מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור מינהלי על החלטת עוזר רשם האגודות השיתופיות בדבר מעמד חברות בקיבוץ

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ערעור מנהלי על החלטת עוזר רשם האגודות השיתופיות (להלן – עוזר הרשם), מיום 18.6.2018, בגדרה החליט לדחות את בקשת המערער להכרה במעמדו כחבר קבוץ כפר גלעדי.
עוזר הרשם אימץ בהחלטתו את המלצות החוקר בקובעו כי חברותו של המערער בקבוץ "פקעה מאליה" מכוח תקנה 5(א)(4) לתקנות האגודות השיתופיות, בצרוף סעיף 35(ב) לתקנון הקבוץ, שעניינו פקיעת חברות מחמת עקירת מקום המגורים הקבוע מתחום הקבוץ.
סוף דבר העירעור מתקבל במובן זה שהחלטת עוזר הרשם מבוטלת, והדיון מוחזר על מנת שתוכרע הטענה לפקיעת חברותו של המערער מכוח סעיף 35 (ג) לתקנון הקבוץ, שעניינו פקיעת חברות מחמת הודעת עזיבה.
...
סיכומו של דבר, ההלכות שנשנו מפי בית המשפט העליון מלמדות כי ככלל אין חברותו של חבר בקיבוץ פוקעת מאליה במקרה של עקירת מקום מגורים, אלא לאחר ביצוע הדרישות המקדימות המהוות תנאי לפקיעת החברות, ובכללן בירור עובדתי, תוך מתן זכות טיעון, והחלטה פוזיטיבית של מוסדות הקיבוץ.
קביעה זו איננה עולה בקנה אחד עם הוראות הפסיקה בכל הנוגע לביטול חברות מחמת עזיבה, ולפיכך מתקבל הערעור עליה כאמור לעיל.
סוף דבר הערעור מתקבל במובן זה שהחלטת עוזר הרשם מבוטלת, והדיון מוחזר על מנת שתוכרע הטענה לפקיעת חברותו של המערער מכוח סעיף 35 (ג) לתקנון הקיבוץ, שעניינו פקיעת חברות מחמת הודעת עזיבה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עמ"נ 51529-09-17 יפה ואח' נ' קבוץ צרעה תיק חצוני: בפני כבוד השופט עודד שחם מערערים 1.אורי יפה 2.טלי יפה על ידי ר' אלקיים, עו"ד, וח' שאבי, עו"ד משיבים קבוץ צרעה על ידי ע' כהן, עו"ד פסק דין
בסעיף זה נקבע, כי "על אף האמור בכל דין לא יראו אדם כחבר הקבוץ אלא אם היתקבל לחברות על פי ס' 28 לתקנון זה, אפילו נהג ונהגו בו כחבר הקבוץ במשך תקופה סבירה". אף כי בשלב קודם טענו המערערים נגד תוקפו של סעיף זה, אין כעת טענה ממשית לעניין זה. אציין כי מההחלטה עולה שהסעיף אושר על ידי רשם האגודות השיתופיות סמוך לאחר שנוסף לתקנון (15.12.94).
באין תשתית ברורה בדבר קיומו של מסלול כאמור בקבוץ בתקופה הרלוואנטית, איני רואה לנכון להדרש לעניין זה. יהיו הדברים כאשר יהיו, בכל מקרה לא ניתן היה לרכוש בקבוץ מעמד של חברות מכוח היתנהגות בתקופה זו. המערערים מפנים בטיעוניהם למסמך מיום 16.6.2000, המסכם חיובים וזיכויים כספיים בין המערער ובין הקבוץ, עובר לעזיבתו את הקבוץ בשנת 2000.
התוצאה של כל האמור היא, כי אין כל עילה להתערב בהחלטת עוזר הרשם, בה נדחו טענות המערערים בדבר חברות בקבוץ.
...
אין בידי לקבל טענה זו. כנזכר לעיל, המערערים עזבו את הקיבוץ בשנת 2000.
עם זאת, נוכח התשתית שבפניי, הן עובדתית, הן משפטית, אין מנוס מן המסקנה כי תוצאה זו מתחייבת ממכלול נסיבות העניין.
התוצאה של כל האמור היא, כי הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי ערעור על החלטת עוזר רשם האגודות השיתופיות (מר ז' יהב), מיום 27.10.19, בגדריו נדחתה על הסף בקשת המערערים לתיקון פנקס החברים של המשיב (להלן – "הקבוץ"), כך שהם ירשמו בו כחברי הקבוץ.
ההליכים בין הצדדים החלו בבקשה שהגישו המערערים לרשם האגודות השיתופיות (להלן: "הרשם"), להורות על תיקון פנקס החברים של הקבוץ, באופן שהם ירשמו בו כחברי הקבוץ "מחמת היתנהגות". הרשם מינה חוקר לבדיקת היתנהלות הצדדים, וזה מצא כי המערערים לא רכשו מעמד של חברי קבוץ, ועל כן המליץ שלא להכיר בהם ככאלה.
אין כל עילה להתערב בהחלטת עוזר הרשם, בה נדחו טענות המערערים בדבר חברות בקבוץ" (שם, פסקה 25).
גם אם יתברר כי ישנן טענות שלא נטענו בעבר, ואיני סבור כי ישנן כאלה, כפי שעולה מהמסמכים, הרי שהכלל הבסיסי בדבר סופיות הדיון מונע העלאתם (השגיאה במקור – א.ר.) בשלב זה. מעבר לכך, לא מצאתי כי מדובר בטענות חדשות שלא היו ידועות במסגרת ההליכים שהתקיימו בפני החוקר, עוזר רשם האגודות השיתופיות, בית המשפט לעניינים מנהליים, ובית המשפט העליון.
...
יוצא אם כן, שבכל הנוגע למערערת המצב פשוט וברור – השתק העילה מונע ממנה לטעון טענות שהיא טענה בפועל בהליך הקודם, ואין שום שיקול של צדק היכול להצדיק סטייה ממסקנה זו. ב"כ המערערים טוענת כי אף אם נטענו על ידי המערערת אותן טענות בהליך הקודם, הרי שאין בכך כדי לחסום אותה מלטעון אותן שוב בהליך הנוכחי, כיוון שהן לא זכו להתייחסות לגוף העניין בהליך הראשון.
ובכל זאת, סבורני כי בעניינו של המערער מתקיימים טעמים המצדיקים לסטות מהכלל של השתק עילה.
ודוקו, בסופו של דבר טענה זו לא נבחנה עד כה לגופה, אמנם בשל מחדלו של המערער, ודומה כי מפאת חשיבותה יש לדון בה. בשולי הדברים יצוין, כי המערערים טענו בחצי פה (סעיפים 1.8 ו- 4.23 להודעת הערעור), כי עוזר הרשם נעתר לבקשת הקיבוץ לדחות את תביעתם מחמת מעשה בית דין, מבלי שניתנה להם הזדמנות להגיב לכך.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

] בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים (כב' השופט ד' מינץ), אשר דחה ערעור מנהלי שהגיש המבקש נגד החלטת רשם האגודות השיתופיות (להלן: הרשם) שלא להורות על תיקון פנקס חברי המשיבה כך שהמבקש ייכלל כחבר בה. המשיבה, תאשור מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ, היא אגודה שיתופית.
בעקבות החלטת עוזר רשם האגודות השיתופיות, מונה עו"ד צחי סנדומירסקי (להלן: החוקר) כדי לחקור את שאלת חברותו של המבקש במשיבה, בהתאם להוראת סעיף 43 לפקודת האגודות השיתופיות (להלן: הפקודה) ותקנה 6 לתקנות האגודות השיתופיות (חברוּת), התשל"ג-1973.
לדבריו, בתקנון המשיבה אין כל מנגנון או נוהג המסדיר מעמד של "מועמדות לחברות" והמאפשר השהיית בקשות לחברות למשך תקופת "מועמדות", ואין לבצע שינוי שכזה בהליכי הקבלה מבלי לקבוע תיקון מתאים לכך בתקנון המשיבה.
כידוע, אמת המידה למתן רשות ערעור על פסק דין שניתן בעירעור על החלטת רשם האגודות השיתופיות דומה לזו שהותוותה ברע"א 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה) בע"מ, פ"ד לו(3) 123 (1982).
פרושו של דבר, שרשות ערעור תנתן כאשר הבקשה מעוררת שאלה משפטית בעלת חשיבות עקרונית החורגת מעניינם של הצדדים הישירים למחלוקת (ראו, למשל, בר"ם 3899/11 מעונות עובדים בקרית משה נ' וירצבורגר, פסקה 9 (14.9.2011); בר"ם 7881/07 פארג' נ' רשם האגודות השיתופיות, פסקה 12 (19.9.2007); בר"ם 9609/05 קבוץ רמת הכובש נ' דנינה-צור (6.4.2006)).
נוכח האמור, לא מצאתי כי נסיבות העניין שלפניי מצדיקות לקיים בירור ערעורי שני בעיניין החלטת המשיבה שלא לקבל את המבקש לחברות בה, ובהחלטת רשם האגודות השיתופיות לאמץ את המלצות החוקר בהקשר זה. אשר על כן, הבקשה למתן רשות ערעור נדחית.
...
הבקשה שלפניי אינה מעוררת שאלה מעין זו, ועל כן דינה להידחות.
נוכח האמור, לא מצאתי כי נסיבות העניין שלפניי מצדיקות לקיים בירור ערעורי שני בעניין החלטת המשיבה שלא לקבל את המבקש לחברות בה, ובהחלטת רשם האגודות השיתופיות לאמץ את המלצות החוקר בהקשר זה. אשר על כן, הבקשה למתן רשות ערעור נדחית.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בר"ם 6441/18 לפני: כבוד השופט ע' פוגלמן המבקשים: 1. אורי יפה 2. טלי יפה נ ג ד המשיב: קיבוץ צרעה בקשת רשות לערער על פסק הדין של בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים (כב' השופט ע' שחם) בעמ"ן 51529-09-17 מיום 20.2.2018
המבקשים הגישו לרשם האגודות השיתופיות (להלן: הרשם) "בקשה להכרה בחברות מכוח היתנהגות", שבה התבקש להורות על תיקון פנקס החברים של אגודת המשיב, כך שהמבקשים וילדיהם יירשמו כחברי קבוץ.
חוקר שמונה לעניין זה מצא כי היתנהגות הצדדים וההסכמים ביניהם מלמדים שהמבקשים לא רכשו מעמד של חברי קבוץ, ולכן המליץ לא להכיר בהם ככאלה.
עוזר הרשם הוסיף כי המבקשים לא הוזמנו לאסֵפות הקבוץ ואף לא טענו כי שילמו דמי חבר.
המבקשים טוענים כי עניינם מעורר שאלה עקרונית בדבר הפליה בקבלה לחברות בקיבוצים בישראל.
אמת המידה האמורה חלה גם בבקשות רשות לערער על פסק דין שניתן בעירעור על החלטת רשם האגודות השיתופיות (ראו למשל בר"ם 2451/13 אלקיים נ' תאשור מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ, פסקה 6 (12.6.2013)).
...
לאחר שעיינתי בבקשה ובצרופותיה, באתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
הבקשה נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו