השופטת סיגל דוידוב-מוטולה
לפנינו שני ערעורים על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (סגן הנשיאה (כתוארו אז) שמואל טננבוים ונציגי הציבור מר משה כהנא ומר יגאל סעדיה; תע"א 2151/08), שבו התקבלה תביעת המשיב ונקבע כי מכוח הסכם הרציפות שהוחל עליו, ויש לתת לו תוקף מלא גם לאחר שנויי החקיקה וכניסתו לתוקף של התקנון האחיד, הוא זכאי לקבל מהמדינה - מעסיקתו האחרונה - פנסיה בגין פרישתו מחמת מצב רפואי לפי הכללים הנהוגים אצלה, וזאת גם בגין תקופת העבודה בה בוטח ב"מבטחים מוסד לביטוח סוצאלי של העובדים בע"מ" (להלן: מבטחים או הקרן).
בהתאם, הסכם הרציפות לא נועד לשפר את מצבו של עמית זה או אחר לעומת מצבם של שאר העמיתים בקרן, אלא נועד למנוע תוצאות שליליות בעת עזיבת הקרן או הקפאת זכויות בה, בעטיה של עזיבת מקום העבודה ומעבר למקום עבודה אחר ומבטח פנסיוני אחר.
אף אין זה נכון כי פרשנות המדינה משמעה ביטולו של סעיף 22 להסכם הרציפות, שכן "לולא סעיף 22 להסכם הרציפות לא היה זכאי גימלאי הפורש מחמת נכות משירות המדינה לקבל כל סכום מהקרן, בה הוא אינו עמית פעיל עוד". יש לקבוע לפיכך כי סעיף 22 נועד לאפשר הישתתפות של הקרן בקיצבת הנכות, אך זאת רק במקרים בהם זכאי הגימלאי לקיצבת הנכות גם לפי תקנון הקרן.
המדינה מבקשת לפיכך כי נקבע "כי כל עוד ועדה רפואית לא קבעה, בהתאם לתקנון מבטחים, כי המשיב 1 זכאי לקיצבת נכות, זכאי המשיב 1 לקיצבה מהמדינה בלבד ובגין התקופה בה היה מבוטח במדינה ולא בקרן הפנסיה". המדינה הבהירה כי אינה מערערת על קביעתו הנוספת של בית הדין האיזורי, לפיה חישוב חלקה של מבטחים - ככל שיידחו הערעורים - יתבצע לפי דרך החישוב שנקבעה בבג"צ קוריצקי.
...
נניח לשם הדוגמא כי מבטחים הייתה בודקת את המשיב ומגיעה למסקנה כי הוא נכה בשיעור 50%.
אלא שלטעמנו עולה מבג"צ קוריצקי מסקנה הפוכה - ככל שאין אפשרות ליישב את הוראות ההסכם עם הוראות התקנון, ונוכח קביעת בית המשפט העליון לפיה אין מדובר בהסכם לבר-תקנוני אלא ב"דין מיוחד" ותקף, יש להמשיך וליישם את הסכם הרציפות כפי שיושם מאז כריתתו בשנת 1973.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, הן ערעורה של המדינה והן ערעורה של מבטחים נדחים.