נטען כי הועדה המקומית היא זו שחרגה מסמכותה כאשר החליטה לאיין את החלטת ועדת הערר מתוכנה ביחס למקרים התלויים ועומדים ללא שהוגשה אליה כל בקשה לעיון מחדש.
במסגרת עע"מ 2994/21 ועדת ערר מחוז חיפה נ' עיזבון המנוח זאב בורנשטיין ז"ל (12/09/21), קבע עוד בית המשפט העליון כי תפקידה של ועדת הערר אינו מצטמצם ל"בחינה מקצועית ותכנונית בלבד", במובן הצר, של החלטת הועדה המקומית, אלא מתפקידה גם להדרש לכלל הסוגיות הנובעות מהחלטת הועדה המקומית, ובלשונו של בית המשפט העליון:
"לטעמנו, אין להסיק מהאמור לעיל, כי הפסיקה ביקשה לצמצם את סמכותה של ועדת הערר, להדרש אך ורק לסוגיות תכנוניות-מקצועיות במובן הצר של המילה. סמכותה של ועדת הערר, כמוסד תיכנוני בכיר בהירארכיה התכנונית, להדרש לכלל הסוגיות הנובעות מהחלטת הועדה המקומית, ובסמכותה להחליט באותן סוגיות מחדש (de-novo) כבעלת הסמכות המקורית לידון בהתנגדות. כך עולה מהגיונם של דברים; כך עולה מהרכב הועדה שבראשה עומד משפטן; כך משתמע מסעיף 116(א) לחוק, הקובע כי "מוסד תיכנון המוסמך להכריע בערר, רשאי לקבלו, כולו או מקצתו, או לדחותו ולאשר את התכנית, עם או בלי שינויים, או לדחותה"; וכך עולה מסעיף 18 לחוק הפרשנות, התשמ"א-1981, הקובע כלהלן:
סמכות בהשגה ובערר
הסמיכה לידון ולהכריע בערר או בהשגה אחרת על החלטה של רשות - משמעה גם הסמיכה לאשר את ההחלטה בשינויים או בלא שינוי, לבטלה ולהחליט החלטה אחרת במקומה או להחזיר את הענין עם הוראות לרשות שהחליטה.
...
בנסיבות העניין, סבורני כי לא נפל פגם בהתנהלות ועדת הערר, לרבות בכך שבעקבות עדכון הוועדה המקומית אודות אישור מסמך המדיניות עד לגיבוש מסמך מדיניות עירונית לשימור, מצאה ועדת הערר לנכון להבהיר במסגרת הבקשה לעיון חוזר את הוראות המעבר שנכללו במסמך המדיניות, בשים לב להוראות תכנית חפ/2000.
בהינתן האמור, מקובלת עלי טענת ועדת הערר כי משעה שוועדת הערר קבעה את הפרשנות המשפטית לעניין אופן הטיפול בבקשת היתר בהעדר אישור מסמך מדיניות עירונית לשימור, ומשלא הוגשה עתירה כנגד אותה פרשנות וזו הפכה להיות חלוטה, היה על הוועדה המקומית לפעול בהתאם לפרשנות שניתנה על ידי ועדת הערר ביחס לכל סוגי בקשות ההיתר המתייחסות לשטח המורשת הבנויה, ולא ניתן לקבוע דין שונה ביחס לבקשות דומות.
סוף דבר
סיכומו של דבר ולאור האמור לעיל – העתירה נדחית.