מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על אישור תכנית פינוי בינוי למרות התנגדות בעלים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהקשר זה נקבע על ידי בית המשפט העליון בפיסקה 24 לפסק הדין כי: " הינה, בעיניי, לשון סעיף 72(א) לחוק המקרקעין מלמדת - בצורה חד-משמעית - על הענקת סמכות ייחודית למפקח לידון בכל סיכסוך בין בעלי דירות בבית משותף, בדבר זכויותיהם או חובותיהם, הנובע מחוק החיזוק. אין בלשונו של סעיף 5 לחוק החיזוק כדי לסתור מסקנה זו. למען הסדר הטוב יובהר, כי סעיף 5(ד) אינו עוסק בעינייני סמכות ולכן אין בו כדי לתמוך בטענות המערערים בעירעור זה (להבדיל - אולי, ובלי לקבוע מסמרות - בשאלה המהותית העולה מתביעתם, דהיינו, למי שייכות זכויות הבעלות בדירות החדשות שתיבנינה, אם תיבנינה, בבניין)." וכן, בהמשך בסעיף 28 לפסק הדין: "לסיכום, סמכותו העניינית של המפקח קבועה בסעיף 72(א) לחוק המקרקעין, והיא חלה על כל סיכסוך הנוגע לזכויות וחובות של בעלי דירות בבית המשותף לפי חוק החיזוק. משתובענת המערערים נוגעת לזכויות ביחס לדירות שתיבנינה, אם תיבנינה, מכוח תמ"א 38 ובהתאם להוראות חוק החיזוק, הרי שהמפקח מוסמך לידון בה." קביעה דומה קבע בית המשפט העליון גם ברע"א 1002/14 שומרוני נ' קופמן (9.7.2014) (להלן: "פסק הדין בעיניין שומרוני") וכן, הוסיף וקבע כי סמכותו של המפקח על רישום המקרקעין לא נסבה רק על אישור עבודות החיזוק, אלא היא משתרעת גם על אישור של אופן ביצוע העבודה.
עוד הוסיף בית המשפט העליון בעיניין שומרוני התוויות כדלקמן למפקח הדן באישור הסכם תמ"א: "אשר על כן, בבואו לבחון בקשה לאשר הסכם, חרף היתנגדות של מיעוט מקרב הדיירים, עליו להקדים ולבחון את מכלול נסיבות העניין, ובכלל זה לתת דעתו לשאלות הבאות: האם הוצג טעם להתנגדות (או שמא ההיתנגדות היא בעלת אופי "עיקרוני" ללא הנמקה)? האם במישור האובייקטיבי התוכנית עתידה להיטיב את מצב כלל הדיירים בבניין? האם התוכנית פוגעת באופן מהותי בזכויותיו של המיעוט? האם היא התקבלה בחוסר תום לב או בנגוד עניינים? האם הוצגה תוכנית חלופית קונקרטית והאם גלומים בזו יתרונות שאין בהסכם שהוצג לאישור? האם נשמר השויון בין הדיירים? המדובר ברשימת שיקולים לא ממצה וכמובן שעל המפקח לשקול את התוכנית שמוגשת לאישורו בהתאם למכלול נסיבות העניין.
זאת הן לאור קיומו של הסדר ספציפי בחוק החיזוק והן הואיל וממילא על פניו, במקרה דנן לא מתקיימים באשר לפרויקט תנאי תחולת חוק פינוי בינוי, באשר לא נטען כי מדובר במיתחם אשר הוכרז כמתחם פינוי בינוי לפי סעיף 14 לחוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והעיסקה אינה עסקה להריסה והקמת בית משותף בהתאם לתכנית פינוי בינוי כהגדרתה בחוק זה. יחד עם זאת, אינני נידרשת לקביעת מסמרות בהקשר לכך הואיל וממילא לטעמי, בדומה למתווה הקבוע בחוק החיזוק, גם המתוה העולה מחוק פינוי בינוי מלמד על קיומן של יריבות ועילת תביעת, בשלב הטרום חוזי, בין בעלי הדירות לבין עצמם ולא בינם לבין היזם.
...
אקדים אחרית לראשית - לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, נחה דעתי כי יש להורות על סילוק התביעה לפני על הסף, מפאת העדר עילה וכי ממילא, בנסיבות נשוא הדיון, יש להורות על התלייתה עד לסיום ההליך לפני המפקחת על רישום המקרקעין.
הנני סבורה כי יישום ההתוויות הנורמטיביות על המקרה דנן, יש בו כדי לתמוך במסקנתי ולפיה דין התביעה סילוק על הסף מפאת העדר עילה.
אשר לכך, אפתח ואבהיר כי קביעתי זו – בדבר העדר עילה - אינה נובעת מהכרעה בשאלה האם חלות בהקשר לתובעת הוראות תיקון 6 לחוק פינוי בינוי אם לאו, אלא שלטעמי – דין התביעה סילוק על הסף הואיל ואין לתובעת עילת תביעה, היוצרת יריבות בינה לבין היזם, בשלב זה של ההתקשרות - קרי בשלב הטרום חוזי.
סוף דבר; לאור כל האמור והמפורט הנני מורה על מחיקת התביעה.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה המבקשים הגישו ביום 27.5.20 בקשה להארכת מועד להגשת בר"ע וביום 2.7 הגישו בקשה לביטול פסק בוררות, הוא נספח א' לבקשה, ובקשת רשות ערעור על חלק מפסק הבורר עו"ד צבי שטיין מיום 4.5.20, בגדריו חויבו בתשלום סך של 896,088 ₪ ובהוצאות ושכ"ט לטובת המשיבים.
בפועל שילמה כ- 1.8 מיליון ₪ לחלק מהבעלים שדירותיהם היו תפוסות לצורך פינוי פולשים ודיירת מוגנת, ועוד כהנה וכהנה תשלומים במאות אלפי שקלים, אם לא למעלה מכך.
המשיבים הלינו על פעולות שונות שהמבקשת עשתה תוך היתעלמה מהוראות החוזה, כגון הגשה בקשה להיתר לבנות 16 דירות, חרף היתנגדותם של המשיבים לתכניות, הגשת תכניות בלי אישור המשיבים וללא חתימתם על התכניות, והריסת הבניין בלי אישור המשיבים ואפילו ללא ידיעתם, ובמהלך הבניה הגישו תכניות שינויים בלי אישור המשיבים.
מפאת חשיבות ניסוח הסעיף נשוא המחלוקת בין הצדדים להלן יובא תוכן סעיף 12.12 לחוזה שקובע כך "מוסכם בזה, כי אם יתקבלו אחוזי בנייה נוספים ו/או זכויות בנייה נוספות ו/או הקלות בנייה אשר יאפשרו בנייה בחלקה של למעלה מ- 12 דירות (להלן: "תוספת בנייה"), הקבלן ישלם ליחידי הבעלים (לפי חלקם היחסי בממכר), מתוך כלל שווי תוספת הבנייה, סכום כולל השווה לשעור (אחוז) החלקים שמהוה הממכר מכלל החלקה (קרי- לפי שיעור הקומבינאציה), כפי שייקבע על ידי השמאי (להלן: "תוספת התמורה").
...
לבסוף המומחה הגיע למסקנה שעל אף שנקבע שארבע דירות התוספת לא יחולקו באופן מסוים כפי שחולקו 12 דירות המקור, הצדדים הסכימו על תשלום שווין כבנויות.
אין במסקנה זו ובפסק בכללותו כדי להצדיק התערבות במסגרת בקשה לביטול פסק בורר.
סוף דבר לכן, בימ"ש דוחה הבקשה לביטול פסק הבורר.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 2.10.2019 החליטה הוותמ"ל לאשר את התכנית, לאחר שדנה בהמלצת ועדת המשנה להתנגדויות, והודעה על אישור התכנית פורסמה, בין היתר, במספר עיתונים ובאתר מינהל התיכנון.
נקבע כי לנוכח האמור, השהוי האובייקטיבי "כבד במיוחד". בנוגע להיבט הסובייקטיבי של השהוי, בית המשפט נידרש לטענת היזמים בתגובתם לעתירה, שלפיה טענת המערערת 1 כי נודע לה על אישור התכנית רק עם הגשת תביעת הפינוי נגדה בפברואר 2021 – היא טענה כוזבת.
בית המשפט הוסיף כי מאחר שתכנית תקפה היא בעלת מעמד של חיקוק, הרי שעתירה נגדה היא בבחינת תקיפת "מעשה עשוי"; כי היה על המערערים לצרף כמשיבים לעתירה את בעלי הזכויות בשטח התכנית שדירותיהם מיועדות לפינוי ובינוי, לנוכח העניין שיש להם בקידומה; וכי יש לדחות את העתירה על הסף גם מטעמים אלה.
בית המשפט קבע כי חרף הוראות אלו, במקרה דנן שלושת השלטים הוצבו בתחום התכנית, וכי השלטים לא הוצבו בחזית מבנה ציבור ראשי או מבנה מסחרי.
...
יחד עם זאת, בית המשפט שם קבע כי אין מדובר בהפקדת תכנית שלא פורסמה כלל, אלא בפגמים מסוימים שנפלו באופן הפרסום, ביחס לאחד מאמצעי הפרסום; כי עוצמתם של פגמים אלו אינה מצדיקה "בשום פנים ואופן את התוצאה מרחיקת הלכת שאליה חותרים המערערים קרי – ביטול התכניות"; וכי מסקנה זו תקפה ביתר שאת לנוכח חוסר ניקיון הכפיים של המערערים שם, שלא גילו עובדה מהותית לבית המשפט, ולנוכח השיהוי שבו לקתה העתירה.
סוף דבר לנוכח האמור לעיל, לא נמצאה עילה להתערבותנו בפסק דינו של בית משפט קמא.
לפיכך, כדי לאפשר לצדדים הנוגעים בדבר זמן התארגנות בהקשר זה, ראיתי להותיר על כנו את הצו הארעי הזמני שניתן בהחלטתי מיום 18.11.2021, למשך 45 יום ממועד מתן פסק דין זה. אשר על כן, הערעור נדחה, וממילא מתייתרת הבקשה למתן סעד זמני לתקופת הערעור.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט י' עמית: ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופט י' פרגו) בת"א 52856-10-19 מיום 7.2.2021, במסגרתו נדחו התנגדויותיו של המערער לתכנית פינוי בינוי ואושרה ההיתקשרות בעיסקה חרף סרובו.
להתרשמותו של בית המשפט, "מדובר באחד הפרויקטים היפים של פינוי בינוי [...] זהו גם אחד הפרויקטים בו זוכים בעלי הדירות לתמורה גבוהה מאוד [...] מהראיות שהוצגו בפני למדתי, שזו התמורה הגבוהה והטובה ביותר שהוצעה לבעלי הדירות". על כן, בית המשפט דחה את התנגדויותיו של המערער והסמיך את ב"כ המשיבים לחתום בשמו על כל מיסמך הדרוש לקיום ההסכם מכוח סמכותו לפי סעיף 2(א)(2) לחוק פינוי ובינוי (עדוד מיזמי פינוי ובינוי), התשס"ו-2006.
...
אקדים ואומר כי דין הערעור להידחות על הסף לפי [תקנה 138(א)(1)] ל[תקנות]סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018.
לנוכח כל האמור ובהתחשב בהליכים שכבר נוהלו, איני סבור כי יש לערעור דנן סיכוי להתקבל.
אשר על כן, הערעור נדחה בלא צורך בתשובה, וממילא מתייתרת ההכרעה בבקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין שהוגשה לצידו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בית משפט קמא קבע כי מאחר שהמדינה רשומה כבעלת המקרקעין, הנטל על המערערים להוכיח כי אין מקום להעתר לתביעות הפינוי.
שלישית, אף אם יימצא לומר כי רמ"י הייתה מודעת לכלל נסיבות ההחזקה, וחרף זאת לא פעלה לפינוי המערערים ובני משפחותיהם, אין בכך כדי מקרה חריג ונדיר המצדיק לקבוע כי למערערים ניתנה רשות להחזיק במקרקעין.
המערערים היו יכולים להשיג על אישור התכנית המחוזית להקמת השכונה כחלק מהעיר דימונה, אך לא פורט כי עשו כן. אף אם היה מקום לבחון את השיקולים התכנוניים במסגרת התביעות דנא, הרי המומחית מטעם המערערים הודתה כי אין אפשרות שהמערערים יישארו במקומם, וכי יהיה עליהם להעתיק מקום מושבם בהתאם למצב התיכנוני המיועד.
משכך, לא ברור כיצד המתנה לתכנית המפורטת תוכל לסייע בידי המערערים לקבל מגרשים רבים לבנייה ללא מיכרז, בלא שהמערערים הצביעו על מקור נורמאטיבי המעניק סמכות לעשות כן. בשולי פרק זה ייאמר כי בכך טרם נתתי דעתי לשאלה האם המערערים הם בעלי מעמד להגיש התנגדויות לתכנית בהתאם להוראת סעיף 100 לחוק התיכנון והבניה.
...
סעיף 100 מונה את רשימת הזכאים להגיש התנגדות לתכנית, ולענייננו רלוונטית הדרישה של "כל מעונין בקרקע, בבניין או בכל פרט תכנוני אחר הרואה את עצמו נפגע על ידי תכנית מתאר מחוזית או מקומית או תכנית מפורטת שהופקדו...". באיזון שבין האינטרס הגלום בצורך לאפשר התנגדות לתכנית לבין האינטרס לקיים הליכי תכנון אפקטיביים לאישור תכנית, בא המחוקק לכלל מסקנה כי יש להקנות זכות התנגדות לתכנית ל"כל מעונין בקרקע.
אין אנו צריכים לחוות דעה ביריעה זו האם ניתן להרחיב את גבולות ההלכה לעבר המערערים, על יסוד טענתם כי מתקיימים בהם סממני היכר בדבר פגיעה בזכותם הפרטית או באינטרס אישי שלהם.
אף בדיון לפנינו טענה באת כוח המערערים, "...ולא מדובר על פיצוי כספי. אנו סבורים שבדומה להצעה של השופטת ברק-ארז שהפיצוי יכול להיות וצריך להיות בדמות השילוב של התושבים בהרחבה של העיר" (עמ' 3 לפרו' שו' 9-8).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו