בפסיקה הנוגעת למי שהוגדרו כ"מתנדבים" בעיניין ע"ע (עבודה ארצי) 1403/01 סוהייר סרוג'י - המוסד לביטוח לאומי (03.05.2004) הובהר, כי:
"בשתי פרשות בחן בית דין זה את סוגיית מעמדם של מי שהועסקו ללא תמורה ולכאורה, 'בהיתנדבות'. בפרשת טוילי בעיניינו של מתמחה שהסכים להיות מועסק אצל יועץ מס ללא שכר, נפסק, שלמרות 'הסכמה' זו, חייב המעסיק בתשלום שכר מינימום למתמחה. נקבע, שהמתמחה היה ''עובד' של המשיב, שכן הישתלב בפעילויות הרגילות של עיסקו כיועץ מס ולא ניהל עסק משלו...'. בפסק הדין בפרשת קאזיס נדחתה טענתו של עורך דין שהמתמחה ויתר על תשלום שכרו ונפסק 'המאמן הפיק מעבודת המיתמחה תועלת והמתמחה לא היה במעמד של סטודנט או מיתלמד. יתרה מזו, המיתמחה לא היה במעמד מיתנדב, שכן לא עשה את העבודה מרצונו החופשי כדי לסייע למערער אלא נאלץ לעשות היתמחות על-מנת לקבל רשיון של עורך דין'. בפרשת קאזיס הוסיף בית דין זה ועמד על מערכת היחסים הבלתי שויונית שבין המיתמחה למאמן, אשר די בה כדי להקים את חבותו של המאמן לתשלום שכרו של המיתמחה כעובד, למרות הויתור: '... גם אם נתן המיתמחה הסכמתו לשמש בפני המאמן בלא תשלום, או בתשלום חלקי, יש לראות בכך ניצול מצוקתו של החלש ולא היתנהגות חסרת תום לב מצדו של המיתמחה'. בתוך כך, דחה בית דין זה את 'הנוהג ההולך ופושה' של עבודה 'בהיתנדבות' וציין ש'ככל שניצניו נראים במקומותינו, מן הדין שיחלוף מן העולם בטרם יכה שורש'"
עוד נקבע בהקשר זה:
"על ייחודה של מערכת היחסים של היתנדבות ועל אופן הבחנתה ממערכת יחסי עובד - מעביד, אמר השופט צור כך: 'יחסי עובד מעביד ויחסי היתנדבות הם תרתי דסתרי במובן זה שקיומם של יחסים מן הסוג האחד שולל את קיומם של יחסים מן הסוג האחר. אין מצבי כלאיים. בדרך כלל, ההבחנה בין יחסי עובד ומעביד לבין יחסי היתנדבות היא פשוטה ומובנת מאליה: העובד עובד בשכר. הוא קשור עם מעסיקו במערכת של זכויות וחובות הדדיים, שמקורה ביחסים החוזיים שביניהם. העובד נתון למרות המעסיק והפסקת עבודתו - בין ביוזמתו ובין ביוזמת המעסיק - יוצרת מערכת של תוצאות בעולם המשפט. לעומתו, ביסודם של דברים, המיתנדב פועל בלא שכר. לעיתים הוא אינו כפוף למסגרת מחייבת של שעות עבודה. הוא בא והולך כרצונו והפסקת עבודתו יכולה להיעשות בכל עת, בין אם על ידו ובין אם על ידי המעסיק בלא תוצאות משפטיות. עם זאת לא תמיד קו הגבול בין שני הסוגים הוא ברור וחד משמעי. טול, למשל, עובד המועסק בלא שכר. האם הוא עובד או 'מיתנדב'. כפי שראינו, אי תשלום שכר הוא רק אלמנט אחד מבין מספר אלמנטים היכולים להצביע על סוג העבודה. עצם קיומו של אלמנט אחד (בדוגמה שלנו אי תשלום שכר) – הוא שלעצמו - אין בו כדי להכריע. כדי להגיע לתוצאה הנכונה יש צורך לבחון את מכלול היחסים שבין הצדדים ולהכריע על פיהם'"
בעניינינו, לאור מכלול הסממנים המאפיינים את מערכת היחסים בין הצדדים שוכנענו כי הוכח שהתובעים היו עובדים ולא מתנדבים.
בע"פ (ארצי) 13/07 ניר עם כהן ירקות אגודה שיתופית חקלאית בע"מ - מדינת ישראל- משרד התעשייה המסחר והתעסוקה (06.09.2009) נפסקו הדברים שלהלן ביחס להעסקת עובדים זרים תוך הפרת זכויותיהם, היפים גם לענייננו:
"במקרה שלפנינו, עסקינן בהפרת זכויותיהם של עובדים זרים, מהגרי עבודה, שהם 'החלשים שבחלשים בחברה ועליהם נידרשת הגנת המחוקק ובתי המשפט מפני היתעמרות ושלילת זכויותיהם בין אם שוהים הם כדין, בין אם לאו. לכך מכוון חוק עובדים זרים, תשנ"א - 1991 בהוראותיו, לרבות בעבירות ובקנסות אשר יוטלו מכוחו על מעסיקים הנוהגים בעובדים הזרים כ'חפץ' להשאת רווחים ולא כבני אדם שבכבודם ובהגנה על שלומם ורווחתם חייבים הם על פי דין'"
בהקשר אחר, לאחרונה נפסק בע"ע (ארצי) 15868-04-18 כותה – עריית רעננה (7.4.21), בכל הנוגע לפצוי בגין נזק לא ממוני לעובד אשר ההיתקשרות עמו נשאה אופי קבלני, כי: "יש לפסוק פיצוי שכזה ושהנטל לשכנע כי אין להטילו מוטל על המעסיק". מקל וחומר נכונים הדברים בעניינינו.
...
כטענה ראשונה בסיכומים טענו הנתבעות, כי יש לדחות את התביעה של התובעים שלא העידו במסגרת ההליך.
תביעת התובעים 1, 2, 11 ו- 12 נדחית.
התביעה נגד תנועת המושבים, הנתבעת 3, נדחית.
לאור מעורבותה המלאה של תנועת המושבים באירועים נשוא הליך זה, אשר היו תחת חסותה וביוזמתה, לא מצאנו לפסוק הוצאות לזכותה.