האם צימצום תחומיה של הסולידריות החברתית ביחס למשפחות של קטינים שעברו עבירות חמורות הוא תכלית ראויה? האם חתירה להרתעה של הורים לקטינים שעברו עבירות חמורות, אך הם עצמם לא עברו כל עבירה, היא תכלית ראויה? והאם שתי אלה הן תכליות ראויות בגדריו של חוק הביטוח הלאומי? אלה השאלות שיש לבחון, וכך אתייחס אליהן להלן (ראו והשוו: ברק מדינה "על 'פגיעה' בזכות חוקתית ועל 'תכלית ראויה" משפט ועסקים טו 281, 312-311 (2012)).
אלה הם פני הדברים, למשל, בכל הנוגע להטלת אחריות פלילית על נושא משרה בתאגיד בגין עבירות מתחום ההגבלים העיסקיים.
העבירות המובילות לשלילת הגימלאות
על רקע מאפייני התשלומים שהתיקון שולל מן התא המשפחתי של ילד המרצה מאסר בגין עבירות בטחון, יש לעמוד על מאפייניהן המדויקים של עבירות אלה: (1) יידוי חפצים לעבר כלי תחבורה, לפי סעיף 332א לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אשר בוצעה "מתוך מניע לאומני או בזיקה לפעילות טירור"; (2) "עבירת בטחון כהגדרתה בסעיף 326(ג)". דהיינו, "עבירת בטחון חמורה כהגדרתה בחוק המאבק בטרור, התשע"ו-2016 שבוצעה מתוך מניע לאומני או בזיקה לפעילות טירור".
היתחקות אחר סבך ההגדרות שבסעיף 1 לחוק המאבק בטרור מלמדת כי "עבירת בטחון חמורה" היא עבירה המשתייכת לאחת משתי הקטגוריות הבאות:
(1) "עבירה שנעברה בנסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש לפגיעה בבטחון המדינה ובזיקה לפעילות טירור שהיא עבירה כמפורט להלן [...]" (למשל, עבירות של בגידה, ריגול והסתננות);
(2) "עבירת טירור חמורה", הנחלקת בעצמה לשני ענפים: (א) "עבירה לפי סעיפים 20, 21, 22(ב) ו-(ג), 23, 25, 28, 29, 30 או 31" לחוק המאבק בטרור, שעניינם חברות, ניהול או מתן שירות ל"ארגון טירור" (סעיפים 20-23); "מתן אמצעים לבצוע מעשה טירור" (סעיף 25); "הכנה לבצוע מעשה טירור" (סעיף 28); "אימונים או הדרכה למטרות טירור" (סעיף 29); ואיסור על ביצוע פעולות שונות "למטרות טירור" (סעיפים 30-31); (ב) "עבירה המהוה מעשה טירור שדינה, לאחר החמרת הענישה לפי סימן ב' בפרק ג', מאסר חמש שנים או יותר". זוהי, למעשה, הפנייה לסעיף 37 לחוק המאבק בטרור, הקובע כי –
"(א) העובר עבירה שהיא מעשה טירור, למעט עבירה כמפורט להלן, דינו – כפל העונש הקבוע לאותה עבירה אך לא יותר מ-25 שנים:
...
כשלעצמי, סבורני כי עיון מדוקדק בלשון התיקון מאפשר להעניק מענה פשוט יחסית לקשיים אלה – ולקבוע כי המחוקק מעולם לא העניק לפקידי המוסד לביטוח לאומי שיקול דעת כלשהו בנוגע לקביעת המניע לביצוע העבירה, או זיקתה לפעילות טרור.
לו תישמע דעתי, נדחה, אפוא, את העתירה – בכפוף להבהרה האמורה לגבי הצורך בהכרעה שיפוטית, ושיפוטית בלבד, בשאלות המניע והזיקה.
זאת, כנגד דעתם החולקת של השופט נ' הנדל, השופט י' עמית, השופט נ' סולברג והשופט ד' מינץ, שלדעתם דינה של העתירה – להידחות.