העירעור
לפניי ערעור מנהלי על החלטת ועדת הערר לעינייני ארנונה עריית ירושלים, מיום 8.5.16, בתיק ערר 265/12, שלפיה נדחה ערר שהגישו המערערים, בני זוג שניהלו בתקופה הרלבנטית משרד עורכי-דין בנכס המצוי ברחוב האר"י 7 בירושלים (להלן – הנכס), בעיניין חיובם על-ידי המשיבה, עריית ירושלים, בתשלום ארנונה תחת הסווג "משרדים שירותים ומסחר" (להלן גם – מש"מ), עבור שטח של 92 מ"ר.
החלטת ועדת הערר נושא העירעור המנהלי ניתנה בעיניין ערר שהוגש על-ידי המערערים על החלטת מנהל הארנונה בעריית ירושלים, לדחות את ההשגה שהוגשה על-ידם בעיניין החיוב בארנונה לשנת 2011 לגבי הנכס.
אמנם ועדת הערר לא התייחסה בהחלטתה לדיון בשאלת סיווג המחסן, ואולם ניכר כי אימצה את עמדת המשיבה בעיניין זה.
טענת החיוב הרטרואקטיבי
מתעוררת שאלה, האם לועדת ערר סמכות לידון בטענות בדבר חיוב רטרואקטיבי פסול; ובהחלטות ועדות הערר ובפסיקה הובעו דיעות שונות בעיניין זה.
ככלל, ועדת הערר מוגבלת בסמכותה לרשימת העניינים המנויים בסעיף 3 לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), התשל"ו-1976, ובהם: כאשר הנכס אינו מצוי באיזור כפי שנקבע בהודעת התשלום; אם נפלה בהודעת התשלום טעות בציון סוג הנכס, גדלו או השמוש בו; במקרה שבו בעל החוב אינו "מחזיק בנכס", כהגדרתו בדין; או, אם היה הנכס עסק – בעל החוב אינו בעל שליטה, או שהחוב נפרע על-ידי המחזיק.
...
בבואי להחיל בענייננו את המבחן הראשון – מבחן הסמכות, סבורני כי במקרה שלפנינו קיימות נסיבות הסותרות את החזקה נגד תחולה למפרע, בזיקה לעקרונות שהובאו בסקירה המשפטית שלעיל; זאת, הואיל וההחלה הרטרואקטיבית בענייננו – נועדה לאפשר לעיריית ירושלים לאכוף חיובי ארנונה מנישום בהתאם לשימוש בפועל שהוא מבצע בנכס וכן לשטח העדכני, לצורך גביית מס אמת, ובאופן המקדם נשיאה שוויונית בנטל בין כלל הנישומים; ובכך להגשים את עקרונות דיני המס, כפי שנסקרו לעיל.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, הערעור נדחה.
המערערים ישלמו למשיבה הוצאות בסך 8,000 ש"ח.
מזכירות בית-המשפט תעביר למשיבה, עיריית ירושלים, את הפיקדון שהפקידו המערערים בערעור, על חשבון החיוב ההוצאות.