ביום 26.4.2015 ניתן פסק הדין בבית המשפט העליון בעירעור על החלטת האישור (רע"א 4024/14) בו נקבע, כי אין לאשר תביעה נגזרת נגד הדירקטורים של אפריקה ישראל להשקעות בע"מ (להלן: "החברה") וכי התביעה הנגזרת נגד הנתבע – מר לב לבייב – תיתמקד בעילות של תרמית והפרת חובת אמונים שלא בתום לב.
עוד נזכיר, כי ביום 31.7.2017 ניתן פסק דינו של בית המשפט העליון בבקשת רשות ערעור שהגישה החברה (רע"א 729/17) על החלטתי מיום 21.12.2016 בבקשת החברה להכיר בזכותה לייצוג נפרד ועצמאי במסגרת התביעה הנגזרת שהוגשה בשמה (להלן: "רע"א 729/17").
לא די בנימוק הכללי של בא כוח התובע הנגזר כי לעורכי הדין של החברה יש "ידיעה אישית" בעניינים הנוגעים לדיון בתביעה, כאשר כל אחד מהם טיפל ב"מקטע כלשהוא של העסקה".
דיון
לאחר שעיינתי בבקשה, בתשובה לה ובתגובה לתשובה, להלן מסקנותיי;
כפי שקבעתי בהחלטה (מיום 2.1.2018) בבקשת התובעת (באמצעות התובע הנגזר) להמצאת כל המסמכים שיבהירו בברור נתיב הכסף שהוצא בגין "העסקה" מושא התביעה (בקשה מס' 108) ובבקשה להורות למשיבים להמציא לתובעת מסמכים והזמנתם לחקירה (בקשה מס' 115) ובדומה לבקשות קודמות (מס' 91, 75 – 76, 121), גם הבקשה שבפניי נוגעת למערכת היחסים בין התובעת – באמצעות התובע הנגזר, לבין החברה עצמה, לאחר שהתביעה אושרה כנגזרת.
בנוסף יש להאיר ואולי להעיר, שהחברה לא פעלה להביע את עמדתה בסמוך להגשת רשימת העדים (שהוגשה ביום 5.9.2017) אלא רק בסמוך לפני שלב שמיעת הראיות בתיק, ולאחר שבהחלטה מיום 12.12.2017 קבעתי כי:
"כפי שיובהר להלן, לאחר עיון ברשימת העדים, שעה שעל פניו עסקינן בעדים שאינם בשליטת התובעת (באמצעות התובע הנגזר) החלטתי להתיר את זימון העדים כמבוקש והשמעת עדותם בעל פה. בשלב זה, נראה כי העדויות יכולות להיות רלבאנטיות למקרה דנן ויש בהן כדי לשפוך אור על המחלוקות נשוא התביעה דנן ולסייע בחקר האמת, מה גם שהנתבע הותיר לשיקול דעת בית המשפט את ההכרעה בעיניין זימון אותם עדים (למעט העד האחרון מביניהם).".
בנוסף, כפי שנפסק ברע"א 729/17 (פסק דינו של כבוד השופט סולברג, פסקה 33): "התובע הנגזר עצמאי לחלוטין באשר לאופן ניהול התביעה, זכותו וחובתו למלא את תפקידו-זה בהתאם לשיקול דעתו הבלעדי... על כל פנים, בין אם פנה התובע הנגזר לחברה, בין אם לאו, החברה מצדה תהא רשאית להגיב לבקשתו של התובע הנגזר ולהשמיע את עמדתה לפני בית המשפט באופן עצמאי, ככל שהיא סבורה כי בקשתו של התובע הנגזר מקימה חשש בסבירות גבוהה וממשית לנזק חמור ובלתי הפיך לחברה, בצרוף תצהיר וראיות כאמור." (סעיף 33, ההדגשה הוספה – י.ש.).
ניתן להשוות את המקרה שבפניי למקרה בת"א (ת"א) 40404-03-16 שרון עצמון נ' אסם השקעות בע"מ (פורסם בנבו, 26.1.2018) בו דנה כבוד השופטת רות רונן, במסגרת תובענה ייצוגית, בשאלה האם בכלל קיים חיסיון עו"ד – לקוח, כאשר הלקוח הוא תאגיד ומי שמבקש לקבל את המידע הם בעלי מניות מיעוט בו והגיעה למסקנה (פסקה 79) כי:
"במקרה כזה, ספק האם קיימת הצדקה לקיומו של חיסיון. כאמור, הצידוקים המקובלים לקיומו של חיסיון עורך-דין – לקוח נוגעים לאפשרות של עורך-הדין לתת ללקוח ייעוץ משפטי הולם, ללא חשש של הלקוח מפני גילוי המידע אותו הוא מוסר לעורך הדין. ואולם, במקרה דנן – איזה חשש יכול היה להיות לחברי הועדה שמונו לצורך מיקסום הערך של העסקה? ביחס לאיזה סוג של מידע שהוחלף בין היועצים המשפטיים לבין חברי הועדה יש להגן מפני חשיפה כלפי בעלי-מניות המיעוט? יש לזכור כי בעלי-מניות המיעוט במקרה דנן אינם – לגישת המשיבים עצמם – "צד שכנגד" אלא הם עצמם מי שהועדה אמורה לדאוג לאינטרסים שלהם ולהגן עליהם, כאשר היועצים המשפטיים של הועדה אמורים אף הם להיות בלתי – תלויים.
...
לאור כל המקובץ לעיל, ובטרם החלו דיוני ההוכחות, איני סבור כי ניתן לקבוע כלל גורף בעניין זה ולפיכך, אם וככל שתעלה הסוגיה השייכת לאותה התייעצות פנימית, במהלך ניהול דיון ההוכחות ויתעורר הצורך להכריע בדבר מסמך ספציפי שלטענת החברה חל עליו חיסיון עו"ד - לקוח מהטעם שהוא הוחלף בין החברה לעורכי דינה בנוגע לאסטרטגיה של ניהול בקשת האישור – יוצג המסמך בפני בית משפט זה בלבד ותינתן החלטה ספציפית לגביו (ראה: תנ"ג (ת"א) 67844-12-14 שמואל בוקסר נ' גדעון משה לנגהולץ (פורסם בנבו, 17.1.2017)).
לפני סיום, אציין כי לאור כל האמור לעיל, יש לדחות את טענת החברה כי אין הצדקה לזמן את מבקרי הפנים לעדות היות ועבודתם חסויה וחוות דעתם בעניין ביקורת הפנים אינן קבילות לאור סעיף 10(א) לחוק הביקורת הפנימית, תשנ"ב – 1992.
סוף דבר
הבקשה שבנדון - נדחית.