מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערך ראיות נסיבתיות וספק סביר בהליך הפלילי

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2020 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

"רק אם המסקנה המפלילה המוסקת מן הראיות הנסיבתיות גוברת באופן ברור והחלטי על כל תזה עובדתית חלופית אחרת, כי אז ניתן לומר שהיא הוכחה מעל לספק סביר. עליה להיות המסקנה ההגיונית היחידה שניתן להסיק בנסיבות הענין, ודי באפשרות קיומה של מסקנה אפשרית אחרת שאינה רחוקה ודמיונית כדי להקים ספק סביר שדי בו לזיכויו של נאשם (ע"פ 543/79 נגר נ' מדינת ישראל, פד"י לה(1) 113, 141; ע"פ 6167/99 בן שלוש נ' מדינת ישראל)." בע"פ 10152/17 "מ.י. נ' ראמי חטיב " נאמר: "ראשית, עיקרון על הוא במשפט הפלילי כי נטל השיכנוע מוטל על התביעה, ועל מנת לעמוד בנטל זה עליה להוכיח את אשמתו של הנאשם מעבר לספק סביר (סעיף 34כב(א) לחוק העונשין). משמעות הדבר היא כי על התביעה להוכיח עובדות המצביעות בכיוון אשמת הנאשם במיוחס לו "במידה המגיעה לכדי אפשרות הקרובה עד מאוד לאמת או לוודאות" (ע"פ 528/76 צלניק נ' מדינת ישראל, פ''ד לא(3) 701 (1977)).
הדרישה להוכחה מעבר לספק הסביר נועדה גם להגן על אמון הציבור בהגינותו של ההליך הפלילי (ענין וקנין, פסקה 45).
"...כמו כן גופת ההרוגה, נוסעת אשר ישבה ברכב השטחים פונתה מהמקום גם בטרם הגעתי". לגבי עדותו של עת/11, הפראמדיק אשר ערך ת/29 , דו"ח רפואי עולה כי הוא הגיע למקום הארוע בשעה 16:57 כלומר כ- 19 דקות לאחר התאונה כאשר במקום היו כבר כוחות מהישוב הסמוך, שטיפלו במספר פצועים והפנו אותו לרכב ההפוך כשלידו הייתה מונחת אשה צעירה.
...
עוד נאמר בהקשר זה, כי: "מסקנה זו משמעותה היא כי אין כל היפותזה חלופית סבירה היכולה להסביר את הראיות והנסיבות העולות מהן באופן המתיישב עם חפות הנאשם". (ע"פ 1624/04 ג'לבוש נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 14.5.09), וכן ע"פ 4354/08 מדינת ישראל נ' רבינוביץ', 22.4.10).
שכן אין בראיות הנסיבתיות שבתיק כדי להסיק מסקנה הגיונית ויחידה שמותה של המנוחה נגרם כתוצאה מהתאונה.
מכל האמור לעיל מצאתי כי המאגר הראייתי הנסיבתי אינו מוביל למסקנה אחת ויחידה וקיימות סתירות מהותיות רבות ושאלות תמוהות שמעוררות ספק רב באשר לאשמתו של הנאשם לגרימת החבלות של ממש למעורבים וגרימת המוות ברשלנות למנוחה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עם זאת הודגש, כי : "יש לזכור כי נטל זה הוא נטל טאקטי בלבד המוטל על הנאשם, להציג תרחיש חלופי סביר המתיישב עם חומר הראיות ועומד במבחני השכל הישר. נטל טאקטי זה אינו משנה את נטלי ההוכחה המקובלים בהליך הפלילי. בסופו של דבר נותר הנטל על התביעה מהחל ועד כּלה להוכיח את אשמת הנאשם מעבר לספק סביר... כתוצאה מכך, גם עוצמתו של הנטל המועבר אל כתפי הנאשם במסגרת השלב השלישי תושפע מחוזקה של המסקנה המפלילה שהציעה התביעה במסגרת השלב השני: ככל שהמסקנה המפלילה היא חזקה יותר, מגוונת יותר מבחינת הראיות שעליה היא מושתתת ואיננה לוקה בפערים או בשאלות בלתי פתורות, הנטל על הנאשם יהיה כבד יותר, מאחר ויצטרך ליתן הסבר סביר וחזק יותר לכל אחד מחלקי הפאזל... מנגד, כאשר קיימים פערים משמעותיים בתוך הגרסה המפלילה, על אחת כמה וכמה כאשר קיימים נתונים שאינם מתיישבים עִמה, ישפיע הדבר על נכונותו של בית המשפט לקבל גרסאות דחוקות יותר שמעלה הנאשם, כל עוד גרסאות אלו אינן תיאורטיות לחלוטין, והן מתיישבות עם מכלול הראיות, עם ההיגיון ועם השכל הישר". (ראו גם את פסק דינו של כב' השופט הנדל בעיניין קריאף, בו הציע לאחד בין שני השלבים האחרונים ולהפוך את מבחן הראיות הנסיבתיות לדו שלבי, על מנת למנוע יישום שגוי של המבחן השלישי במקרי גבול, באופן בו יועבר נטל מהותי אל הנאשם).
בע"פ 319/88 אלמליח נ' מדינת ישראל, מג(1) 693, נקבע בהקשר זה: "טיבן של הראיות, שהתביעה מצופה להביאן לשם הוכחת מחשבתו הפלילית של השותף הנוכח, עשוי להשתנות ממקרה למקרה. כאשר הנוכחות, על פניה, היא לכאורה סתמית ומקרית, לא תצא התביעה בדרך כלל ידי חובתה אלא 'בראיות המורות על שתוף פעולה ממשי או על שתוף מטרה...'... אך אם הנוכחות, כעולה מן הנסיבות האופפות אותה, איננה מקרית, יש בה - בנוכחות גופה - כדי להוות הוכחה לכאורה, שהיא אכן נועדה לסייע למבצע העבירה באיזו מדרכי הסיוע המוכרות... ובמקרה אשר כזה מוטל על הנאשם לסתור את ההנחה הלכאורית, המסתברת מן הנסיבות, ושעל-פי ההיגיון ונסיון החיים מעידה היא עליו, שנוכחותו במקום ביצוע העבירה נבעה משותפותו לעבירתו של המבצע. משנוצרה ההנחה האמורה, הנאשם 'רשאי להביא ראיות, או ליתן הסברים, שיש בהם כדי להראות, כי ההנחה ההגיונית אינה הגיונית כלל ועיקר, או כי עצמתה של ההנחה, לאור הסבריו, אין בכוחה לקיים את מידת ההוכחה הנדרשת במשפט פלילי'... אם הנאשם ניכשל בכך, והנסיבות המפלילות הנן בעלת משקל ראוי לשמו, עלולה ההנחה האמורה להפוך לראיה ניצחת, ובית המשפט יהיה רשאי לבסס עליה הרשעה בדין". כאשר מצרפים לראיה זו את הראיות הנוספות, קרי קיומו של מניע לפגוע במנוח; היתנהגות חשודה של הנאשם לפני איסוף המנוח ממכון השטיפה, המעידה על תיכנון לאסוף את המנוח; ובעיקר את היתנהגותו המפלילה לאחר הארוע, המעידה על תחושת אשם; הרי שנוצר אותו "פאזל" שלם, תמונה כוללת המאפשרת הסקת מסקנה הגיונית ומסתברת, לפיה הנאשם ביצע את העבירה, וזו מצדיקה את העברת הנטל הטקטי אל כתפי הנאשם להעלאת תיזה לוגית חלופית, שיש בה להטיל ספק סביר במסקנה זו. השלב השלישי- שאלת קיומו של הסבר תמים וסביר למארג הראייתי כאמור, בשלב זה עובר הנטל הטקטי אל הנאשם, על מנת להציע תרחיש חלופי שיש בו כדי לעורר ספק סביר באשמתו, ולמעשה על פי הפסיקה, על בית המשפט לבחון בשלב זה, האם קיים הסבר חלופי תמים, אמין וסביר לראיות הנסיבתיות שהוצגו, גם אם הסבר זה לא הועלה ע"י הנאשם.
שנית, מיצבור הראיות הנסיבתיות הקושרות את הנאשם לעבירה, כוללות בנוסף למניע ולנוכחות במקום, גם את החשד הרב שאפף את מעשי הנאשם לפני איסוף המנוח ממכון השטיפה, ובעיקר את היתנהגותו החשודה של הנאשם לאחר הארוע, כאשר נימנע מלהושיט למנוח עזרה או לסייע לאחיו קאיד בכך, ערך שיחות רבות בטלפון, ועזב את המקום באופן מיידי; וכאמור היתנהגות זו אינה מתיישבת עם היתנהגות של אדם חף מפשע, אשר על פי הנטען הופתע בעצמו, ואשר קרוב משפחתו, שהיה לו כאח, ואשר הובא על ידו למקום, נדקר לעיניו.
...
סוף דבר מארג הראיות הנסיבתיות שהובאו לעיל, הכולל את נוכחותו של הנאשם בזירה בעת האירוע, העובדה שהביא את המנוח לזירה, תוך התנהגות חשודה ולא מוסברת לפני כן, המעידה על תכנון, התנהגותו המפלילה לאחר האירוע, המעידה על תחושת אשם, וקיומו של מניע לפגוע במנוח; משקלן המצטבר של ראיות אלו; שקריו הרבים ואי אמינותו של הנאשם; וכשלונו של הנאשם להרים את הנטל ולהעלות אפשרות סבירה ותמימה המתיישבת עם מכלול הראיות; מביאים למסקנה הגיונית אחת ויחידה, לפיה הנאשם ביצע את העבירה שיוחסה לו בכתב האישום.
מסקנה זו אף מייתרת את בחינת השפעת תיקון מס' 137 לחוק העונשין (הרפורמה בעבירות ההמתה) על ענייננו, שכן לאחר התיקון נחשבת העבירה של המתה באדישות כרצח לפי סעיף 300(א) לחוק, שהעונש המרבי בצדו הוא מאסר עולם, כך שהדין החדש אינו מהווה דין מקל עבור הנאשם.
לאור כל האמור, אני קובעת כי אשמתו של הנאשם הוכחה מעבר לכל ספק סביר, ומרשיעה אותו בעבירה של הריגה, לפי סעיף 298 לחוק.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

נוסף על כך הוגשו מזכרים שונים אותם ערכו השוטרים שטיפלו בארוע זמן קצר לאחר הפריצה, תלונת המתלוננת, מספר תמונות ותנאי השיחרור של נאשם 1.
עוד נקבע בעיניין מלכה שכדי להעלות ספק סביר, על הסברו של הנאשם להיות רציני, ולא מסופק או מפוקפק: "לא די באפשרות תיאורטית גרידא, ודאי שלא די בהסבר כושל, מפוקפק או לא אמין. רק הסבר מתקבל על הדעת, או המותיר לפחות ספק סביר, עשוי להיות בו כדי לערער החזקה העובדתית... הסבר מסופק או מפוקפק מטבעו אינו אמין, ולמאומה לא יצלח; שלא כן הסבר, המותיר בלב השופט ספק סביר, העשוי לפעול לטובת הנאשם." לעניין טיבו של הספק הסביר, לב לבו של ההליך הפלילי, ניתן לסכם ולומר שכשמו כן הוא, עליו להיות סביר ואין די בקיום ספק כלשהוא, כפי שהובהר בע"פ 6295/05 וקנין נ' מדינת ישראל, (25.1.2007) פסקה 48: "על הספק הסביר להיות רציני, הגיוני, ובעל אחיזה מעשית במציאות. לא כל השערה או אפשרות רחוקה יקימו ספק שיש בו כדי להצדיק פטור מאחריות. נידרשת סבירות לקיומו של ספק, המשליכה על משמעותו, רצינותו ומשקלו". כלל נוסף שנקבע בפסיקה הוא שאימוץ גרסה מפלילה מעבר לספק סביר, על יסוד ראיות נסיבתיות, לא בהכרח יענה באופן מלא וממצה על כל השאלות, התמיהות והסתירות האפשריות העשויות לעלות מחומר הראיות, אשר לא נמצאה להן תשובה מלאה.
...
סוף דבר הנה כי כן, ועל אף שחלק מכתב האישום מבוסס על ראיות נסיבתיות, מצאתי שעלה בידי המאשימה ליצור את אותה מסכת רצופה של ראיות מפלילות שיש בהן כדי להביא להרשעת שני הנאשמים בפלילים.
בהמשך נראית הדלת נסגרת ורק לאחר מכן נעלמת דמותו של נאשם 1 מן העין, עובדה המובילה למסקנה שהדלת אותה רואים נפתחת בסרטון היא דלת רכב הקיה ולא דלת רכב הפורד, שאמנם נפתחה אף היא בשלב מוקדם יותר על מנת לאפשר לנאשם 1 לצאת מהרכב, אולם עקב המכולה לא ניתן להבחין בה. מסקנה זו שומטת את הקרקע מקו ההגנה המרכזי של הנאשמים ששללו כל קשר לרכב הקיה.
נוסף על כך, על יסוד הודאתו, אני מרשיע את נאשם 1 בעבירה של הפרת הוראה חוקית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

לא בחקירה המשטרתית וגם לא בהליך השפוטי במשפט הפלילי.
כך לאחרונה בעיניין ערכן של ראיות נסיבתיות, הוכחה סטטיסטית, הוכחה אינדיבידואלית והספק הסביר בפלילי.
...
שקלתי את הדברים שקול היטב ובסופו של יום באתי לכלל מסקנה כי נותר בליבי ספק סביר לגבי עבירה זו, ככל שהיא מתייחסת לנאשמים 1 ו-2 בכל אחד מ-3 האישומים האחרונים של כתב האישום ב-3 שנות המס הרלוונטיות.
לא מקובלת עלי הטענה של המאשימה שכביכול בשל דרישתו של העד מהנאשם 1 לקיים את חובותיו על פי חוקי המס הסתיימה עבודתם המשותפת.
כמובן שאני מרשיע את הנאשמים 1 ו-3, כל אחד מהם בשלוש העבירות שיוחסו להם באישומים השני, השלישי והרביעי של אי הגשת דין וחשבון במועד לפי סעיף 216 (4) לפקודת מס הכנסה בנוגע לשנות המס 2010, 2011 ו-2012 על יסוד הודאתם.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

תוכן עניינים כותרת מספר פסקה כתב האישום 1 השתלשלות העניינים בהליך ומסכת העדויות 3 מהלך הדברים בארוע נושא כתב האישום 7 תשובת הנאשם לכתב האישום ויריעת המחלוקת 13 השאלה האם הוכח שהנאשם היה מעורב בבצוע העבירות – מתוה להכרעה 15 בחינת הראיות הנסיבתיות התומכות בתיזה המפלילה של המאשימה – בחינת כל ראיה נסיבתית בפני עצמה, ובחינת ראיות המאשימה בכללותן 18 (א) המצאות ד.נ.א של הנאשם על מסכת הקורונה שנתפסה בבית המתלוננים 18 (ב) ממצאים מבדיקת מכשירי הטלפון הנייד 22 (ג) הקורקינט החשמלי והנעליים 24 (ד) היתנהגות מחשידה בחקירת המישטרה ואי אמירת אמת מצד הנאשם 26 (ה) אי זהוי המתלוננים את הנאשם במסדר זהוי תמונות, ותאור פרטי מראה שמסרו לגבי מבצעי העבירות – האם שוללים את התזה המפלילה? 33 (ו) סיכום ביניים 36 טענות ההגנה – האם מעוררות ספק סביר בתיזה המפלילה? (א) ההסבר האלטרנטיבי של ההגנה להמצאות ד.נ.א של הנאשם על מסכת הקורונה בבית המתלוננים 37 (ב) גירסתו של עד ההגנה אודי ביטון לפיה הנאשם לא ביצע עמו את העבירות אלא אחר בשם אלמוג לוי 42 (ג) העידר הסבר של ההגנה לממצאים שהופקו ממכשירי הטלפון הנייד 46 (ד) טענת אליבי שנזנחה, וכן טענת הגנה שנמצאה לא רלוואנטית ליום הארוע 48 (ה) סיכום ביניים והתייחסות לטענות ההגנה בדבר מחדלים חקירתיים 50 מי אחז בחפץ דמוי האקדח במהלך ניסיון השוד? 52 סוף דבר 57 הנאשם הועמד לדין בעבירות של ניסיון שוד בנסיבות מחמירות וכן כניסה והתפרצות למקום מגורים בכוונה לבצע פשע.
בהיעדר ראיית זהוי ישירה של הנאשם כמי שהיה מעורב בארוע נושא כתב האישום, המאשימה מבססת את טענתה למעורבותו של הנאשם בארוע על הצטברותן של ראיות נסיבתיות, אשר לטענת המאשימה ניתן להסיק מהן ברמת ההוכחה הנדרשת בפלילים כי הנאשם הוא שביצע את העבירות נושא כתב האישום ביחד עם אודי ביטון.
כפי שצוין בפס' 4(ג) לדבריי לעיל, המומחית מטעם התביעה, ד"ר איה שפיצר, ערכה חוות דעת (ת/42) וחוות דעת משלימה (ת/47ב) וזאת ביחס לדגימות חומר ביולוגי שהפיקה ממסכת הקורונה שנתפסה בבית המתלוננים.
...
תוכן עניינים כותרת מספר פסקה כתב האישום 1 השתלשלות העניינים בהליך ומסכת העדויות 3 מהלך הדברים באירוע נושא כתב האישום 7 תשובת הנאשם לכתב האישום ויריעת המחלוקת 13 השאלה האם הוכח שהנאשם היה מעורב בביצוע העבירות – מתווה להכרעה 15 בחינת הראיות הנסיבתיות התומכות בתזה המפלילה של המאשימה – בחינת כל ראיה נסיבתית בפני עצמה, ובחינת ראיות המאשימה בכללותן 18 (א) הימצאות ד.נ.א של הנאשם על מסכת הקורונה שנתפסה בבית המתלוננים 18 (ב) ממצאים מבדיקת מכשירי הטלפון הנייד 22 (ג) הקורקינט החשמלי והנעליים 24 (ד) התנהגות מחשידה בחקירת המשטרה ואי אמירת אמת מצד הנאשם 26 (ה) אי זיהוי המתלוננים את הנאשם במסדר זיהוי תמונות, ותיאור פרטי מראה שמסרו לגבי מבצעי העבירות – האם שוללים את התזה המפלילה? 33 (ו) סיכום ביניים 36 טענות ההגנה – האם מעוררות ספק סביר בתזה המפלילה? (א) ההסבר האלטרנטיבי של ההגנה להימצאות ד.נ.א של הנאשם על מסכת הקורונה בבית המתלוננים 37 (ב) גרסתו של עד ההגנה אודי ביטון לפיה הנאשם לא ביצע עמו את העבירות אלא אחר בשם אלמוג לוי 42 (ג) העדר הסבר של ההגנה לממצאים שהופקו ממכשירי הטלפון הנייד 46 (ד) טענת אליבי שנזנחה, וכן טענת הגנה שנמצאה לא רלוונטית ליום האירוע 48 (ה) סיכום ביניים והתייחסות לטענות ההגנה בדבר מחדלים חקירתיים 50 מי אחז בחפץ דמוי האקדח במהלך ניסיון השוד? 52 סוף דבר 57 הנאשם הועמד לדין בעבירות של ניסיון שוד בנסיבות מחמירות וכן כניסה והתפרצות למקום מגורים בכוונה לבצע פשע.
בהתחשב בכך, אני סבורה כי אין בטענת הסנגור למחדלים חקירתיים כדי לשנות מן המסקנה אליה באתי.
המסקנה המתבקשת מכל אלה היא כי הוכח ברמת הוכחה הנדרשת בפלילים כי הנאשם הוא שאחז בחפץ דמוי אקדח כנטען בכתב האישום.
סוף דבר לאחר בחינת מכלול הראיות, ועל יסוד מכלול הטעמים שפורטו, אני קובעת כי הוכח מעבר לספק סביר שהנאשם ביצע את המעשים שיוחסו לו בכתב האישום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו