ראה בעיניין זה, ע"א (מח' י-ם) 45661-12-10 גסלר נ' עריית ירושלים, ניתן ביום 24.3.2011:
"באופן עיקרוני הטלת עיקול על חשבונות בנק יכולה להוות פירסום לשון הרע... בעצם הצגתו של המערער כמי שמתחמק, לכאורה, מלשלם את חובותיו, יש כדי להשפילו ולפגוע בשמו הטוב... ללא כל קשר לגובה העיקול".
מן הכלל אל הפרט
היות וסבורני כי הטלת העיקולים הוותה פירסום לשון הרע, יש לבחון האם לנתבעת עמדה הגנה בחוק.
כפי שנקבע בתע"ק (פ"ת) 64199-01-15 רינה אלון סינגר נ' עריית פתח תקווה, ניתן ביום 21.6.2016, "החייב בתשלומי ארנונה הוא בעל הזיקה הקרוב ביותר לנכס... היכולת להעלות טענות בדבר אי החזקה בנכס במסגרת תביעה לתשלום ארנונה היא מוגבלת ביותר. מי שחויב בתשלום ארנונה רשאי, תוך 90 יום מיום קבלת הודעת התשלום, להשיג עליה בפני מנהל הארנונה. מקום שהמחוקק קבע דרך מיוחדת להשגה וזכות ערר יש ללכת בדרך זו ולא לאפשר עקיפתה".
בע"א (י-ם) 14833-10-13 מחמוד חמדאן נ' עריית ירושלים ואח', ניתן ביום 8.3.2016, הוזכר כי "פרשנות המונח מחזיק, הקבוע בפקודת העיריות (נוסח חדש) לצורך חיוב בארנונה... הוא מי שמחזיק בנכס פיזית כבעלים או כשוכר או בכל אופן אחר, כי הפסיקה הרחיבה את הפרשנות למונח והחילה אותו גם על מי שהוא בעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס; כי הזיקה הקרובה ביותר לנכס מתקיימת גם אם המחזיק אינו עושה שימוש בפועל בנכס... וכי על יורש חלה חובת הדיווח לעיריה בדבר פטירת המנוח שהחזיק בנכס, וכן למסור הודעה כדין על העברת החזקה בנכס למחזיק בפועל".
כאשר, כמו בעניינינו, מנוח הולך לעולמו ולא מונה מנהל עזבון או שלא ניתן צו ירושה, חובת תשלום הארנונה על הנכס עוברת לבעלי הזיקה הקרובה ביותר, הם היורשים על פי דין.
כפי שנקבע בת"ק (חיפה) 31452-06-19 ברוך נ' עריית רמת גן ואח', ניתן ביום 11.12.2019 "אין בעיקול שהוטל בבנק או כל עיקול או פעולה לגבייתו, כדי להוות לשון הרע, הואיל והעיריות פעלו כחוק בגביית חוב פסוק שהוא בבחינת מס המגיע להן כחוק".
התובע אישר בישיבת ההוכחות שבמות אמו המנוחה, לא הגיש כל הודעה לנתבעת והוא נימנע מהשגה על החלטת העיריה להגדירו כמחזיק בנכס.
ויוזכר, ענייננו בחוב של התובע עצמו כמי שרשום כמחזיק בספרי העיריה ולא בחוב של העזבון כך שהוראות חוק הירושה אליהן הפנה התובע אינן רלוואנטיות.
כפי שנפסק בעע"מ 8832/12 עריית חיפה נ' יצחק סלומון בע"מ, ניתן ביום 15.4.2015:
"אם הנישום לא נקט את אחד מהליכי הנ"ל, הופך החוב לסופי ופסוק... גם מקום שנימנע אדם מלערער על דרישת המנהל, והזמן להגשת ערעור עבר, אין זה לא כלום אחר מעשה המנהל; מעשה המנהל כמוהו כמעשה בי-דין".
בעניינינו, לכתב התביעה צורפה הודעת הנתבעת מיום 08.03.2020 בה מודיעה הנתבעת לתובע כי רשמה, כמחזיקים חדשים בנכס, את התובע ואת אחיו.
...
משלא נמצא כל פגם בהליכי העיקול אני דוחה את טענות התובע לעניין הפרת חוק איסור לשון הרע.
שעה שטרם ניתן צו קיום צוואה ומתנהלים הליכים בבית משפט לענייני משפחה, סבורני שלא נפל כל פגם בהחלטת העיריה לקבוע כי היורשים על פי דין, התובע ואחיו, הינם בעלי הזיקה הקרובה ביותר לנכס ועל כן רשמה אותם כמחזיקים.
סוף דבר
לאור כל המקובץ התביעה נדחית.