעת ולא בתכנית משביחה, ומשכך, אין לגבות היטל השבחה בגינה.
לאור האמור, טוען המערער כי יש לקבל את העירעור, לבטל את קביעת ועדת הערר ואת היטל ההשבחה אשר הושת על המקרקעין, שלא כדין.
ראשית, טוענת המשיבה כי חוות הדעת השמאית, עליה מבקש המערער להסתמך, נכונה ליום 28.4.2004, ומשכך שווי המקרקעין, כמו גם בסיס שער הדולר ושווי המחוברים לקרקע, חושבו כולם למועד זה. לעומת זאת, היטל ההשבחה, נשוא העירעור דנן, נקבע ליום 20.9.2000, 15 יום לאחר אישור תכנית הר/1839, על פי שער הדולר במועד זה. עוד טוענת המשיבה, כי משנדחתה תביעת המערער בהמרצת הפתיחה, זכות העירעור קיימת רק לו, והמשיבה לא יכולה הייתה לערער על קביעות בית המשפט.
...
לא מקובלת עלי טענת המערער, לפיה רק ממצאים שהינם לחובת הזוכה בהליך מסוים אינם כובלים אותו בהעדר זכות הערעור.
איני רואה להתערב בהחלטת ועדת הערר, ובמובן זה העתירה נדחית.
סוף דבר – הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

רקע והליכים קודמים ביום 25/12/17 שלחה המשיבה למערערת שומת השבחה וחייבה אותה לשלם היטל השבחה בסך כ- 1.86 מיליון ₪.
הליכי ועדת הערר היתקיימו בין מועד הגשת הערר ועד ליום 29/04/21, בו נתנה ועדת הערר החלטתה שלפיה נתקבל הערר, בוטלה שומת מס ההשבחה הנ"ל וזאת על יסוד חוות דעת מייעצת, בה נקבע כי התוכנית החלה על המקרקעין מושא שומת היטל ההשבחה, לא השביחה את המקרקעין הנ"ל, אלא יצרה השבחה שלילית של 980,296 ₪.
בע"א 9535/04 סיעת "ביאליק 10" נ' סיעת "ושעתיד לביאליק" (16.6.05) נאמר : "בתי משפט שלערעור מתייחסים במורת רוח לערעורים העוסקים אך ורק בסוגיית ההוצאות שהשיתה הערכאה הדיונית. לא אחת נקבע כי רק במקרים חריגים תתערב ערכאת העירעור בפסיקת הוצאות (ע"א 356/81 הרבסט נ' רינסקי [1]; ע"א 136/92 ביניש-עדיאל – עורכי-דין נ' דניה סיבוס חברה לבנין בע"מ [2], בעמ' 131). עמדה זו של ערכאות העירעור נובעת מכך שלערכאה הדיונית ניתן שיקול דעת רחב ואף רחב מאוד בשאלה מה סכום ההוצאות ושכר הטירחה שיושת על בעל הדין שהפסיד בדינו (ע"א 378/78 קלינגר נ' מס עיזבון [3]; ע"א 37/85 ברבלק נ' שביט [4]; ע"א 703/85 ליפשיץ, חסויה נ' ליפשיץ [5]). העניין פשוט וברור: הערכאה הדיונית היא זו שבפניה נשמע ההליך, והיא זו המודעת לדרך התנהלותם של בעלי הדין וליתר הגורמים המשפיעים על קביעת שכר הטירחה וההוצאות. בין גורמים אלה יש למנות את אופייה של התובענה ומידת מורכבותה, הסעד המבוקש והיחס בינו לבין הסעד שנפסק, הקף העבודה שהושקעה על ידי בעל הדין בהליך ושכר הטירחה ששולם או שבעל הדין התחייב לשלמו. הדרך שבה פועל בעל דין הנה מרכיב חשוב בקביעת שכר הטירחה וההוצאות. בעל דין שאינו נוהג באופן יעיל וגורם להארכה שלא לצורך של ההליך, עלול למצוא עצמו נושא בשכר טירחה בשיעור גבוה מן המקובל, אם הפסיד בסופו של יום. לעומת זאת אם בעל הדין האמור זכה בהליך אפשר שלא ייפסקו לזכותו הוצאות כלל או שייפסקו אך בסכום מוקטן (תקנה 512(ב) ותקנה 514 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984, וכן ראו: ע"א 6431/96 בר זאב נ' מוחמד [6], בעמ' 576-575; ע"א 136/92 הנ"ל [2]; ע"א 419/97 בנק הפועלים בע"מ נ' שפע בר – מכון תערובת בבאר יעקב – אגודה שיתופית חקלאית בע"מ [7]). עוד נזכיר כי תקנה 512(א) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת שבדרך כלל לא יפחת שכר הטירחה מן התעריף המינימאלי, כאמור בכללי לישכת עורכי הדין (התעריף המינימאלי), תשל"ז-1977. כמובן שמדובר ברף תחתון ודומה שמזה שנים הוא חסר משמעות בחיי המעשה (ראו ע"א 27/81 מודול חברה להנדסה מכאנית בע"מ נ' אימקו הנדסה תעשייתית וימית בע"מ [8]). כלל נוסף נקוט בידינו והוא כי ראוי שבעל דין הזוכה במשפט לא ייצא בחיסרון כיס מבחינת ההוצאות שהוציא ושכר הטירחה ששילם (ע"א 270/60 ויינשטין נ' פקיד השומה, ת"א 1 [9]; ע"א 208/66 בנק הפועלים בע"מ, עכו נ' עיזבון של מחמד בהאי [10]; ע"א 27/81 הנ"ל [8]). על רקע זה נבחן טענות מסוימות שהעלו המערערים". 35.
אמנם לא נזכרה היתייחסות לפסיקת הוצאות ע"י ועדת תיכנון אך דומה שהעקרונות הנ"ל ישימים גם באשר לערעורים על החלטות ועדות ערר.
...
הערר נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לפניי ערעור על החלטת ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה מחוז דרום, שהורתה על ביטול שומת הועדה המקומית לתיכנון ובניה אשקלון וקבעה כי המשיבה אינה חייבת בהיטל השבחה.
בתיקון מס' 48 לחוק התיכנון והבניה, שניכנס לתוקף ביום 1.1.1999, שונה נוסחו של סעיף 21 והוא מתייחס כעת מפורשות הן למקרקעין שלא הוחכרו בחכירה לדורות והן למקרקעין "שהוחכרו בחכירה לדורות לשימוש חקלאי ושונה ייעודם לייעוד אחר והחוכר לדורות שלו הוחכרה הקרקע לשימוש חקלאי אינו זכאי לנצל את הקרקע על פי ייעודה החדש, אלא אם כן יתוקן חוזה החכירה המקורי או ייחתם חוזה חכירה חדש". הכל מסכימים כי לו התכנית המשביחה את המקרקעין נשוא העירעור הייתה מתפרסמת לאחר תיקון מס' 48, יכין-חקל לא הייתה חבה בהיטל השבחה, שכן המקרקעין הוחכרו לה לשימוש חקלאי בלבד.
...
בדומה לוועדת הערר, אני סבורה כי התיקון של סעיף 21 לא שינה את המצב המשפטי, אלא הבהיר אותו.
סוף דבר – הערעור נדחה.
המערערת תשלם למשיבה 1 הוצאות משפט ושכר טרחת בסך 5,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

זו לשונו של סעיף 21 לחוק הנידון: "לגבי מקרקעי ישראל, כמשמעותם בחוק יסוד: מקרקעי ישראל, שלא הוחכרו בחכירה לדורות או שהוחכרו בחכירה לדורות לשימוש חקלאי ושונה ייעודם ליעוד אחר, והחוכר לדורות שלו הוחכרה הקרקע לשימוש חקלאי בלבד אינו זכאי לנצל את הקרקע על פי ייעודה החדש, אלא אם כן יתוקן חוזה החכירה המקורי או ייחתם חוזה חכירה חדש, יחול, על אף האמור בתוספת זו, במקום היטל השבחה, ההסכם בדבר התשלומים מאת מינהל מקרקעי ישראל לרשויות המקומיות, שהיה קיים לפני תחילתו של חוק התיכנון והבניה (תיקון מס' 18), תשמ"א-1981." בתמצית, סעיף זה קובע, כי ישולם תשלום חלף היטל השבחה במקום היטל השבחה, בהתקיים שלושה תנאים: "התנאי הראשון הוא שמדובר במקרקעי ישראל אשר הוחכרו בחכירה לדורות לשימוש חקלאי; התנאי השני הוא ששונה ייעודם של המקרקעין; והתנאי השלישי הוא שהחוכר לדורות אינו רשאי לנצל את הקרקע בייעודה החדש אלא במסגרת תיקון חוזה החכירה המקורי או בעריכת חוזה חכירה חדש." (בר"מ 8432/18 הוועדה המקומית תרשיחא נ' מעונה מושב עובדים (2019) (להלן: "עניין מעונה"), פסקה 8).
בשומה שערך מטעם המערערת השמאי יעקב צפריר, אשר שעמדה ביסוד הדרישה להיטל השבחה וצורפה אליה (נספח 1 לנספח 83 לערר המקורי), הוא תיאר את משמ/83/גז כ"תכנית מפורטת לצורך רישום אדמות הקבוץ בספרי המקרקעין" (שם, ע' 4), וכשסקר את התוכניות השונות, קבע, כי תכנית גז/8/17 היא "שינוי יעוד לתעשייה במצב החדש – לעומת איזור מלאכה המשמש למבני מלאכה לצרכי האוכלוסיה המקומית במצב הקודם" (שם, ע' 5).
לפני סיום, ראוי להביא את תכליתם של הדברים, כפי שהובאו בפסק הדין בעיניין מעונה (שם, פסקה 11): "החיוב בהיטל השבחה נשען על עיקרון של צדק חלוקתי. מטרת החיוב היא שמי שהתעשר כתוצאה מפעולות תיכנון של ועדה מקומית ישתף את הציבור בהתעשרותו [...] מכאן, שמקום שההשבחה נוצרה משינוי ייעוד המקרקעין שבעקבותיו על חוכר להשיב את המקרקעין למדינה, אין הצדקה לחייב את החוכר בהיטל השבחה, מכיוון שהוא לא התעשר כתוצאה מההשבחה. [...] עיון בדברי ההסבר להצעת החוק המתייחסת לנוסחו הנוכחי של סעיף 21 מחזק אף הוא את המסקנה כי תכלית הסעיף היא לפטור חוכר מתשלום היטל השבחה מקום שבו הוא אינו נהנה מן ההשבחה, שכן במצב דברים זה, נשמטת הקרקע מתחת ההצדקה לחייבו בהיטל ההשבחה (דברי ההסבר להצעת החוק הסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 1999) (מס׳ 2), התשנ״ט-1998, ה"ח 230, 238)" לסיכום, מצאתי שתנאי סעיף 21 לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה מתקיימים, ועל כן על המקרקעין, לפי מלוא הזכויות בהם, חל ההסדר של חלף היטל השבחה במקום היטל השבחה, ודין העירעור על ההחלטה לבטל את היטל ההשבחה להדחות.
...
לגופו של עניין, לאחר עיון בכתבי בית הדין ושמיעת הצדדים מצאתי, שדין הערעור להידחות.
לפני סיום, ראוי להביא את תכליתם של הדברים, כפי שהובאו בפסק הדין בעניין מעונה (שם, פסקה 11): "החיוב בהיטל השבחה נשען על עקרון של צדק חלוקתי. מטרת החיוב היא שמי שהתעשר כתוצאה מפעולות תכנון של ועדה מקומית ישתף את הציבור בהתעשרותו [...] מכאן, שמקום שההשבחה נוצרה משינוי ייעוד המקרקעין שבעקבותיו על חוכר להשיב את המקרקעין למדינה, אין הצדקה לחייב את החוכר בהיטל השבחה, מכיוון שהוא לא התעשר כתוצאה מההשבחה. [...] עיון בדברי ההסבר להצעת החוק המתייחסת לנוסחו הנוכחי של סעיף 21 מחזק אף הוא את המסקנה כי תכלית הסעיף היא לפטור חוכר מתשלום היטל השבחה מקום שבו הוא אינו נהנה מן ההשבחה, שכן במצב דברים זה, נשמטת הקרקע מתחת ההצדקה לחייבו בהיטל ההשבחה (דברי ההסבר להצעת החוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 1999) (מס׳ 2), התשנ״ט-1998, ה"ח 230, 238)" לסיכום, מצאתי שתנאי סעיף 21 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה מתקיימים, ועל כן על המקרקעין, לפי מלוא הזכויות בהם, חל ההסדר של חלף היטל השבחה במקום היטל השבחה, ודין הערעור על ההחלטה לבטל את היטל ההשבחה להידחות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה – מחוז מרכז מיום 20.9.2023, שביטלה את דרישת תשלום היטל השבחה ששלחה המערערת למשיבה.
לדרישה צורפה שומת השבחה של השמאי עמיר אהרוני לפיה שומת היטל השבחה בגין מימוש חלקי (מצב קיים) היא 9,450,0000 ₪ והשומה בגין מימוש מלא (ניצול מלוא זכויות הבניה) היא 14,225,000 ₪.
לא היתרחש ארוע מס שיכול לשמש כבסיס לחיוב בהיטל השבחה; ההיתרים שנתנו להקמת המתקנים אינם היתרים לשימוש חורג המוגבלים בזמן אלא היתרי בניה בקרקע חקלאית.
הגדרת שימוש חורג בקרקע או בבניין בחוק התיכנון והבניה היא "שימוש למטרה שלא הותרה "לפי כל תכנית או תקנה אחרת שלפי חוק זה החלות על הקרקע או הבניין או לפי היתר על-פי כל חוק הדן בתכנון ובניה". בעיניינו לא ניתן לקבל את עמדת המערערת כאילו  המשיבה הפכה למי שמשתמשת שימוש שאינו חוקי במכלים שהוקמו כדין, כאשר היתר הבניה לא בוטל וכאשר השמוש מותר על פי הוראות סעיף 10.4(3)(א) בתכנית המתאר.
...
לאור כל האמור צדקה ועדת הערר עת קבעה כי "בשלב הזה תש"ן עוד לא פגשה את ההתעשרות שלה, שכן טרם מכרה את הקרקע ועדיין לא נתבקש היתר ולכן לעת הזו לא היה מקום לחייבה". מכל הטעמים שפרטתי לעיל, טרם התגבש בעניינה של המשיבה אירוע של מימוש זכויות.
אשר לדרישת המערערת לתשלום דמי השבחה בגין השימוש עד למועד אישור התכנית-כאמור אני סבורה כי השימוש שעשתה המשיבה לפני אישור תת"ל 83 אינו שימוש חורג.
סוף דבר: הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו