המערער ממשיך וטוען כי, יש לשחררו ממשמורת בהתאם לסעיף 13ו(א)(4) לחוק הכניסה לישראל, משום שהוא מוחזק במשמורת למעלה מ 60 יום ברציפות; לא נעשה כל ניסיון להרחיקו מהארץ, ולכן לא ניתן לטעון כי אינו משתף פעולה עם הרחקתו; העובדה שהוא טוען כי אינו רוצה לעזוב את ישראל, לא נחשבת סרוב לשיתוף הפעולה; על פי הפסיקה על המשיבה לנקוט בכל הצעדים האפשריים לבצוע ההרחקה אף ללא שתוף פעולה מצידו; ביום 13.2.2023 הוא נישאל אם ברצונו לעלות לטיסה וענה כי אינו רוצה לעזוב את ילדיו; לאחר מכן עד 16.7.2023 לא נעשה כל ניסיון להרחיקו מהארץ.
(ב) על אף הוראות סעיף קטן (א), לא ישוחרר בערובה שוהה שלא כדין אם היתקיים אחד מאלה:
(1) הרחקתו מישראל נמנעת או מתעכבת בשל העידר שתוף פעולה מלא מצידו, לרבות לענין הבהרת זהותו או להסדרת הליכי הרחקתו מישראל;
יש בשחרורו כדי לסכן את בטחון המדינה, את שלום הציבור או את בריאות הציבור;
אלא אם כן מיתקיים בו האמור ברישה לפסקה (3) לסעיף קטן (א), ואין דרך אחרת למנוע את הנזק לבריאותו" (ההדגשה שלי ע.ע.).
לעניין פרשנותו של חריג זה נקבע בפסיקה:
"יש לפרש את הסמכות להאריך החזקתו של אדם במשמורת בשל העידר שתוף-פעולה באופן הבא. ככלל, במסגרת החובה לעשות כל שלאל-ידו כדי לסייע בהרחקתו ("הפן החיובי"), נידרש שוהה שלא כדין לסייע למדינה בזיהויו, להציג מסמכים רלוואנטיים או לסייע בהשגתם ולשתף פעולה עם הליכי הרחקתו מהמדינה.
...
בסופו של דבר החליט בית הדין לאשר את צו המשמורת, תוך שקבע כי על הממונה לפעול לקדם את הרחקת המערער מישראל בהקדם האפשרי, וקבע דיון ביקורת שיפוטית ביום 17.10.2023, כאשר על הממונה להגיש תגובת עדכון עד ליום 16.10.2023 בנוגע לתיאום טיסה נוספת בליווי להרחקת המערער.
דיון והכרעה
לאחר שנתתי דעתי להחלטת בית הדין ולטענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות.
ואולם, סבורני כי צדק בית הדין כאשר קבע כי מתקיים החריג להוראת ס"ק א' הנ"ל, בדבר היעדר שיתוף הפעולה כאמור בסעיף 13ו(ב)(1).