קיימים מבחני עזר נוספים לזיהוי יחסי עובד-מעסיק כגון: מבחן הכפיפות, מבחן הקשר האישי, הסכמת הצדדים לגבי אופן העסקה, האם נעשה שימוש בכלי עזר ומי השקיע בהם, כיצד הוצגו היחסים, האם קיימת בלעדיות למעסיק, צורת תשלום השכר, תשלום מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי וכו'.
בע"ע 1270/00 אהובה (אגי) פרידמן – אליעזר הוז (19.9.2002) עמד בית הדין הארצי על המאפיינים של עבודה התנדבותית:
"המיתנדב הוא עובד במובן המילולי של מושג זה, לאמור הוא מבצע עבודה עבור מעסיק. עם זאת, אין מתקיימים במתנדב יחסי עובד-מעביד עם מעסיקו.... בדרך-כלל סממני המיתנדב הם שהוא בא לעבודה מרצונו. הוא מבצע עבודה בלא תמורה כספית. הוא אינו צד לחוזה עבודה. הוא אינו קשור במסגרת מחייבת של שעות עבודה או ימי עבודה. הוא אינו מחויב לתקופת עבודה מוגדרת ורשאי לחדול מלעבוד בכל עת שיחפוץ. הוא אינו נתון למרות המעסיק. מעצם טיבם, יחסי ההתנדבות אינם מעוגנים בהסדר חוזי מוסכם או במסמך בכתב, אף שאין לשלול אפשרות זו. עבודת המיתנדב אינה מצמיחה זכויות מכוח הסכמים קבוציים ובאין הוראה מיוחדת בחוק לא חלים עליהם משפט העבודה המגן, למעט חובת המעסיק לבטח את המיתנדב לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995."
בהמשך עמד בית הדין על כך שקיומו של אלמנט אחד אין בו כדי להכריע ויש לבחון את מכלול היחסים שבין הצדדים:
"...לא תמיד קו הגבול בין שני הסוגים הוא ברור וחד-משמעי. טול למשל עובד המועסק בלא שכר. האם הוא עובד או "מיתנדב"? כפי שראינו, אי-תשלום שכר הוא רק אלמנט אחד מבין מספר אלמנטים היכולים להצביע על סוג העבודה.
עיון בתצהיר התובע מעלה כי הצהיר ביחס להעלאת שכרו כדלהלן:
"מתוך דאגה לכך שמי ועד הבית לא יעלו לדיירי הבניין, לא עידכנה התובעת 2 את שכרי, כפי שסוכם עימי עם קיבלתי לעבודה, אלא באיחור רב ולאחר לחצים שלי וגם כאשר עידכנה את שכרי לא העלה אותו כנדרש, אלא פחות מכך....."
התובע הפנה בהקשר זה למכתב שכתב לתובעת בחודש נובמבר 2019 בה דרש לעדכן את שכרו ולשלם לו את ההפרש מהשנה החולפת.
...
ערים אנו לטענות החמורות המופיעות בכתב התביעה שכנגד, עם זאת שעה שלא נטענה כל טענה בדבר שלילת פיצויי פיטורים בשל האמור, לא שוכנענו כי יש להתייחס לרכיב זה במופרד מעבר לטענת הקיזוז שהתקבלה.
הנתבע ישלם לתובעת את הסכומים הבאים בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין:
סך של 32,725 ₪ בגין פיצויי פיטורים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 17.11.2019 (סיום יחסי עבודה) ועד למועד התשלום בפועל.
בנוסף, ישלם הנתבע לתובעת שכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪, וזאת תוך 30 יום מהיום, אחרת יישא סכום זה הפרשי ריבית והצמדה כחוק מהיום ועד ליום התשלום המלא בפועל.