מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על ביטול עיקול בגין חובות ארנונה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ: ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ע' מאור) בפש"ר 3049/09 מיום 11.8.2020 בה הורה על ביטול הליך עיקול שנקטה המערערת (להלן גם: הערייה) בגין חובות ארנונה שיצר משיב 3 (להלן: החייב) כלפיה.
...
לסיכום אפוא, גם אם נתונה האפשרות בידי נושה בחוב שאינו בר-תביעה לנקיטת הליך משפטי נגד חייב, אין מקום לנקיטת הליכי גבייה על נכסי החייב – המוקנים על פי פקודת פשיטת הרגל לנאמן – מבלי שניתן אישורו של בית משפט כי ניתן לגבות את החוב מנכסים עודפים.
בסעיף 29 לחוק נקבע ביחס לתאגיד כי: לא יהיה ניתן לפתוח או להמשיך כל הליך משפטי נגד התאגיד, אלא באישור בית המשפט שנתן את הצו לפתיחת הליכים; אישור כאמור יינתן אם מצא בית המשפט כי מתקיימים טעמים מיוחדים שיירשמו, הנוגעים לטבעו או מורכבותו של ההליך המשפטי או לניהולו היעיל, שבשלהם ראוי לנהל את ההליך המשפטי בנפרד מהליכי חדלות הפירעון.
ויצוין בשולי הדברים, כי סוגיית ההתיישנות קיבלה מענה מפורש במסגרת חוק חדלות פירעון – משנקבע בסעיף 32 שבו כי "התקופה שבה הוקפאו הליכים לפי פרק זה לא תבוא במניין התקופות הקבועות לפי חוק ההתיישנות, התשי"ח-1958". לאור כל האמור לעיל, שעה שהעיקול הוטל מבלי שהעירייה ביקשה את אישור בית המשפט, אכן היה מקום לבטלו.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 28.6.2022 הוגשה הבקשה דנן, בה נטען כי לאחר מתן פסק הדין, ביום 17.5.2022, קיבלה המבקשת דרישת תשלום על סך כ-1.3 מיליון ₪ בגין חובות ארנונה.
בסיכומו של דבר, המבקשת עותרת למתן שלושה סעדים זמניים בעירעור: צו עשה המורה על ביטול העיקול שהטילה המשיבה על חשבונותיה; צו עשה המורה למשיבה לפרוס את חובה של המבקשת ל-60 תשלומים שוים; וצו הצהרתי לפיו המשיבה תמנע מנקיטת הליכי אכיפה או גבייה עד להכרעה בעירעור.
אשר למאזן הנוחות, נטען כי הותרת העיקול על כנו עלולה להביא "לפגיעה בלתי הפיכה במבקשת ולפיטורי עובדיה". המבקשת צירפה לבקשתה מיסמך שכותרתו "חוות דעת כלכלית" ובו נטען כי המבקשת "לא מסוגלת להמשיך ולהתנהל תזרימית תוך כדי עיקול בסך של מיליון ₪ על חשבונותיה". כן נטען כי עיכוב בגביית החוב "לא יפגע פגיעה אנושה במשיבה". לגישתה של המבקשת סכויי העירעור גבוהים וזאת בשל כך שלטענתה פסק דינו של בית המשפט המחוזי מנוגד להלכה שקבע בית משפט זה ביחס לחיוב בארנונה עת הופעלה זכות עכבון.
...
מנגד, המשיבה טוענת כי דין הבקשה להידחות משסיכויי הערעור אינם נחזים להיות גבוהים ומשמאזן הנוחות אינו נוטה לטובת המבקשת.
עם זאת, לא שוכנעתי כי אלה הם פני הדברים.
דין טענתה של המבקשת בדבר מצבה הכלכלי כטעם למתן הסעדים המבוקשים להידחות.
סוף דבר, הבקשה נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בדיון שהתקיים ביום 21.12.2022 הוברר, כי בגין הנכס ניתנה הנחת קורונה וכי החוב בגינו הוגשה התביעה הוא חוב ארנונה עבור יוני 2020 וחלק מחודש יולי 2020.
בכל מקרה ולאחר שהתברר כי המערער מעוניין לבטל עיקול שהוטל, הודיע הנתבע כי הוא ישלם את הקרן בכל מקרה כדי שיתבטל העיקול.
אין זה מתפקידה של הערייה "לרדוף" אחרי המערער על מנת שהוא ישלם את חובו.
...
התנהלות המערער היא כפי שקבע בית משפט קמא בבחינת "שגר ושכח". ה) החוב בתיק ההוצל"פ ובהתאם לפסק הדין שולם על ידי המערער ביום 30.4.2023 לאחר שהוגש ערעור וחודשו הליכי הוצל"פ. לאחר עיון בטענות הצדדים הגעתי למסקנה ולפיה דין הערעור להידחות מהנימוקים כדלקמן: א) באשר לטענות המערער בנוגע להיעדר מסירה כדין: כיוון שהעירייה איננה המערערת כאן, אינני נדרשת לטענותיה ולפיהן המסירות היו כדין אלא נצמדת לקביעת בית משפט קמא לפיה המסירות של מכתב ההתראה והאזהרה לא נעשו כדין.
וכן נקבע בסעיף 18: "אם כך, נמצאנו למדים כי המקרה היחיד שבו תיפסק חבותו של המחזיק הרשום אף שלא מסר הודעה כפי שנדרש על-פי חוק, הוא כאשר הגורם הממונה על רישום וגביית הארנונה – ידע בפועל על השינוי בזהות המחזיק, גם ללא מסירת הודעה כאמור. חריג זה תואם לתכלית סעיפי החדילה, שכן הוא אינו מטיל על הרשות כל חובה יתרה, וחל רק במקרים בהם הגורם הרלבנטי התוודע לשינוי – גם אם לא בהודעה רשמית". נקבע כי עד אשר מוגשת הודעת החדילה ימשיך לשאת בחוב הארנונה המחזיק הרשום, אלא אם כן מחלקת הארנונה ידעה בפועל על השינוי ואז רואים את המחזיק בפועל כ"מודיע קונסטרוקטיבי" (סעיף 19).
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, נדחה הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

עוד הובהר בהנחיה: "אם הוגשו השגה או ערעור רק ביחס לחלק מן החוב, כך שחלקו אינו שנוי במחלוקת, רשאית הרשות לנקוט הליכי גביה ביחס לאותו חלק של החוב שאינו שנוי במחלוקת, ואין היא חייבת להמתין עד להכרעה בהשגה או בעירעור על החלק השני של החוב.". עוד נאמר בהנחיה כי יש נסיבות חריגות בהן רשות תוכל לפתוח בהליכי גבייה גם לאחר שחלפה תקופת השהוי.
חזוק למסקנה זו ניתן בפסק דינו של בית המשפט המחוזי בעת"מ 37911-12-19 ריטרסקי נ' עריית פתח תקווה (3.8.2020)), בעיניין עתירת התובע לביטול עיקול שהוטל עליו בגין חוב הארנונה לשנים 2016-2017.
...
מר חנגל חתום על מזכר מיום 5.12.2016 בו כתב בכתב יד: "עיכוב הליכים עד 31.1.2017". מר חנגל חתום על מזכר נוסף מתאריך 29.1.2017 בו כתב בכתב יד: "מאחר ומר ריטרסקי דוד מתכוון להגיש השגה לשנת 2017 וגם לשנת 2016 (שנת 2016 הנה עיכוב הליכים בניסיון להגיע לסיכום) נעכב הליכים ל 90 ימים, המועד הקבוע בחוק להגשת השגות.". ביום 13.3.2017 התובע הגיש השגות בכתב על חיובי הארנונה לשנים 2016-2017.
סוף דבר אין צריך לומר כי חובה על הרשות המקומית להפעיל את סמכויותיה על פי דין לגביית חובות בזהירות ותוך הקפדה על זכויות התושב או הנישום.
התביעה נדחית.
התובע ישלם לכל אחת מהנתבעות הוצאות משפט בסך של 20,000 ש"ח. המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפנַיי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים (כב' הרשם הבכיר יגאל ברק-עופר), במסגרת איחוד 3 תביעות – ת"ק 34672-02-22; ת"ק 40915-02-22; ת"ק 16513-05-22 (להלן: "התביעות") – בגדריו נדחו התביעות במלואן ואף חויבו המבקשים בהוצאות לטובת המשיבה, בסך כולל של 4,500 ₪ (להלן: "פס"ד קמא"; "בית משפט קמא").
לימים, המבקשים ביקשו למכור את הדירה, אולם גילו להפתעתם כי על הדירה הוטלו עיקולים שנרשמו בלישכת רישום המקרקעין בירושלים (להלן: "העיקולים") על ידי עריית ירושלים – לאחר מות הורי המבקשים, בשל חוב ישן שלא שולם בגין ארנונה; מעת שנודע למבקשים על החוב פעלו לסלקו ואכן פרעו את מלוא החוב; מעת שכך, התחייבה המשיבה כי תסיר את העיקולים על הדירה, בלישכת רישום המקרקעין ובכך תסלל הדרך למכירת הדירה.
ביום 2 ביולי 2015, נימסרה למבקשים הודעה בכתב על ביטול ההסכם (להלן: "הודעת הביטול"); במסגרתה נומקה הודעת הביטול – החל מהואיל השני – בזו הלשון: "והואיל: וביום 22.6.15 ביקש הקונה לבטל את הסכם המכר, והמוכר נעתר לו בכך, והואיל: ועד למועד זה שולמה חלק מן התמורה בגין הסכם זה למוכר; והואיל: והקונה מצהיר בזאת כי הוא המחה את מלוא הזכויות שהיו לו כתוצאה מהתשלומים ששילם למוכר בגין הדירה עד למועד ביטול הסכם המכר ביום 22.6.15, לקונים החדשים של הדירה, בני הזוג (...) פלברבאום (...)". ביום 22 ביוני 2015 נחתם הסכם מכר דירה שלישי בו התמורה הועמדה על סך של 1,730,000 ₪ - אך עיקולים על הדירה לא היו כלל ועיקר – כפי הנאמר בהואיל השני: "והואיל: והמוכר מצהיר שהדירה נקיה מכל חוב, שיעבוד, משכנתא, עיקול וזכות צד ג'.". אולם, למרות האמור לעיל, הצליחו המבקשים למכור את הדירה לקונה אחר (להלן: "הקונה השלישי"), אלא שהתמורה בפועל שהוסכם עם הקונה השלישי, הייתה נמוכה בסך של 70,000 ₪ מהתמורה המקורית (להלן: "התמורה בפועל") – לטענת המבקשים ההפחתה במחיר הדירה, נעשתה כתוצאה מהטלת העיקולים שלא כדין על ידי הערייה וממחדלה בהסרתם (להלן: "הנזק"), שכן הקונה הראשון לבסוף לא הסכים לבצע עסקה בשל העיקולים שרבצו על הדירה.
...
ביום 2 ביולי 2015, נמסרה למבקשים הודעה בכתב על ביטול ההסכם (להלן: "הודעת הביטול"); במסגרתה נומקה הודעת הביטול – החל מהואיל השני – בזו הלשון: "והואיל: וביום 22.6.15 ביקש הקונה לבטל את הסכם המכר, והמוכר נעתר לו בכך, והואיל: ועד למועד זה שולמה חלק מן התמורה בגין הסכם זה למוכר; והואיל: והקונה מצהיר בזאת כי הוא המחה את מלוא הזכויות שהיו לו כתוצאה מהתשלומים ששילם למוכר בגין הדירה עד למועד ביטול הסכם המכר ביום 22.6.15, לקונים החדשים של הדירה, בני הזוג (...) פלברבאום (...)". ביום 22 ביוני 2015 נחתם הסכם מכר דירה שלישי בו התמורה הועמדה על סך של 1,730,000 ₪ - אך עיקולים על הדירה לא היו כלל ועיקר – כפי הנאמר בהואיל השני: "והואיל: והמוכר מצהיר שהדירה נקיה מכל חוב, שעבוד, משכנתא, עיקול וזכות צד ג'.". אולם, למרות האמור לעיל, הצליחו המבקשים למכור את הדירה לקונה אחר (להלן: "הקונה השלישי"), אלא שהתמורה בפועל שהוסכם עם הקונה השלישי, הייתה נמוכה בסך של 70,000 ₪ מהתמורה המקורית (להלן: "התמורה בפועל") – לטענת המבקשים ההפחתה במחיר הדירה, נעשתה כתוצאה מהטלת העיקולים שלא כדין על ידי העירייה וממחדלה בהסרתם (להלן: "הנזק"), שכן הקונה הראשון לבסוף לא הסכים לבצע עסקה בשל העיקולים שרבצו על הדירה.
תוצאת פסק הדין הנ"ל נסמכו על הקביעות כדלהלן: העיקול שהוטל על חלקו של האב המנוח ז"ל בדירה, היה שלא כדין, שכן האב נפטר כאמור קודם הטלת העיקול (שהוטל ביום 4.10.11 ); העיקול שהוטל על חלקה של האם המנוחה ז"ל בדירה, היה כדין, שכן העיקול הוטל עוד בחייה (הכוונה לעיקול הנ"ל, משנת 2011); חלה התיישנות על העיקולים, שכן התביעות בבית המשפט קמא הוגשו לאחר יותר מ-7 שנים ממועד הטלת העיקולים על הדירה – העיקולים הוטלו בשנים 2011 ו-2014, ואילו התביעה הוגשה לבית משפט קמא, לראשונה בפברואר 2022; ההתיישנות אינה חלה, כטענת המבקשים, החל ממועד מתן החלטת רשמת ההוצל"פ – הכוונה להחלטת כב' הרשמת מרים דרמוני יזדי, מיום 28 באפריל 2019, לפיה הליכי ההוצל"פ מבוטלים, אלא מיום הטלתם; הטלת העיקול על הדירה, מעת שלא רשום על שמם של המבקשים, אינו מהווה לשון הרע, שכן עיקול בנסיבות העניין דנא, אינו מביא לידי ביזיון אדם כאילו אינו עומד בתשלומיו וכי מצבו הכלכלי אינו שפיר; בדבר הנזק הכלכלי שנגרם כתוצאה מן העיקולים, המבקשים אינם זכאים לפיצוי הן מחמת התיישנות והן מחמת הקביעה לעיל כי חלק מן העיקולים הוטלו כדין; למבקשים קיים אשם תורם בשיעור של 50% – שכן, לא טרחו ולא וידאו כי רישום העיקול הוסר; המבקשים לא פעלו להקטנת הנזק –שכן, היו יכולים למנוע את הנזק בכך שהיו מקדימים לפרוע את חובות הארנונה שרבצו על הנכס; בית המשפט קמא קיבל את טענת המשיבה כי לאחר ביטול העסקה עם הקונה השני (מר וגב' פוגל), התקשרו המבקשים בהסכם מכירה שהתגבש ולפיכך לא נגרם להם כל נזק, שכן הדירה נמכרה באותו מחיר בו ננקב בהסכם עם ה"ה פוגל; כמו כן, בית משפט קמא קבע כי: "מדובר, בסופו של דבר, בעניין טכני, שניתן היה לתקנו בנקל, כפי שאכן נעשה."; עוד קבע בית משפט קמא כי: "ההסכם מראש העניק להם (לקונה – א"ד) את הזכות להתעכב בביצוע התשלומים במקרה של אי הסרת רישום העיקול."; זאת ועוד, בית המשפט קמא לא קיבל את עדותו של מר פוגל: "לפיה ההתנצלות של התובע (המבקש 1 – א"ד) גרמה לחוסר אמון מוגבר."; לבסוף, סייג בית משפט קמא את גרימת הנזק, בכך שלמבקשים הייתה דרך למנוע את הנזק הנטען - שכן: "הייתה להם זכות לאכוף את ההסכם על הרוכשים."; לאור האמור, בית משפט קמא אף דחה את טענת המבקשים לעוגמת נפש.
סוף דבר על המשיבה לשלם למבקשים מחצית משכר הטרחה ששולם על ידם (8,500 ₪) דהיינו, 4,250 ₪.
כמו כן, הגעתי לכלל מסקנה כי למבקשים נגרמה עוגמת נפש, ולפיכך, בגין רכיב זה תשלם המשיבה למבקשים סך כולל של 3,000 ₪.
נוסף על האמור לעיל, אני מורה על ביטול ההוצאות שנפסקו לטובת המשיבה בסך כולל של 4,500 ₪, בפס"ד קמא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו