מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערבים יחידים" לפי חוק הערבות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בבקשת הרשות להיתגונן, כמו גם בתצהיר, יש היתייחסות כללית לשלל טענות ההגנה העומדות לערב יחיד עפ"י חוק הערבות, מבלי שניתן פירוט מינימאלי של כיצד הדברים מיושמים במקרה דנן.
באשר לטענות המבקשת לפיהן לא הוסבר לה על מה היא חותמת – ראשית, כפי שצוין לעיל, התרשמתי שהמבקשת מבינה עברית ומכל מקום, היא ציינה בחקירתה שלא היה צורך במתורגמן בעת החתימה על המסמכים, שכן הפקידה דוברת ערבית.
...
מכל האמור לעיל עולה, כי דין בקשת הרשות להתגונן להידחות, הן משום כלליות וסתמיות הטענות, והן משום שאין למבקשת הגנה לגופן של טענות המשיב, הכל כפי שפורט לעיל.
סיכום בקשת הרשות להתגונן נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בהתאם לסעיף 21(ב) לחוק הערבות "לא נקוב בחוזה הערבות סכום קצוב – פטור ערב יחיד מערבותו", ואכן בפסיקה הופטרו ערבים מערבותם בשל אי עמידה בתנאי סעיף זה (ראו למשל ת.א. (שלום רמ') 54597-02-17‏‏ אס.אר. אקורד בע"מ נ' חליל (27.10.2020); ת.א. (מחוזי ת"א) 1536/02‏ ‏הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' זבולונוב (4.4.2006)).
בטופס גילוי נאות לערב עליו חתם הנתבע 4 מצוין במפורש כי הוא מוגדר כ"ערב יחיד" לפי חוק הערבות (זאת בנגוד לטופס גילוי נאות לערב עליו חתם הנתבע 2 שם מצוין מפורשות כי הוא אינו "ערב יחיד" – נספח 9 לתצהיר ברש, עמ' 63).
...
בנסיבות אלו גם טענה זו נדחית.
בנסיבות אלו אין מנוס אלא לקבוע כי גם ערבותו של הנתבע 3 אינה תקפה.
התביעה לחיוב הנתבעים 3 ו-4 ביתרת החוב בחשבונות החברה, נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

נקבע כי המנוח ליברמן לא היה "בעל עניין" בחברת קונספט וכי יש לראות בו כ"ערב יחיד" לפי חוק הערבות, תשכ"ז-1967 (להלן: חוק הערבות), לו עומדות ההגנות הניתנות לערב יחיד על פי חוק הערבות.
כך נקבע כי: "המנוח (וסיון) [המערערת; הדגשה הוספה] הסכימו לחתום על תניה המנוגדת להוראות הדין (הקוגנטיות, כאמור לעיל) כפי שעולה מתצהירו של מנהל התובעת [הנושה], אשר ציין כי 'החתמתי, באופן אישי, את הערבים... על שטר חוב, וכן החתמתי את הערבים על ערבות אישית לכתב ההיתחייבות ולהסכם מסגרת לניכיון שיקים מסחריים והלוואות...'. בסעיפים 12-10 לתצהירו של מנהל התובעת [הנושה], אין כל אזכור [הדגשה במקור] להסברים או לדברים שנמסרו לערבים טרם חתימתם, להבהרות או לתשובות שניתנו להם. מכלל הן נלמד לאו, וניתן להסיק שלא ניתנו לחותמים הסבר, הבהרות או תשובות כלשהן... מצב דברים זה הוא בדיוק המצב אותו ביקש המחוקק למנוע, עם התיקון לחוק הערבות [הדגשה במקור]... מכוח החובה לנהוג בתום לב במהלך מו"מ לחתימת הסכם – והסכם למתן ערבות לאחר הנו הסכם לכל דבר ועניין – נדרשה התובעת [הנושה] למסור למנוח, טרם חתימתו, כי היא רואה בו 'בעל עניין' בחברת קונספט על כל המשתמע מכך. כך, הייתה התובעת [הנושה] מאפשרת למנוח להבין את תפיסתה של התובעת [הנושה] באשר לתפקידו ומידת אחריותו להתנהלות חברת קונספט, ולאימות המידע או שלילתו. התובעת בחרה שלא לעשות כן, על אף היותה מלוּוה ביעוץ משפטי צמוד, ובהיותה מודעת לאפשרות כי במקרים מסוימים, נוצר ללווה חוב שיכול להביא להגשת תובענה כנגד הערב (כפי שנעשה פעמים לא מבוטלות בעבר). על בסיס דברים אלה, אני קובעת כי התובעת הפרה את חובת תום הלב, בשל נסיבות ואופי החתמת המנוח על כתב הערבות" (סעיפים 22-21 לפסק הדין בעיניין עיזבון ליברמן).
...
כך נקבע כי: "המנוח (וסיון) [המערערת; הדגשה הוספה] הסכימו לחתום על תניה המנוגדת להוראות הדין (הקוגנטיות, כאמור לעיל) כפי שעולה מתצהירו של מנהל התובעת [הנושה], אשר ציין כי 'החתמתי, באופן אישי, את הערבים... על שטר חוב, וכן החתמתי את הערבים על ערבות אישית לכתב ההתחייבות ולהסכם מסגרת לניכיון שיקים מסחריים והלוואות...'. בסעיפים 12-10 לתצהירו של מנהל התובעת [הנושה], אין כל אזכור [הדגשה במקור] להסברים או לדברים שנמסרו לערבים טרם חתימתם, להבהרות או לתשובות שניתנו להם. מכלל הן נלמד לאו, וניתן להסיק שלא ניתנו לחותמים הסבר, הבהרות או תשובות כלשהן... מצב דברים זה הוא בדיוק המצב אותו ביקש המחוקק למנוע, עם התיקון לחוק הערבות [הדגשה במקור]... מכוח החובה לנהוג בתום לב במהלך מו"מ לחתימת הסכם – והסכם למתן ערבות לאחר הינו הסכם לכל דבר ועניין – נדרשה התובעת [הנושה] למסור למנוח, טרם חתימתו, כי היא רואה בו 'בעל עניין' בחברת קונספט על כל המשתמע מכך. כך, הייתה התובעת [הנושה] מאפשרת למנוח להבין את תפיסתה של התובעת [הנושה] באשר לתפקידו ומידת אחריותו להתנהלות חברת קונספט, ולאימות המידע או שלילתו. התובעת בחרה שלא לעשות כן, על אף היותה מלוּוה ביעוץ משפטי צמוד, ובהיותה מודעת לאפשרות כי במקרים מסוימים, נוצר ללווה חוב שיכול להביא להגשת תובענה כנגד הערב (כפי שנעשה פעמים לא מבוטלות בעבר). על בסיס דברים אלה, אני קובעת כי התובעת הפרה את חובת תום הלב, בשל נסיבות ואופי החתמת המנוח על כתב הערבות" (סעיפים 22-21 לפסק הדין בעניין עזבון ליברמן).
הנה כי כן, בנסיבות שפורטו, בשים לב לאופיו של ההליך ומן הטעמים שפורטו, הגעתי למסקנה כי יש מקום לאפשר בירור ענייני של טענות המערערת.
אשר על כן, הערעור מתקבל במובן זה שההכרעה בתביעת החוב תבוטל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

בסיכומם של הדברים שם, נכתב כך (בפיסקה 36): "הפרשנות התכליתית של ההסדר החקיקתי בענין ערב יחיד מביאה למסקנה כי המושג 'בעל ענין' בתאגיד לצורך החרגתו מהגדרת 'ערב יחיד' על-פי חוק הערבות, הוא כפי משמעותו הרחבה של מושג זה בחוק ניירות ערך, הכולל בתוכו במשולב את תוכן ההגדרה של 'בעל ענין' עם הגדרת המושג 'החזקה' לצורך ניירות ערך, על-פי אותו חוק." הנטל להוכיח כי המנוח הנו "בעל עניין", מוטל על התובעת.
כפי שנקבע בסעיף 32 לחוק הערבות (בסיומו של פרק ב' לחוק, הדן בערבות של ערב יחיד): "על אף האמור בכל דין, בערבות לפי פרק זה, התניה על הוראות הפרק ועל סעיפים 5, 6, 7, 11 ו-12 שאינה לטובת ערב יחיד בטלה." מעבר לכך, אין בכתב הערבות היתייחסות מפורשת לסווג הערבים כ"בעלי עניין" בחברת קונספט, ובודאי שאין הצהרה מפורטת בעיניין זה, למשל, כי הערבים רשומים כבעלי מניות, בעלי סמכויות של מנהלים, מקבלים החלטות ניהוליות או כספיות עבור החברה, וכיו"ב. התובעת אף אינה טוענת כי המנוח או סיון היו בעלי מניות בחברת קונספט אלא להיפך.
...
בנסיבות אלו ולפי הוראת סעיף 50 לחוק החוזים, אני מקבלת את טענת הנתבעת לפיה היא רשאית לזקוף את התשלומים לטובת חובו של המנוח.
מאחר וסיכום התקבולים הנ"ל עולה על סכום התביעה, הרי שאין עוד סכום אותו חב המנוח לתובעת, המקים לה עילת תביעה בהליך זה. סוף דבר התובעת לא הוכיחה את זכותה לקבל תשלום מהנתבעת, ובחינת כל אחת מהעילות בגינן הוגשה התביעה, העלתה כי דינם להידחות.
אשר על כן, התביעה כולה – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען שגם חייל משוחרר ואשה כמו המבקשת, עם ניסיון חיים המנהלת בעצמה חשבון בנק, יודעים שבבנק מבצעים התחייבויות כספיות, הבנק הסביר וגילה לערבים את מה שנידרש לפי חוק הערבות, ובטופס גילוי מידע לערב , בסעיף 4.1.1 נכתב במפורש שמדובר באשראי המחליף אשראי קיים.
לאחר עיון בחומר שבתיק, הדיון והסיכומים, אני סבור שיש ליתן למבקשים רשות להגן בהקשר של טענה להפרת חובת גילוי לערב יחיד, ולפי סעיף 22 לחוק הערבות , שאר הטענות נדחות.
...
הטענה שלא היה מקום להחתים ערבים נעדרי יכולת כמו המבקשים, כל אחד בשל נסיבותיו , נדחית, כאשר זכות התובע לשקול את סיכוניו והילוכו, בקשר לבטוחות הרצויות , או אפשריות, ובקשר לניהול חשבון החייבים אצלו, ואין בבקשה תשתית לכאורית מספקת, לפיה חלה התנהלות אסורה או מנוגדת לדין בעניין, לרבות טענת כפיה או עושק, ולהבדיל אולי, מהתנהלות שלפיה מדובר בטענה לקבלת בטוחה בעייתית מבחינת יכולת עמידה בתשלום בפועל, ולהבדיל משאלת חבות בקשר לתשלום.
נוכח האמור, אני מחליט ליתן למבקשים רשות להגן, בהקשר לטענה של אי עמידה בחובת גילוי כנדרש בסעיף 22 לחוק הערבות וכאמור לעיל, שורות 21-23, ובהקשר זה התצהיר יהווה כתב הגנה.
לגבי המשך הדיון אני קובע : הליכים מקדמיים , ככל שנדרש, יושלמו בתוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו