"
בפסק הדין בדב"ע (ארצי) נה/0-127 יעקב קנטרוביץ- המוסד לביטוח לאומי פד"ע לא 584, 591 (1996) (להלן – עניין קנטרוביץ), דן בית הדין הארצי בשאלה אם מבוטח שועדה רפואית קבעה לו נכות רפואית בשיעור של בשיעור 95% ולאחר מכן קיבל נכות תפקודית בשיעור 100%, בועדה לקביעת אי כושר וכתוצאה מכך קיבל את מירב ההטבות שנכה כללי זכאי לקבל מכוח החוק בתחום הנכות הכללית, רשאי לערור לועדה הרפואית לעררים כדי להגדיל את דרגת הנכות ל-100% על מנת לזכות בהטבות שמחוץ לתחום הבטחון הסוצאלי.
בפסק דין אחר, בדב"ע (ארצי) נז/01-29 יהודה - המוסד לביטוח לאומי פד"ע לב 125 (1999) (להלן - עניין יהודה), בחן בית הדין הארצי את טענת המוסד לביטוח לאומי לפיה - ערעור של מבוטחת על החלטת הועדה הרפואית לעררים שעברה את הסף הרפואי לצורך קביעת דרגת אי כושר הוא ערעור תאורטי, וקבע:
"ערעור על ועדה רפואית לעררים לגיטימי גם כאשר המערער עובר את תנאי הסף. לא מדובר בעירעור תאורטי. זאת מחר והחלטת ועדה רפואית לעררים לעניין נכות כללית עשויה להיות רלוואנטית לעניינים אחרים הכלולים בפרק על נכות כללית, כגון לעניין זכאות לגמלת שירותים מיוחדים, שהם גימלה לפי אותו פרק הדן בנכות כללית".
אך יחד עם זאת, בבר"ע (ארצי) 48206-12-15 יגאל שלו - המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו) (3.1.16), קבעה סגנית הנשיא, כבוד השופטת ורדה וירט ליבנה, כי –
"למעלה מן הצורך נציין, כי על מנת לקבל פטור ממס הכנסה, על המבקש לפנות בהליך נפרד למוסד לביטוח לאומי, ופטור זה ואף דרגת הנכות לעניין זה אינם נקבעים על יד הועדה הרפואית בנכות כללית". (ההדגשה אינה במקור ת.ס.).
מנגד טענה התובעת בסיכומים כי בהתאם להוראות תקנה 2 ותקנה 6א' לתקנות, עומדת בפניה הזכות לבדיקה מחדש של שיעור הנכות הרפואית ואין בתקנות מיגבלה המונעת הגשת בקשה לבדיקה מחדש בשל "זכאות למירב ההטבות". על כן, שגה הנתבע כאשר דחה את תביעתה כאמור, מבלי לבדוק אותה, בנימוק כי היא "זכאית למירב ההטבות". "התובעת הבהירה היטב מדוע היא מעוניינת בהעלאת אחוזי הנכות: הן לצורך גמלת שירותים מיוחדים [סעיפים 10-13 לסיכומי התובעת], והן לצורך קבלת פנסיות נכות מלאה ופטור מתשלומי דמי ביטוח לאומי ומס בריאות מתוך כספי פנסיית הנכות [סעיף 15 לסיכומי התובעת]. (ראו סעיף 2 לתגובת התובעת לסיכומי הנתבע).
...
מן הכלל אל הפרט
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים ועיינו בכל המסמכים שבתיק ובשים לב כי ועדה רפואית לא התכנסה לדון בבקשת התובעת לבדיקה מחדש כאמור, אנו סבורים כי יש להיעתר לבקשת התובעת ולהביא את עניינה של התובעת לבדיקה מחדש בפני ועדה רפואית לעררים בתחומים: גניקולוגיה (עקב ניתוח הסרת שחלות), פסיכיאטריה (עקב החמרה) ואלרגיה, ולו כדי שתבחן מחדש את מצבה הרפואי והנפשי של התובעת.
אנו סבורים כטענת התובעת, כי החלטת הועדה הרפואית לעררים לעניין נכות כללית עשויה להיות רלוונטית לעניינים אחרים (ראו עניין יהודה) ועל כך חשיבותה.
סוף דבר:
התביעה מתקבלת.