מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערבות למשכנתא לעולה חדש: חובות וזכויות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

על ההודעה לכלול יתרת סכום ההלוואה, שיעור הריבית על ההלוואה, סכום ההלוואה שבפיגור, אופן חישוב הפגור ושיעור ריבית הפיגורים ככל שישנם, סכום העמלה בשל העמדת ההלוואה לפרעון מידי ככל שישנה, הסבר בדבר חובת התאגיד הבנקאי להעביר מידע על הלקוח לפי חוק שירות נתוני אשראי התשס"ב – 2002 (ראו : ארי סירקין, דיני בנקאות זכויות וחובות הבנק, הלקוח, הערב וצדדים שלישיים התשע"ו- 2016 עמ' 312).
בהתאם לחוק הערבות, ערב מוגן - במקרה הרלוואנטי לענייננו - הוא ערב יחיד שבחוזה הערבות בינו לבין הנושה נקוב סכום שאינו עולה על 89,311.66 שקלים חדשים.
עוד יש לציין כי ערב החותם על מיסמך מבלי לדעת העובדות ומבלי לבקש הסבר מהצד האחר עשוי להחשב כמי שלא נהג בדרך מקובלת ובתום לב. לא זו אף זו, ערב החותם באופן אוטומאטי על כתב ערבות בהתנהגותו נותן לבנק להבין כי הוא מסכים לכל תנאי ההסכם ומקבל אותם (ראו: ה"פ 627/01 צ'נוב נ' בנק לאומי למשכנתאות, תק-מח 2003 (2) 12431).
...
אני סבורה כי לאור מחדלם של שני הצדדים, שני הצדדים נושאים בצוותא באשמה וכתוצאה מכך ראוי ליישם את דוקטרינת האשם התורם ולהורות על חלוקה של האחריות לנזק בין הצדדים (להחלתה של הגנת האשם התורם בדיני חוזים ראו ע"א 3912/90 Eximin S.A. תאגיד בלגי נ' טקסטיל והנעלה איטל סטייל פראררי בע"מ, פד מז (4) 64, 88 (1993); ע"א 7194/13 טובית דרור חברה לנכסים בע"מ נ' ב.ס.ר המהנדסים בע"מ, פסקה 27 לפסק דינו של השופט י' עמית (22.7.2015)).
יפים לענייננו דברי כב' השופט א' רובינשטיין בע"א 11120/07 שמחוני נ' בנק הפועלים בע"מ (28.12.2009) : "יתכנו מקרים כמו בענייננו, שלשני הצדדים אחריות – שניהם לא נהגו כהלכה; הבנק לא החתים כדבעי, והחותמת התנערה מהתחייבויותיה. במצבים כגון דא עשויה תורת האשם התורם לסייע לנו לצאת מן המבוך בתוצאה צודקת יותר מאשר הדיכוטומיה שבים הכרעת בית המשפט קמא לבין הפיכתה.. אכן מחד גיסא, חזקה על אדם החותם על מסמך שקרא והבין את תוכנו, בפרט שמדובר במסמך כה מהותי שעניינו משכנתא.. עם זאת ברי מנגד כי הבנק לא עמד בסטנדרט ההתנהגות הבסיס, וזו אף לשיטתו שלו עצמו...". סוף דבר בנסיבות האמורות דין התביעה להתקבל באופן חלקי.
אני סבורה כי יש לחלק האחריות בין הצדדים, מכוח דוקטרינת האשם התורם, באופן שוויוני.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערב הדיון השני שהתקיים בעיניינם ביום 11.1.2022, צימצמו החייבים במידת מה את חוב הפיגורים וביום 9.1.2022 שילמו לקופות הכנוס בעיניינם סך כולל של 3,000 ₪.
אולם עולה ממנה כי מדובר בחוב שנצבר במהלך ההליך בשנת 2020.
חשוב לציין כי החייבים מתגוררים עם משפחתם בדירה בבעלותם המוקמת ברח' מוהליבר 18 הרצליה הידועה כגוש 6537 חלקה 97 תת חלקה 1 (להלן: "הדירה") החייבים אמורים לשלם משכנתא בהחזר ממוצע של 5,600 ₪ לחודש.
חֶסֶר בעדכונים מספקים, אי הגשת דו"חות, אי שתוף פעולה ביחס לכספים של החייבת בקרן ההשתלמות ופיצויים, אי מתן הסבר ביחס לזכויות בעזבון, אי שתוף פעולה עם המפרקת של החברה ביחס לכספים המגיעים לחברה, צבירת חוב פיגורים משמעותי לתקופה של 20 חודשים ללא הסבר וללא פנייה לבית המשפט, יצירת חוב חדש במהלך ההליך, פגיעה בזכויות הנושה המובטח שנבצר ממנו לממש את הדירה הממושכנת לזכותו עקב קיום ההליך.
...
סיכום : מן המקובץ לעיל, לא נותר לי אפוא להורות על ביטול ההליך הן בעניינו של החייב והן בעניינה של החייבת.
אשר על כן אני מורה בזאת על ביטול ההליכים בתיקים שבכותרת.
המזכירות תמציא עותק החלטתי זו לב"כ הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בהתאם לסעיף 26 לפקודת הראיות [נוסח חדש] היה על ב"כ הנתבעת לידרוש את התייצבותו של השמאי בלילי לחקירה על חוות דעתו, אך ב"כ הנתבע לא עשתה כן. לאור זאת, התקבלה חוות דעתו של מר בלילי, על כל האמור בה, לראיה בהליך זה. עדות הנתבע: הנתבע הגיש תצהיר עדות ראשית ממנו עלה כי הסתמך על מצגים והבטחות של הנתבעים כי הנכס בבעלותם וכי הם ימציאו לו אישור זכויות, וגם שניתן יהיה לקבל היתר בניה לנכס – אך מסמכים אלו לא הומצאו לו. באי העברת המסמכים סיכלו התובעים את אפשרות החתימה על הסכם המכר.
נאמר לו שיש היתר בניה אך כי הם לא שילמו את האגרה בלבד; הוא אמר במו"מ שהוא רוצה ערבויות לכסף שיביא וזו הייתה הדרישה החדשה שהציב; כאשר נישאל על ההרס הכחיש; הוא לא שומר ניירת; כאשר הבין שאין בכוונת התובעים לתת לו ערבויות אמר שלום, היה לו את הכסף, אך הוא רצה ערבות.
מזכרון הדברים עולה במפורש שהתובעים הבהירו לנתבע שיש צורך לקבל היתר בנייה לבית, הנתבע לא היה יכול לקבל משכנתא עקב היותו בהליכי פשיטת רגל, הנתבע טען לעדים נוספים, אך לא אמר מה שמם ולא הזמינם לעדות, גם ההסכמה של התובעים שהסכומים שישולמו יועברו לחשבון נאמנות של עורך דינם מהוה בטוחה מסוימת לנתבע, ומדבר זה היתעלם הנתבע לחלוטין.
מאחר ומדובר בחוזה לנהל מו"מ, ניתן להחיל על הצדדים את החובות המוטלות עליהם גם על פי סעיף 39 לחוק החוזים חלק כללי.
...
טענות הנתבע: לטענת הנתבע דין התביעה להידחות על הסף.
סבור אני שאכן הצדק עם התובעים.
אמנם לעיל קבעתי שהנתבע הטעה את התובעים בכך שבשום שלב של המו"מ ביניהם לא גילה לתובעים כי הוא נמצא בהליכי פשיטת רגל, אך התובעים לא טענו מאומה בעניין זה. התוצאה מכל האמור לעיל היא שאין לפסוק לתובעים את הפיצוי המוסכם בסך 200,000 ₪.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, על הנתבע לשלם לתובעים, ביחד ולחוד, כדלקמן: את הסך 178,300 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום הגשת התביעה (2.2.2014) ועד ליום התשלום בפועל; את הוצאות המשפט הכוללות את אגרת המשפט ושכר המומחה בלילי, הכל בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום תשלום כל הוצאה והוצאה ועד ליום התשלום בפועל; שכ"ט עו"ד בסך 20,000 בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מהיום ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

התביעה בתיק - 03- 15 , הנה תביעה לביטול הסכם ממון שהוגשה על ידי האיש אשר תוקנה לאחר שהוגשה תחילה תביעה הצהרתית לקבוע כי הוא בעל מחצית הזכויות בדירה וברכב וכי הסכם הממון שנחתם בין הצדדים, בטל.
עוד הוסיפה כי ביום 20/10/1997 רכשה את הדירה ובטרם נשאה לאיש, בשנת הדירה נרכשה מכספי משכנתא בטרם נישואיה, מכספי משכנתא אותם קבלה יחד עם אביה בהיותם עולים חדשים.
בפועל ועל אף שהדירה נרשמה על שם האשה, הוא שילם 10% ממחיר הדירה והיתרה בסך של 90% שולמה מכספי משכנתא בנקאית, כאשר בנו, שימש כערב למשכנתא בבנק.
מעיון בבקשה שהוגשה לפשיטת רגל, הכוללת את תיקי ההוצאה לפועל שלו עולה כי מדובר בחובות בני מאות אלפי שקלים שנוצרו בעת רכישת הדירה ולא כטענת האשה.
...
בנסיבות אלו, אני קובעת כי דין טענת האישה לפיה נגנבו כספים מחשבונה להידחות ואין לה להלין אלא על עצמה, שעצמה עיניה לראות המתרחש בחשבון והעדיפה להינות מפירותיו בלבד, על אף שידעה כי מדובר בפעולות בעייתיות.
סוף דבר אני קובעת כי דין תביעת האישה בתמ"ש - 02- 14 להשבת כספי הפיצויים, להידחות.
דין תביעת האיש בתמ"ש - 03- 14 לביטול הסכם הגירושין להידחות ותביעת האישה לסילוק האיש מהדירה להתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לדברי הבנק לאחר שהתברר הקף המעשים וחומרתם הציעו השותפים לגבש הסדר חדש לתשלום חובותיהם (ר' נספח כז) ובסופו של יום נחתם הסכם הפשרה השני, במסגרתו הוסדר עניין השיקים (שם, סעיף 9).
ניכר בהסכמה (הסכם) מחודש נובמבר 2011 לעיל שהיא פועל יוצא (ומתמשך) מדברי עו"ד א' ורדי במסגרת הדיון בתיק הקפאת ההליכים מיום 10.6.04, ביחס לצורך בשחרור ערבויות ההורים (הורי השותפים), במסגרת ההליך הנ"ל. ההסכם מלמד כי בזמן אמת במועד קריסת החברה (בשנת 2004) ידעו התובעים (ויחידי השותפות–התובעת) כי הם אינם זכאים לקבל בחזרה את הפקדונות/הבטחונות השונים שהם נתנו להבטחת חובות "אופרה על הים" (ופרויקטים נוספים) וההתחייבויות שניתנו בגין פרויקטים אלו, בשים לב לגובה החובות העצומים (בסדר גודל של עשרות רבות של מיליוני ₪, ואליבא דנספח 11 כ־170 מיליון ₪).
עוד נטען כי אין יריבות בין הבנק לבין עופר, שכן עילת התביעה היא בגין חוב של צד שלישי כאשר הבנק למעשה טוען בתביעתו שכנגד כי עופר הפך בעל כורחו לערב לחוב משכנתה של אריה, דבר שאינו עולה מהכתובים.
...
אשר על כן ישלם התובע 2 לבנק את הסך של 191,424 ש"ח נכון למועד הגשת התביעה, בצירוף ריבית כקבוע בנספחים ג' ו-ד' לכתב התביעה שכנגד, עד מועד התשלום המלא בפועל (ר' בהרחבה סעיפים 366-332 לעיל).
בנסיבות העניין בשים לב לניהולו של התיק לאורך שנים, מספר הדיונים שהתקיימו, היקף העבודה ותוצאתו, הנני מחייב את התובעים, ביחד ולחוד, לשלם לבנק בגין שכר טרחת עו"ד (ביחס לתביעה ולתביעה שכנגד) סך כולל 225,000 ש"ח, עד יום 28.2.23 וממועד זה ואילך ישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
כמו כן ישלמו התובעים לנתבע, ביחד ולחוד, חלקו בעלות ההקלטה והתמלול (כנגד הצגת אסמכתאות מתאימות), בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד כל תשלום ועד מועד מתן פסק הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו