המשיבה טוענת כי יש לה זכות קנויה - מכוח הדין והפסיקה לעכבון על המסמכים המבוקשים, וזאת הגין חוב שכר טירחה שהתגבש והגיע מועד תשלומו וכן בגין חוב שכר טירחה צפוי שטרם הגיע מועד תשלומו כפי שהוסכם בין הצדדים.
לטענתה, במשך כ-15 שנים ועד לאחרונה, סיפקה המשיבה למבקשת ייעוץ, ייצוג ולווי משפטי בלעדי זאת כימעט בכל הנושאים והעניינים המשפטיים בהם נזקקה לשירות משפטי, ובכלל זה לווי וייצוג צמוד לכל הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, שהמבקשת יזמה ובצעה במשך כ-15 השנים האחרונות; ניהול מו"מ והכנת הסכמים מול בעלי המקרקעין, מול דיירים, מול הבנק המלווה, מול רוכשי הדירות, דיווחים והתנהלות מול רשויות, רישום בית משותף ועוד.
מאידך, זכותה של המשיבה לעכבון מעוגנת על פי חוק ולפיה היא זכאית להחזיק בידיה את המסמכים הקשורים במבקשת עד לתשלום שכר הטירחה המגיע לה.
אין ספק שהמשיבה עמדה בחובתה והגישה תביעה לתשלום שכר טירחה תוך הזמן הקבוע בסעיף 88 לחוק לישכת עורכי הדין, תשכ"א-1961 אשר קובע כדלקמן:
"להבטחת שכר טירחתו ולהבטחת החזרת הוצאות שהוציא, רשאי עורך דין לעכב תחת ידו כספי הלקוח שהגיעו לידו בהסכמת הלקוח עקב שרותו ללקוח, פרט לכספים שניתנו לו בפיקדון או בתור נאמן וכל עוד הוא נאמן עליהם שלא לטובת לקוחו בלבד, ופרט לכספי מזונות לאישה ולקטינים, וכן רשאי הוא לעכב נכסים ומסמכים של לקוחו שבאו לידיו עקב שרותו ללקוח; ובילבד שהגיש תביעה על שכר טירחתו או הוצאותיו תוך שלושה חדשים מיום שהלקוח דרש ממנו בכתב את מה שעוכב כאמור".
בלי להכנס לגופם של דברים ביחס לתביעה לתשלום שכר הטירחה, הרי אין ספק שהתובעת זכאית לתשלום שכר טירחה בעבור טיפולה השוטף, גם אם המבקשת אינה מכירה בסיכום שהיה בין הצדדים בטרם עסקת מכירת המניות של המבקשת.
היה והמשיבה מונתה על ידי בית המשפט או המפקח על בתים משותפים, או כל טרבונל שפוטי אחר, כי אז המבקשת תגיש בקשה מתאימה לשחרר או להחליף את המשיבה בעורך דין או אדם אחר מטעמה של המבקשת, והמשיבה לא תתנגד לכך ואף תצרף את הסכמתה לכך, וזאת בכל הנוגע לכלל הפרויקטים.
...
הנתבעת מלינה על כך שיש לדחות את הבקשה בשים לב לכך שקיימת זהות בין הסעד המבוקש בבקשה לבין הסעד המבוקש בתביעה העיקרית.
אינני מקבל טיעון זה שכן הסעד המבוקש בבקשה הוא אחד מני סעדים רבים אחרים המבוקשים בתביעה ובעניין זה כבר נפסק, כי "זהות הסעד" אינה עוד אלא אחת הנסיבות שעל בית-המשפט להביאן בחשבון במתן צו-מניעה זמני; ואם שוכנע, כי מבחינת הדין המהותי עומדת למבקש עילה שהיא לכאורה מבוססת, ושמאזן הנוחות נוטה בבירור לטובתו, אין בזהות הסעד הזמני לסעד המבוקש בתובענה בלבד כדי להצדיק הימנעות ממתן הסעד הזמני (רע"א 2059/98 וולטה נ' מדיטרניין בע"מ (פורסם בנבו, 12.11.98)).
לסיכום
כפוף להמצאת אישור על ביצוע הפקדה כספית בסך של 1,500,000 ₪ בקופת בית המשפט תעביר המשיבה את המסמכים לידי המבקשת והצדדים יפעלו כדלקמן:
המשיבה או מי מטעמה תתייצב עד 7 ימים ממועד ההפקדה במשרדי המבקשת, יחד עם הקלסרים של כלל הפרויקטים.