המשיב נוקט עמדה הפוכה בכל אחד משני הענינים האלה ובית-המשפט המחוזי אישר את עמדתו ופסק שהפסדה של המערערת במפעל "חיסכון לפרדס" הוא הפסד הוני שאינו ניתן לניכוי או לקיזוז כנגד הרווחים, והפיצוי שקיבלה בקשר לשני הפרדסים הוא דוקא ריווח עסקי החייב במס הכנסה.
קשה לקבל את הטענה הזאת ברצינות, על-אף עדותו של מנהל המערערת בענין זה, אשר אמר:
"אנחנו החלטנו להישתתף במפעל פרדס חיסכון מהטעמים הבאים: קודם כל, מפני שאנחנו עוסקים בשטח זה, ושנית, גם מתוך פרסטיז'ה, כלומר, לא ייתכן שמפעל כזה יקום בלי שאנחנו נשתתף בו. הדבר הזה היה פוגע בנו אילו לא היינו משתתפים בו. הלקוחות הקיימים שלנו לא היו רואים בעין יפה שאנחנו נשאר מחוץ למסגרת של מפעל כזה, וחוץ מזה אחרי תום תקופת 5 השנים של החיסכון, הלקוחות החדשים לא היו מצטרפים אלינו; בודאי שהיה לנו אינטרס להוסיף לשורותינו לקוחות חדשים וגם מבין המשתתפים במפעל החיסכון הזה. זה אינטרס עסקי." בית-המשפט המחוזי לא התרשם ביותר מדברים אלה וקבע כי הסיבות העיקריות להצטרפותה של המערערת למפעל היו הצטרפותה של יכין-חקל בע"מ ורצונה לתת יד למפעל בעל ערך לאומי שניזום על-ידי הממשלה ושהממשלה היתה מעוניינת לשתף בו את הגופים הידועים ביותר במדינה בשטח הפרדסנות, כגורם המבטיח את ביצוע נטיעת הפרדסים במועדם המובטח.
הנסיבות שהביאו לזכיה זו הן אלו: המערערת קיבלה אופציה מרשות הפיתוח לרכישת שני פרדסים באשקלון שעובדו על-ידיה בשביל רשות הפיתוח על בטיס של שותפות בהכנסות ובהוצאות.
מחצית ההכנסות מעונה זו ממילא היו שייכות לה, והמחצית השניה שזכתה בה הסתכמה בסך האמור של 25,062 ל"י.
חושבני, כי בית-המשפט המחוזי נתפס לטעות כשהחליט שיש להפרד בין שני ההסדרים והוויתורים של המערערת ולראות בוויתור השני ויתור על זכות עיבוד, שאינו קשור עם הוויתור הקודם על זכות רכישת הפרדסים.
...
ואמנם התכנית נסתיימה בהפסד גדול, אך בסופו של דבר הוסכם כי חלקה של המערערת בהפסד זה, נוסף על חלקה בהון המניות, יהיה 50,000 ל"י.
עיקר טענתה של המערערת הוא, כי השתתפותה בחברת הדרי ישראל בע"מ נעשתה במהלך עסקיה הרגיל ולכן ניתן הפסדה בעסקה זו לניכוי או לקיזוז כנגד הכנסותיה.
קשה לקבל את הטענה הזאת ברצינות, על-אף עדותו של מנהל המערערת בענין זה, אשר אמר:
"אנחנו החלטנו להשתתף במפעל פרדס חסכון מהטעמים הבאים: קודם כל, מפני שאנחנו עוסקים בשטח זה, ושנית, גם מתוך פרסטיז'ה, כלומר, לא ייתכן שמפעל כזה יקום בלי שאנחנו נשתתף בו. הדבר הזה היה פוגע בנו אילו לא היינו משתתפים בו. הלקוחות הקיימים שלנו לא היו רואים בעין יפה שאנחנו נשאר מחוץ למסגרת של מיפעל כזה, וחוץ מזה אחרי תום תקופת 5 השנים של החסכון, הלקוחות החדשים לא היו מצטרפים אלינו; בוודאי שהיה לנו אינטרס להוסיף לשורותינו לקוחות חדשים וגם מבין המשתתפים במפעל החסכון הזה. זה אינטרס עסקי." בית-המשפט המחוזי לא התרשם ביותר מדברים אלה וקבע כי הסיבות העיקריות להצטרפותה של המערערת למפעל היו הצטרפותה של יכין-חקל בע"מ ורצונה לתת יד למפעל בעל ערך לאומי שניזום על-ידי הממשלה ושהממשלה היתה מעוניינת לשתף בו את הגופים הידועים ביותר במדינה בשטח הפרדסנות, כגורם המבטיח את ביצוע נטיעת הפרדסים במועדם המובטח.
המערערת מחתה והתרעמה על בך ובסופו של דבר הושג הסדר חדש שבו ויתרה המערערת אף על זכותה לעיבוד הפרדסים ולחלוקת הריווח בעונת 1960/61 תמורת מלוא ההכנסות מעונת 1959.
לפיכך, יש לדחות את הערעור בענין ההוצאה בסך 125,000 ל"י ולקבלו בענין הפיצויים בסך 25,062 ל"י, וכל צד ישא בהוצאותיו בערעור.