במאמר מוסגר יצוין, כי שאלה היא אם ניתן להגיש תביעה ייצוגית נגד רשות בכובעה השלטוני גם בגדר פרטים אחרים שבתוספת השנייה, כגון פרט 7 – "תביעה בעילה לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות צבוריים, התשפ"א -2000", ופרט 9 – "הם תביעה בעילה לפי פרקים ד', ה' או ה'1 לחוק שויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. (2) תביעה בעילה לפי הוראות הנגישות לפי חוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965, כהגדרתן בסעיף 19א לחוק שויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.". נוסף על כך, החוק מבהיר כי לא ניתן להגיש נגד רשות תובענה ייצוגית לפיצויים בגין נזק שארע על ידי גורם שלישי, שעילתה הפעלה או אי-הפעלה של סמכויות פקוח, הסדרה או אכיפה של הרשות ביחס לאותו צד שלישי (סעיף 3(א) סיפא לחוק).
נוסף על כך, וכאשר עניין לנו בבקשת אישור שהוגשה נגד "המדינה, רשות מרשויותיה, רשות מקומית או תאגיד שהוקם על פי דין", החוק מעגן הסדרים נוספים שתכליתם להיתחשב בפגיעה שההליך הייצוגי עלול להסב לאינטרסים צבוריים אל מול התועלת הטמונה בו, גם אם אין מדובר בתביעת השבה לפי פרט 11 – וזאת הן בשלב הדיון בבקשת האישור הן בעת קביעת גובה הפצוי (סעיפים 8(ב)(1) ו-20(ד)(1) לחוק, בהתאמה).
אם תאמר אחרת – יהא הדבר נוגד את לשונו המפורשת של החוק, ממנה עולה כי המחוקק הכיר בכך שניהול תביעה ייצוגית נגד רשות אינו מוגבל לתביעה לפי פרט 11 בלבד, שהיא בהגדרה תביעה להשבה, אלא יכול להתייחס גם לתביעה לפיצויים, שבהכרח חייבת להתבסס על פרט אחר (ראו, למשל, סעיף 3(א) לחוק, המעניק לרשות הגנה מפני תביעת פיצויים בגין רשלנות בפקוח, תביעה שלא יכולה לבוא בגדר פרט 11 כלל; וראו גם סעיף 5(ב)(2) לחוק המתייחס ל"החלטה של הרשות, ושהסעד המבוקש בה הוא פיצויים או השבה".
...
מכאן שדין בקשתן לסיום ההליך הייצוגי מחמת חדילה להידחות, ודין התובענות להיות מוחזרות לבית הדין האזורי לעבודה על מנת שבקשות האישור ייבחנו לגופן, תוך בחינת האפשרות לאשרן לפי פרט 1 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות.
השופט י' עמית:
במחלוקת שנפלה בין חברי וחברתי, אני מצטרף לדעתו של חברי, השופט ע' גרוסקופף, מהטעמים האמורים בפסק דינו, כי אין לראות את קופת חולים כ"רשות" לצורך חוק תובענות ייצוגיות, מאחר שאינה בגדר "גופים ואנשים אחרים הממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין".
לאור מסקנה זו, איני נדרש להכריע בשאלה אם יש לראות את דמי ההשתתפות שגובות קופות חולים כאגרה או כמחיר, ואותיר שאלה זו בצריך עיון.
הוחלט פה אחד כי דין העתירה להתקבל והצו על תנאי שהוצא יהפוך למוחלט, במובן זה שפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה יבוטל, והדיון יוחזר לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו לבחינת הבקשות לאישור תובענה כייצוגית לגופן.