בפניי ערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר לפיצויים והיטל השבחה במחוז תל אביב מיום 4.8.2020 בערר חל/85009/16 (להלן, בהתאמה: "ההחלטה", "ועדת הערר" ו-"הערר").
המצב התיכנוני הקודם לעניין חישוב ההשבחה מעוגן בתכנית ח/310, במסגרתה נקבע יעוד המקרקעין לתעשייה, דרך ושצ"פ.
ביום 29.4.2012 אושרה בקשת המשיבה להיתר לבניית מחסן קרור אוטומאטי על המקרקעין בגובה של 23.5 מ', בנפח איחסון של כ-70,000 קו"ב. במצב הקודם ניתן היה להקים מבנה בגובה של 12 מ', בנפח איחסון של כ-35,000 קו"ב.
בעקבות מימוש הזכויות בדרך של היתר בנייה הוציאה המערערת למשיבה שומת היטל השבחה.
לא אכחד, אם היה מוכח בפניי כי ניתן היה לנצל את תוספת נפח האיחסון, אף אם באופן מופחת, מבלי להדרש למיתקן הרובוטי כלל – היה מקום לקבוע את היטל ההשבחה לפי שווי זה, שכן השווי נקבע לפי השמוש היעיל והטוב שמשיא את ערך הקרקע (וראו עמ"נ (מנהליים ת"א) 33020-06-20 אטבלישמנט נהל נ' ועדה מקומית לתיכנון ובניה תל אביב, פס' 25 (21.4.2021)).
...
ב-בר"מ 7255/17 הוועדה המקומית לתכנון ובניה תל אביב נ' בורשטיין (22.3.2021), שפורסם לאחר הגשת עיקרי הטיעון מטעם המערערת, נקבע כדלהלן:
"טענתה העיקרית של הועדה המקומית הייתה כי חובת התשלום לקרן החניה אינה קבועה בתכנית המשביחה ועל כן ברי כי מדובר בחיוב 'חיצוני' שאין לקחתה בחשבון בשיעור היטל ההשבחה. אין בידי לקבל פרשנות מצמצמת זו. לעמדתי, צדק בית המשפט המחוזי בקבעו כי למרות שלכאורה קרן החניה מהווה הוצאה חיצונית לתכנית, יש לה השפעה ממשית על שווי הנכס במצב החדש. על כן יש להתחשב בעת עריכת שומת ההשבחה בהוצאות לשם מימוש החובה להתקנת מקומות חניה או תשלום לקרן החניה. כאמור, החובה להתקין מקומות חניה או לחלופין תשלום לקרן חניה נדרשים בהכרח לשם מימוש מלוא הפוטנציאל התכנוני של הנכס. על כן, הוצאות אלה משפיעות ישירות על שווי הנכס. יתר על כן, ההבחנה בין חיוב 'פנימי' לחיוב 'חיצוני' אינה מתבססת על השאלה האם החיוב קבוע באופן מפורש בתכנית המשביחה, כי אם על השאלה האם מדובר בחיוב שבלעדיו לא הייתה יכולה התכנית המשביחה לבוא לאוויר העולם. בענייננו, על אף שהחיוב קבוע בתקנות החניה ולא בתכנית המשביחה גופא, מדובר בתנאי בלעדיו אין למימושה של התכנית המשביחה ועל כן יש לקחתו בחשבון בעת עריכת השומה" (שם, פס' 18 – 19, ההדגשות שלי – י"ס).
השמאי המכריע עמד על כך מפורשות בשומתו (סעיף 3.1.8 לשומה המכרעת, מע/8): "האחסנה והשינוע במחסן המבוקש בהיתר מתבצעת באמצעות מערכת שינוע רובוטית מתקדמת. במערך שינוע שכזה לגובה אין כמעט משמעות, שכן היא איננה מתבצעת במגע יד אדם. והגם שכך, ורק מטעמי זהירות ושמרנות החלטתי ליחס לתוספת נפח האחסון תועלת מדורגת, כדלקמן...".
בהינתן העובדה שהשמאי המכריע קבע את שומתו בהסתמך על התקנתו של המתקן הרובוטי, מדובר בתנאי בלעדיו אין לניצול מלוא הנפח שהובא בחשבון במצב החדש ולפיכך, יש להתחשב בעלותו.
סיכומם של דברים, הערעור נדחה.