המציאות המשפטית ביחס לזכויות בנכסים מורכבת – הן בשל היותם חלק מנכסי הקדש, הן בשל משכנתא הרובצת על חלקם, הן בשל טענות לזכויות לדיירות מוגנת באחד מן הנכסים.
בתשובתו לתגובותיהם טען המבקש, כי "האמת יצאה לאור. הישיבה שהייתה קבועה להתקיים היום במשרדי הכנ"ר בוטלה לא בשל הרצון לנסות ולנהל מו"מ כן ובתום לב עם המציע [המבקש – נ' ס'], כי אם בשל רצון הנאמן לקבל הערכת שווי עדכנית בנוגע לזכויות החייב מושא הצעתו הכשרה של המציע". בנסיבות אלו הודיע המבקש, "כי הוא אינו מעוניין יותר להמתין ולהשתתף בישיבות מו"מ בעיניין בקשתו לאכיפת הצעתו, והוא מבקש כי יינתן לגביה פסק דין, על יסוד מכלול כתבי בי-הדין שהוגשו (ביחס אליה בלבד) ועל יסוד האמור בפרוטוקולים של הדיונים שהתקיימו לגביה".
בהחלטה נוספת מיום 30.8.2018 קבע בית המשפט המחוזי, כי "דוקא בשל ריבוי הצדדים וחילוקי הדיעות, עומד בית המשפט על דעתו כי יש צורך בקיום ישיבה דחופה במשרדי הכנ"ר כדי להביא תיק זה לסיומו. גם נושא השמאות יכול לבוא לדיון בפגישה ואולי גם טרם הפגישה ככל שהצדדים ישכילו להגיע להסכמה בעיניין. בכל מקרה כפי שציינתי, דיון יתקיים רק בתחילת השנה הבאה ויש על כן לנצל הזמן להתדברות כדי לחסוך בזמן". בהחלטה מיום 2.9.2018, שב והדגיש בית המשפט המחוזי את חשיבותה של ההידברות בין הצדדים: "מן הראוי ליתן היזדמנות לקיים הפגישה במשרדי הכנ"ר שיכול לחסוך זמן שפוטי יקר שלא לדבר על טובת הצדדים. הכנ"ר יתן עדיפות להליך זה ויזמן פגישה בין הצדדים במועד כפי שיראה לו בהתאם לנסיבות ויעדכן את בית המשפט. בית המשפט פונה לצדדים לשתף פעולה להביא לקידום ההליך. עידכון יוגש בחלוף 60 יום".
משחלפו 60 ימים, והודעת עידכון מטעם הכנ"ר או הנאמן לא הוגשה, הגיש המבקש ביום 1.11.2018 בקשה רביעית למתן החלטה בבקשתו להורות על אישור ההצעה.
...
לגופם של דברים ציין, כי בשלב זה – לאחר שהנאמן פרסם הזמנה להציע הצעות, באישורו של בית המשפט, והוגשה הצעה על-פיה – אין רלבנטיות לשיקולים שעניינם מקסום התמורה: "כשם שלא ניתן להעדיף מציע מאוחר על פני מציע מוקדם שעמד בתנאי ההזמנה (זולת מקרים חריגים ונדירים), בשל הרצון לשמור על אמון הציבור בהליכים אלה ועל 'כללי משחק הוגנים', כך גם לא ניתן להחליט לקבל נתוני הערכת שווי כלכליים שהיו אמורים להיות מוגשים מראש, לפני שבעל התפקיד 'יצא לדרך' ולפני שמאן דהוא הסתמך על מתכונת הליך ההזמנה [...] אין זה ראוי מבחינה משפטית, ואין זה הוגן לדחות, דה-פקטו, את בקשת המציע (פעם אחר פעם, משך קרוב לשנתיים!!), בלי שבית המשפט הנכבד מקבל החלטה המורה לנאמן לאשר ולקבל את הצעת המציע [...] או – לחילופין – לקבל החלטה מנומקת הדוחה את בקשת המציע, ובכך לאפשר לו לממש את זכות הערעור הקנויה לו על פי דין".
ביום 5.3.2019 דחה בית המשפט המחוזי את טענות המבקש, וקבע כך: "לאחר שעיינתי בהודעה אינני משנה דעתי מההחלטה שניתנה. כל עוד ההסכם לא אושר על ידי בית המשפט אין כל תוקף להצעה והיא בבחינת הצעה בלבד. בית המשפט אמור לשקול ההצעה באופן רחב בהתחשב בכל הגורמים ובין השאר מצב הנכסים. הכנ"ר יגיש לבית המשפט את תוצאות הפגישה ועמדתו באשר לאופן המשך ההליך. בהתאם לעמדה שתוגש יקבע אופן המשך ההליך [...] רק שיתוף פעולה מלא של כל הצדדים יביא לקידום מהיר של ההליך".
מכאן הבקשה לרשות ערעור שלפנַי, במסגרתה שב המבקש על טענותיו לפני בית המשפט המחוזי, כמפורט לעיל, שעיקרן – שגה בית המשפט המחוזי בסרבו להכריע באופן מנומק בבקשתו לאישור ההצעה, בחלוף כשנתיים-ימים מעת שהוגשה; שגה בית המשפט המחוזי בחייבו את המבקש לנהל משא ומתן עם הנאמן ועם הכנ"ר, חרף סירובו לעשות כן; שגה בית המשפט המחוזי בשוקלו שיקולים בדבר השאת התמורה, תוך התעלמות מהסתמכותו של המבקש, ומעקרונות בסיסיים של דיני המכרזים.
מנגד טוענים המשיבים בתשובותיהם, כי דין הבקשה לרשות ערעור להידחות.
לאחר עיון בטענות הצדדים מזה ומזה, ובשים לב לאמות המידה הקבועות בסעיף 41(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה לרשות ערעור – להידחות.
אם בסופו של דבר יבואו הצדדים לכדי פתרון מוסכם, ויתייתר הצורך להכריע בבקשת המבקש לאשר את הצעתו – מה טוב; אם לאו – יכריע בה בית המשפט המחוזי, בהתאם לתמונת המצב שתתגבש, ולחלופות שתונחנה על השולחן.
סוף דבר: הבקשה לרשות ערעור נדחית, ללא צו להוצאות.