בית משפט השלום בתל אביב - יפו
תא"מ 59213-06-13 עריית רמת גן נ' אלמוגי
תיק חצוני:
בפני
כב' הרשמת בכירה ורדה שוורץ
תובעת
עריית רמת גן
נתבע
אריה אלמוגי
פסק דין
בפני תובענה על סך 8,428 ₪ אותם נותר הנתבע חב לתובעת כחוב ארנונה בגין החזקתו בנכס מקרקעין ברח' עמק האלה 43 ברמת גן (להלן: "הנכס") בתקופה מיום 1.1.11 עד ליום 31.12.11.
על זרע הפורענות הטמון ביחס בלתי שווה לשווים או בהפליה לרעה של היחיד או של הקבוצה עמדו רבים וטובים, ונפנה את הקורא אל מאמרם המאלף של י' זמיר, מ' סובל "השויון בפני החוק".
בע"א 4452/00 ט.ט. טכנולוגיה מיתקדמת בע"מ נ' עריית טירת הכרמל, פד"י נו(2) עמ' 773, אשר נסמך על כל האמור לעיל, נסמך גם על דברי השופט י' זמיר בספרו "הסמכות המינהלית" (כרך ב) [10], בעמ' 1005-1004 שלא שלל לחלוטין את האפשרות לתיקון טעות בשומה גם אם ארעה באשמת הרשות:
"טעות של הרשות המינהלית יכולה להיות עילה טובה לשינוי או ביטול החלטה קודמת. כך לגבי טעות עובדתית, כך לגבי טעות משפטית, וכך גם לגבי טעות בשקול הדעת. לעניין זה עשוי להיות הבדל בין טעות שנגרמה באשמת הרשות המינהלית לבין טעות שנגרמה באשמת האזרח. אמנם גם בטעות שנגרמה באשמת הרשות המינהלית ניתן לתקן את הטעות או לבטל את ההחלטה, אולם זאת רק בנסיבות מיוחדות או אם קיים אינטרס צבורי מיוחד בתיקון הטעות, כגון, שכתוצאה מן הטעות עלול להגרם לציבור נזק חמור. ההסבר לכך כפול. ראשית, האזרח רשאי להניח כי הרשות ערכה את הבדיקות הנדרשות, ואינו צריך לחשוש שהכל ייפתח מחדש בשל טעות גרידא. שנית, הרשות המינהלית צריכה לקבוע לעצמה סדרי עבודה נאותים, המבטיחים שהבדיקות הנדרשות יערכו לפני מתן ההחלטה ולא לאחר מכן.
באותו פסק דין מוסיף בית המשפט ומציין:
"רשות מקומית השוקלת לשנות באופן רטרואקטיבי את חיובי הארנונה חייבת להביא בחשבון, לצד האנטרס הצבורי בגביית מס אמת, גם את האנטרס של הפרט. עם השיקולים שיבואו בחשבון בקבלת ההחלטה ניתן למנות את משך הזמן שלגביו מבוצעת התחולה הרטרואקטיבית, מידת ההסתמכות מצד האזרח ומידת היעילות והצדק שבחיוב למפרע."
בעתמ (ב"ש) 255/07 איזוטופ בע"מ נ' עריית אשדוד 22.05.08 הודגש:
"בנוגע לשיקולי יעילות וצדק, נראה לי שיש ליתן משקל משמעותי לשיקול של מס אמת, לעיקרון השויון בין הנישומים ולמסר שיש להעביר לנישומים לטובת תשלום מס אמת, על מנת למנוע מצב שבו מי שמשלם מס אמת ומדווח על שינוי רלוואנטי יהיה מופסד לעומת מי שעובר עבירות תיכנון ובניה ומנסה להיתחמק מתשלום החוב, בטענה שאין להשית עליו חיוב רטרואקטיבי. בקשר לכך נראה לי, כי נסיבות העניין כפי שפורטו חורגות מהכלל שאין להשית חיוב ארנונה רטרואקטיבי."
עם זאת, בפסק דין זה ניתן משקל רב להטעיה מצד הנישום – מה שאיננו הדבר בעניינינו.
...
לגבי השנים 2007 ו 2008 התיר בית המשפט לרשות המקומית לתקן את השומה מהטעם:
"עם זאת צודקת הרשות בעמדתה כי החל משנת 2007 ואילך אין מדובר בתיקון רטרואקטיבי: לגבי החיוב לשנת 2007 נעשה תיקון שומת הארנונה באותה שנה. כך גם ביחס לשנת 2008. החשוב הוא שמשנת 2007 ואילך העותרת ידעה על עמדת המשיבה לפיה ניתנת לה הנחה בטעות, ולכן החל ממועד זה העותרת אינה יכולה לטעון כי היתה זכאית להסתמך על דרישות התשלום המופחתות (לאחר ההנחה) של המשיבה."
אם ניישם את כל האמור לעיל בענייננו, מסקנתי היא כי יש לקבל את התביעה ולאפשר לתובעת לגבות מהנתבע את מלוא חיוב הארנונה לשנת המס 2011.
אשר על כן, הנני מקבלת את התביעה ומורה על המשך הליכי ההוצאה לפועל בתיק
01-50938-13-8.
הנתבע ישלם לתובעת הוצאות משפט בסך 3,500 ₪.