זאת בדומה להילכת שמש שם נקבע שכאשר מבוטח מגיש ערעור על אי הפעלת תקנה 15, אין הועדה הרפואית לעררים מוסמכת להפעיל את סמכותה לפי תקנה 30, שכן נושא העירעור אינו מצריך בדיקה רפואית.
ברם אין האמור בהילכת שמש חל במקרה דנן, וזאת מאחר ששאלת ניכוי מצב קודם הנה שאלה רפואית, ועל כן קמה לועדה מלוא סמכותה מכוח תקנה 30 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז -1956 הקובעת כי "ועדה לעררים רשאית לאשר החלטת הועדה, לבטלה או לשנותה, בין שנתבקשה לעשות זאת ובין שלא נתבקשה, בין שהמערער הוא הנפגע ובין שהוא המוסד". בקשר להוראת התקנה נקבע, כי ועדה רפואית לעררים אינה כבולה לנוסח הערר שלפניה ועליה לבטא את ממצאיה אף בהעדר ערעור בנקודה זו או אחרת (בג"ץ 296/83 וייס נ' הועדה הרפואית לעררים על פי תקנות מס הכנסה, פד"א יב, 95; עב"ל 179/09 הלימי – המוסד לביטוח לאומי, מיום 7.4.10).
...
אנו סבורים כי יש לקבל את טענות המוסד לעניין סוגיית סמכותה של הוועדה הרפואית לעררים לדון בשיעור נכותו של מבוטח כאשר מוגש ערר בשאלת ניכוי מצב קודם בלבד.
כאמור לעיל, אף בנדון דנן הוועדה הרפואית לעררים לא הפחיתה למעשה את דרגת נכותם של המשיבים, וכך גם נשלחה למשיבים, אשר היו מיוצגים על ידי עו"ד בהליכים בפני הוועדה, הודעות מאת המוסד כי הוועדה הרפואית לעררים רשאית "לאשר את ההחלטה הקודמת, לבטלה, או לשנותה, לרבות הקטנת דרגת הנכות". בנסיבות אלו לא מצאנו כי נפל פגם משפטי בהחלטות הוועדה.
אשר על כן, לאור המפורט עד כה, נחה דעתנו כי יש להותיר את החלטות הוועדה הרפואית לעררים על כנן.
סוף דבר – ערעורי המוסד מתקבלים איפוא, פסקי הדין של בתי הדין האזוריים שניתנו בעניינם של המשיבים – מבוטלים, וקביעות הוועדה הרפואית לעררים עומדות בעינן.