כן מלינה העותרת כי חויבה על ידי המשיבות לחתום על "התחייבות לא חוקית" בנוגע להיטל ההשבחה כתנאי לקבלת היתר החפירה והדיפון, במסגרתה הצהירה העותרת כי היא "מודעת לכך שמועד הוצאת היתר הבניה לחפירה ודיפון אינו מהוה 'מימוש זכויות' כמשמעות[ו] בחוק, וכי מלוא היטל ההשבחה יגבה בעת הוצאת היתר הבניה לבניין כולו" (סעיף 3 לכתב ההיתחייבות מיום 4.10.2021 אשר צורף כנספח 24 לעתירה המינהלית; "ההיתחייבות").
חוק התיכנון והבניה מייחד מסלול להשגה על שומת היטל השבחה בפני ועדת הערר (סעיף 14 לתוספת השלישית; קיימת גם אפשרות, אשר איננה רלבאנטית לענייננו, לדיון בפני שמאי מכריע).
ודוק: אין המשמעות כי בית משפט זה לא יוכל להדרש כלל לסוגיות הנוגעות להיטל השבחה אלא שיש לעשות כן, ככל שיידרש, בשלב המתאים - דהיינו, במסגרת ערעור מנהלי על החלטת ועדת הערר, ככל שערעור כזה יוגש.
אף אינני סבור שיש בכך שטענות העותרת בסוגיית מימוש הזכויות מופנות גם כלפי היתנהלות המשיבות והחלטותיהן במהלך ביצוע הפרויקט ואישור ההיתרים השונים כדי לשנות מסקנה זו. סמכות ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה משתרעת על כל "...החלטה הנוגעת להיטל השבחה..." (סעיף 12ז(א) לחוק התיכנון והבניה).
דיון בעתירה לאחר הדיון בועדת הערר מגלם אף יתרון נוסף: הוועדה היא גוף מקצועי שאף מוסמך להתערב בנושאים שמאיים, והדיון בערר איננו כבול לכללים נוקשים (כך למשל הוועדה יכולה לקבל מסמכים או ידיעות הדרושים לה לטעמה וליו"ר הוועדה סמכות רחבה לקבוע הוראות דיוניות - ראו סעיפים 14 ו- 18 לתקנות התיכנון והבנייה (סדרי הדין בועדות ערר בעררים לפי סעיף 14 לתוספת השלישית לחוק), תשע"א-2010).
...
המסקנה היא שיש לברר תחילה את הערר שהוגש לוועדת הערר.
אף אינני סבור שיש בכך שטענות העותרת בסוגיית מימוש הזכויות מופנות גם כלפי התנהלות המשיבות והחלטותיהן במהלך ביצוע הפרויקט ואישור ההיתרים השונים כדי לשנות מסקנה זו. סמכות ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה משתרעת על כל "...החלטה הנוגעת להיטל השבחה..." (סעיף 12ז(א) לחוק התכנון והבניה).
בנוסף, בנסיבות המקרה דנן אני סבור כי אף גלומים יתרונות דיוניים חשובים בבירור המחלוקות בפני ועדת הערר תחילה.